• Rákkeltő és függőséget is okoz...

    Szerző:
    WEBBeteg

    Függőséget, sőt alkoholizmus esetében tapasztalhatókhoz hasonló tüneteket okozhat a rendszeres szolárium-használat - állítja egy amerikai tanulmány. A szoláriumok látogatása ugyanis nemcsak barnaságot vált ki, hanem a kedélyállapotot is javítja, ugyanakkor az UV-sugarak növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát.

    A Memorial Sloan-Kettering Rákközpont és a new york állam-béli Albany Egyetem kutatói az Archives of Dermatology szaklapban megjelent tanulmányukban 421 diákot figyeltek meg, akik közül 229 a vizsgálatot megelőző évben rendszeresen feküdt az UV-csövek alatt.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az utóbbi csoport 12 hónapon belül átlagosan 23 alkalommal használta a szoláriumot, annak ellenére, hogy tudott az UV-sugarak bőrrákkockázatáról.

    A szoláriumhasználók 70 százaléka ezek után szabályos "barnulási függőség" jeleit mutatta: a szoláriumozást nemcsak a barna bőrrel kapcslaták össze, de a pihenéssel, a hangulatjavítással és a társasággal is.

    Az UV-sugárzással kapcsolatos veszélyek ellenére a fiatal barnulók száma egyre nő. A rendszeres szoláriumozás azonban a más függőségekben szenvedő betegekéhez hasonló magatartáshoz vezethet - vélik a tanulmány szerzői.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Több mint TestŐr előzetes

    Az orrdugulás, a megfázás vagy az asztma nemcsak az alvást, de a napközbeni légzést is megnehezíti. Sóterápia egykor és most.
    A bőrrák közel 10 százaléka a szemhéjon alakul ki. Az UV sugárzás számos káros hatása eddig ismeretlen volt. Most összegyűjtjük őket.

    Mire figyeljünk önbarnító krém használatakor?

    Mindenki számára elérhetők az év bármely szakában, első látásra könnyen alkalmazható készítmények, melyek többségét otthoni használatra fejlesztették ki, bár kozmetikai célokra is kiválóak: az önbarnító készítmények.

    A napártalom összeadódik és örök nyomot hagy

    Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évi 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. A leggyakoribb ezek között a bőrrák, aminek előfordulása gyorsabban nő, mint bármely egyéb tumortípusé. Az adat lesújtó, de azért érdemes hangsúlyozni, hogy az időben felismert bőrrákos esetek 90 százalékban gyógyíthatóak.

    Milyen a gyanús anyajegy? - Tudnivalók a szűrésről

    Az anyajegyszűrés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen ezzel a vizsgálattal dőlhet el a bőrön lévő pigmentált elváltozások sorsa.

    Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

    A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    Szépségápolási tanácsok tavaszra

    Odafigyeléssel és gondoskodással tavasszal is mindenkinek szép és egészséges lehet az arcbőre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA