• Alkoholizmus - Az áremelés a megoldás?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Áremeléssel csökkenthető lenne az alkoholizmus miatt bekövetkező halálesetek száma, mivel magasabb ár mellett többen mondanának le az alkoholról. Emellett az egészségügyi kiadások is csökkennének - írja a világ egyik legtekintélyesebb orvosi hetilapja, a The Lancet.

    Miközben az Európai Unió néhány országában a szeszes italok forgalma csökkent, Angliában az utolsó három évtizedben az italozás 40 százalékkal növekedett. Az átlagos angol felnőtt évente 120 palack bornak megfelelő szeszt ereszt le a torkán.

     

     

    Hirdetések

    Robin C. Purshouse és munkacsoportja olyan matematikai modellt készített, amellyel 18 árképzési változatot vizsgáltak az angol lakosság alkoholfogyasztásának tanulmányozására.  Kiszámolták azt is, hogy miképpen alakulna 47 betegség gyakorisága, ha az alkoholfélék ára fölfelé mozogna az adószint változtatása következtében.

    Számításaik szerint az alkohol árának egységnyi, félfontnyi (150 Ft) emelése a szeszes italok vásárlásának átlagosan 6,9 százalékos csökkenését eredményezné. Ezzel az Egyesült Királyságban évente 2900, alkohol okozta halálesetet lehetne megelőzni.

    Ha az alkoholfélék árát megemelnék, minden esztendőben 41 000 idült beteggel lenne kevesebb és 8 000 balesetet sikerülne megelőzni. A kutatók külön értékelték a súlyos alkoholistákra vonatkozó becslést és a veszélyeztetett, fiatal szeszfogyasztókat érintő hatást.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az alkoholfélék árának emelése a sok szeszt fogyasztókat és a veszélyeztetett fiatalokat érintené leginkább.

    A szakemberek valószínűsítik, hogy az intézkedés hatása hasonló lenne a dohányzási tilalom bevezetésének hatásaival. Az angol cigaretta stop minden előzetes várakozást felülmúló egészségügyi sikert eredményezett: egy év múltán például tíz százalékkal csökkent a szívinfarktusok száma Angliában.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Az elhízás veszélyesebb a májra, mint a mértékletes alkoholfogyasztás

    Aki azt gondolja, csak a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás jelent veszélyt a májra, az téved. Ugyanis az elhízás és az inzulin-rezisztencia ebből a szempontból sokkal inkább veszélyezteti a májat, mint korábban gondolták.

    Az alkohol az elbutulás legfontosabb kockázati tényezője

    A túlzott alkoholfogyasztás a legfontosabb megelőzhető kockázati tényező a demencia, vagyis az elbutulás minden típusának kialakulásában - állapította meg a témában eddig készült legnagyobb kutatás.

    Az alkoholfogyasztás veszélyei

    A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.

    Sokan kerülnek kórházba szilveszterkor az alkohol miatt

    Szilveszterkor kiugróan magas szerepet játszik a betegek kórházba kerülésénél az alkohol. Erről Zacher Gábor toxikológus az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában beszélt.

    A mellrák rizikófaktorai

    A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat.

    A sörfogyasztás hatásai - Mik a tudományos bizonyítékok?

    Az erjesztett italok mértékkel való fogyasztásának ősidők óta mindenféle egészségre előnyös hatásokat tulajdonítunk - többnyire minden tudományos megalapozottság nélkül. Arra van bőséges bizonyíték, hogy az iszákosság vagy nagy mennyiségű alkoholos ital elfogyasztása káros az egészségre és a munkára, azonban vannak olyan adatok is, amelyek szerint a kis mennyiségű ital - például vörösbor - rendszeres fogyasztásának vannak jótékony hatásai. Kevesebbet tudunk a sörről. Az alábbiakban ezt az italt nézzük meg közelebbről a tudományos vizsgálatok szemszögéből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA