• Élő személy is adományozhat vesét

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az élődonoros veseátültetést bemutató országos sorozatának első fórumát tartotta meg vasárnap a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért.

    A szervezet képviselői a szervátültetésben szerepet játszó sebész, belgyógyász tájékoztatásának segítségével szeretnék megismertetni a témát mindazokkal, akik szervre váró, vagy dializálásra szoruló vesebeteg környezetében élnek.

    Magyarországon jelenleg a beültethető vesére - esetleg hosszan, hiába - várakozók száma 600-650, miközben családtagjaik, barátaik körében akadhat olyan, aki, ha tudna erről a lehetőségről, készséggel felajánlaná egészséges veséjét. A donáció révén pedig életéveket, a művese kezelés kiváltásával pedig minőségi életet biztosíthatna számára. Fontos kiemelni, hogy miközben a recipiens élettartama akár 10 évvel is növekedhet, a donor számára a műtét minimális kockázattal jár.

    Hirdetések

    Ki lehet donor? 

    A legtöbb esetben a donor halott, pontosabban agyhalott. Itthon kb. 140 ezer ember hal meg évente.
    A szervátültetés hazai szabályozása>>

    Hazánkban 1973 óta mintegy 3 ezer vesetranszplantáció történt. Elsősorban halottból kiemelt szervet ültettek be, ezen időszak alatt mindössze 160 esetben volt élő személy (rokon vagy barát) a donor.

    Dr. Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, a frissebb adatokat ismertetve elmondta, évente 250-300 vesét ültetnek be. 2008-ban 24 volt az élő donor, tavaly Budapesten 15, ezt a számot 2010-ben valószínűleg sikerül túlszárnyalni, hiszen az első 3 hónap során már 11 élődonoros veseátültetés zajlott le. A szakértők arra is emlékeztetnek, hogy az 1997-es csúcsévben, amikor 309 vese-transzplantációt jegyezték fel, mindössze 2 százalékot tett ki az élő donorok aránya.

    Kevés az élődonoros szervátültetés

    Más országokban az úgynevezett kadáver (agyhalottból, balesetben elhunytból kiemelt) szerv mellett az élő szervek általában 20-40 százaléknyi arányt képviselnek. A nálunk mutatkozó óriási lemaradás azért is nagy baj, mert egyes betegek nem tudják kivárni, hogy a listán előrébb kerüljenek. Aki viszont megéri az esélyt, nem kaphatja meg az élő donoros szervátültetésből eredő előnyöket.

    Az országos fórumon résztvevő dr. Kovács János Balázs, 2008 óta alkalmazza a klinikán a korszerű minimál invazív technikát. Mint mondja, a laparaszkópos műtét mellett a felépülés gyorsabb. Az élő személytől kapott szerv előnye, hogy az új vese szinte azonnal működni kezd, mert csak rövid időt töltött kiemelve a keringésből.

    Dr. Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, a frissebb adatokat ismertetve elmondta, évente 250-300 vesét ültetnek be. 2008-ban 24 volt az élő donor, tavaly Budapesten 15, ezt a számot 2010-ben valószínűleg sikerül túlszárnyalni, hiszen az első 3 hónap során már 11 lezajlott. A szakértők arra is emlékeztetnek, hogy az 1997-es csúcsévben, amikor 309 vesetranszplantációt jegyezték fel, mindössze 2 százalékot tett ki az élő donorok aránya.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az előadáson elhangzott az is, hogy gyakran maguk a műtétre érkező betegek is tájékozatlanul fogadják, mi történik velük. Az Alapítvány fórumait szervezők lehetőséget kívánnak adni az érintetteknek, hogy kérdezzék a szakértőket, további céljuk, hogy tájékoztassák a lakosságot arról, a szervdonációnak milyen formái léteznek. Társadalmi érdek ugyanis, hogy a jelenleginél sokkal többen ismerjék fel, legyenek tisztában avval, hogy még az élet befejezése után is lehet segíteni másokon. A szerveket nemzeti kinccsé kell nyilvánítani - fogalmazott Szalamanov Zsuzsa, az Alapítvány kuratóriumi elnöke.

    Egy-egy donor ugyanis hat másik betegnek adhat új esélyt a máj, a vese, a szív, a tüdő, a hasnyálmirigy beültetésével, illetve a szem szaruhártyájának átültetése révén további - szövet-transzplantációra - váró betegeknek.

    "Csak nő szülhet gyereket, de bárki adhat életet!" mottóval, az országjáró fórum folytatódik.

     

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    A zsákvese kezelése és a megelőzés lehetőségei

    A zsákvese, más néven hydronephrosis a vesemedence és a vesekelyhek kóros tágulatát jelenti, mely a vizelet elfolyásának akadályozottsága következtében alakul ki. A vese üregrendszerében megnövekedett nyomás hosszú távon a veseállomány pusztulásához vezet. A kezelés a vizeletelfolyási akadály megszüntetését célozza, mely műtéttel vagy a húgyúti tükrözés során lehetséges.

    A vesezsugorodás okai, tünetei, kezelése és megelőzése

    A vesezsugorodás (vesezsugor), amely a vese szöveteit érintő előrehaladó hegesedési folyamat utolsó stádiumában jelentkezik, kezelés hiányában a vese működésének megszűnését okozhatja. Végstádiumban urémia, azaz húgyvérűség alakul ki. A vesezsugorodás gyakran hosszú ideig nem kerül felfedezésre.

    Sok betegségnél lehet segítség a plazmaadás

    A vérplazmaadás olyan gyógyszerek előállítását teszi lehetővé, amik a vérzékenységben szenvedő vagy az immunhiánnyal született betegek életét segítik. A plazmaadás során a vér alakos elemeit visszaadják a donornak, és a saját plazmát 72 óra alatt pótolja a szervezet.

    Vérplazmát adnék - Mire figyeljek?

    A plazmaferezis a véradás egyik formája, a levett plazmafolyadék gyógyszerkészítmények előállításához szolgál alapanyagul. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem véradás! Mi a különbség?

    Vesekövesség - Megelőzés és kezelés

    Ha valakinek már volt veseköve, 1-2 éven belül újra jelentkezik, ha az életmódján nem változtat. Ajánlatos a rendszeres, egészséges testmozgás és a stressz kerülése.

    A vesebetegségek megelőzése

    Az életminőséget jelentős mértékben rontó, eleinte észrevétlenül, különösebb tünetek nélkül, csendesen támadó vesebetegség (egyes szakértők szavaival a gyilkos kór) különféle fajtáival szemben lehet védekezni, kialakulásuk kockázatát csökkenteni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA