• Szív-tüdő transzplantációra vár egy fiú - Van esélye?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kettős transzplantációra, új szívre és új tüdőre vár egy 15 éves bokrosi fiú, Hegedűs Zoltán - írja a Délmagyarország. Betegsége miatt nem hagyhatja el a szobáját.

    A számítógépe az egyetlen kapocs a külvilággal, mert soha nem járt közösségbe, nincsenek barátai, még boltba sem vihetik el.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A fiú lyukas szívvel és tüdőér nélkül született, tavaly decemberben pedig elkapta a H1N1 vírusát. Azóta azonban annyira fáradékony, hogy a szoba másik felére is csak tolószékkel képes eljutni, az udvarra sem mehet ki. A bokrosi fiún szegedi orvosai szerint csak a szív-tüdő transzplantáció segítene. A kockázatos eljárás azonban annyira gyerekcipőben jár, hogy csak néhány külföldi országban végzik el.

    Pár évnyi időt nyerhetnek azzal a műtéttel, amelyet egy budapesti klinikán javasoltak: miután kitágítják az ereket, kicserélik a szívbillentyűket, és "bestoppolják" a lyukat Zoli szívén. A család azonban annyira rossz anyagi körülmények között él, hogy még a kivizsgálásokra is csak úgy tudtak elmenni, hogy a Csongrád Megyei Önkormányzat segített - írja a lap.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mi okozhat hevesebb szívdobogást? - Az orvos válaszol

    Étkezés után gyakran érzem, hogy hevesebben ver a szívem. Okozhatja ezt a vércukorszint megemelkedése? Vagy esetleg allergiás lehetek valamilyen tápanyagra, ételre?

    A szerelemről tudományosan - Mi köze van hozzá a szívünknek?

    Miért jelképezik a piros, rózsaszín vagy éppen pink színben pompázó szívek a szerelmet? Tévedünk, ha azt hisszük, a szívnek bármi köze van az érzelmeinkhez, hacsak nem fizikai mellékhatásként.

    A szívmegállásnak hetekkel korábban lehetnek tünetei

    Az akár végzetes kimenetellel járó szívmegállásról leginkább azt gondoljuk, semmilyen előjele nincs. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa azonban olyan amerikai kutatási eredményekre hívta fel a figyelmet, amelyek szerint lehetnek előzetes tünetek.

    Elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt

    A 13 éves Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára. A műtétet a Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet együttműködésében március végén végezték el, a gyerek jelenleg rehabilitációját tölti, már nincs steril körülmények között. Merkely Béla, a SE klinikai rektorhelyettese a műtét kapcsán arról beszélt, hogy ezzel a beavatkozással ismét lépett előre egyet a magyar szervtranszplantáció.

    Hogyan csökkenthetjük a nyugalmi pulzust?

    A percenként mért szívverés számát nevezzük pulzusnak, amely akkor nyugalmi, ha éppen nyugalomban vagyunk, tehát nem mozgunk, nem élünk meg stresszhelyzetet. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa szerint, ha a nyugalmi pulzusszámunk is magas, azt mindenképpen ajánlatos kivizsgáltatni.

    Tüdőfibrózis - Veszélyes szakmák, és a betegség tünetei

    A tüdőfibrózis különböző porok, gázok tartós belégzésének következményeként, de egyes gyógyszerek, sugárzás, autoimmun betegség hatására is kialakulhat. A kezdetben enyhe tüneteket okozó betegség mielőbbi felismerésével az állapotromlás lelassítható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA