Ricin - A világ egyik legismertebb mérge

MTI
megjelent:

A ricin a világ egyik legismertebb mérge, három-öt napon belül megöli áldozatát. Mindössze 1 milligramm elegendő ahhoz, hogy egy felnőtt halálát okozza, jelenleg nem létezik ellenszere.

A ricinus (Ricinus communis) növény minden része mérgező, a méreganyagok – a ricin nevű fehérje és a ricinin nevű alkaloid – a legnagyobb mennyiségben a növény magjaiban található meg. A magokból vonják ki a patikában kapható ricinusolajat, ebből azonban eltávolítják a méreganyagokat, mielőtt forgalomba kerülne.

A gyógyszertárakban megvásárolható ricinusolaj belsőleg hashajtásra használható, de ma már ritkán alkalmazzák erre a célra. Gyermekeknél és terhességben pedig tilos alkalmazni! Külsőleg hajpakolásként a haj növekedésének serkentésére, illetve tördezett hajvégek ápolására használható.

Az új kutatásról

Két olyan vegyületet találtak francia kutatók, amelyek potenciálisan védhetnek a ricin, egy természetben előforduló méreg ellen, amelyet gyilkosságoknál és politikai merényleteknél használtak, és a szakemberek biofegyvernek tekintenek.

A két anyag segítségével a laboratóriumi sejtkultúrák túlélték a ricin támadását, ahogy az Escherichia coli baktérium által termelt Shiga toxinét is. Mint a kutatók elmondták, az új vegyületek nem magukra a mérgekre hatottak, hanem azokra az útvonalakra, amelyek közvetítésével azok a sejtekbe lépnek. A Retro-1 és Retro-2 elnevezésű vegyületekre 16 500 molekulajelölt között bukkantak rá a francia atomenergia bizottság munkatársai Daniel Gillet vezetésével.

A ricin 3-5 napon belül öl

Mint Gillet ismertette, az egyik vegyületet beadták a kísérleti egereknek, majd az állatok ricint kaptak, de védettnek bizonyultak vele szemben.

"Nincs viszont védettség, ha elsőként a mérget adják be, és csak azt követően a védő vegyületet" – tette hozzá.

A ricin a világ egyik legismertebb mérge, három-öt napon belül megöli áldozatát. Mindössze 1 milligramm elegendő ahhoz, hogy egy felnőtt halálát okozza, jelenleg nem létezik ellenszere.

Ezzel a toxinnal ölték meg Georgij Markov bolgár disszidenst Londonban 1978-ban: egy KGB-ügynök esernyőjéből lőtte meg egy mindössze 0,6 milliméter átmérőjű, ricinnnel töltött golyóval.

A ricinus magjaiból az olaj kivonása után külön eljárással kerül eltávolításra a méreg. A bioterroristák számára könnyen elérhető méregről van szó.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.