• A nők agya másként reagál a túlsúly látványára

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nők kondicionálódnak a kövérségtől való félelemre, mert folyamatosan olyan üzenetekkel bombázzák őket, hogy a vékony az ideális alkat.

    Ugyanezt a tesztet férfiakkal elvégezve kiderült, őket nem foglalkoztatja más kövérsége láttán saját testsúlyuk.

    Hirdetések

    A Brigham Young University kutatói úgy találták, hogy a nők anélkül féltek a túlsúly látványától, hogy tudatosan saját alakjukra gondoltak volna. A Personality and Individual Differences című szakfolyóirat májusi számában ismertetett tanulmány egy nagyobb projekt része, melynek célja az étkezési zavarok hátterében lévő folyamatok jobb megismerése, új kezelési módok kidolgozása.

    Mark Allen idegtudós, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy a mostani tanulmányban olyan nők vettek részt, akiknek nem volt problémájuk testképükkel. Elmondta, hogy amikor egy anorexiás és bulimiás nő túlsúlyos idegent lát, agya oly módon aktiválódik az orvosi képalkotó eljárásokkal készített felvételek szerint, amely szélsőséges boldogtalanságra utal, sőt néhány esetben önutálatra.

    Az új tanulmányra eredetileg azért került sor, hogy az étkezési zavarral nem rendelkező, a teszteken az egészséges tartományba eső pontszámot elérő nők vizsgálatával referenciacsoportot hozzanak létre a kutatásokhoz. Meglepő módon azonban ennél a kontrollcsoportnál is jelentkeztek a testképet érintő tünetek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az eredmények arra indították Allent, hogy egészséges férfiakkal is elvégezze ugyanezt a tesztet, amelyből kiderült, hogy ők nem gondoltak saját testsúlyukra, amikor kövér férfiak képét nézték. Allen elmondta, hogy a nőket olyan üzenetekkel bombázzák, melyek a vékonyság eszményképét állandósítják, ami megváltoztatja énképüket.

    "Sok nő megtanulja, hogy testi megjelenése és vékonysága képviseli azt, ami fontos vele kapcsolatban és agyi válaszuk ezt tükrözi" - magyarázta a kutató, aki úgy véli, ez növelheti az étkezési rendellenességek és hangulatzavarok kialakulásának kockázatát.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Túlsúly és kifulladás - Mi lehet a nehézlégzés valódi oka?

    A plusz kilók cipelése az egész szervezetet megterheli, emiatt ha valaki túlsúllyal küzd, könnyebben kifullad, gyakrabban tapasztal nehézlégzést. Az elhízás több betegség kialakulásának kockázatát növeli, ezek egyike a krónikus légúti gyulladással járó asztma. Gyakran ez áll a légzési gondok hátterében is.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA