• "Vírus ellen is jó az antibiotikum..." - Tévhitek az antibiotikumról

    Szerző:
    WEBBeteg

    A felmérések szerint esősorban a fiatalok (15-24 évesek) körében elterjedt az a nézet, hogy a baktériumok ellen hatásos antibiotikumok a vírusokat is képesek elpusztítani.

    Az Európai Unió lakosságának 53 százaléka osztja azt a tévhitet, hogy az antibiotikumok képesek elpusztítani a vírusokat - derül ki az Európai Bizottság jelentéséből.

    Hirdetések

    A gyógyszerszedés szabályai


    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe.
    Bővebben a gyógyszerekről >>

    John Dalli egészségügyi biztos a jelentést ismertetve arra figyelmeztetett, hogy a tévhitek túladagoláshoz, az antibiotikumok téves használatához vezethetnek, és ezáltal csökkenthetik az orvostudományban annak idején forradalminak számító szerek hatékonyságát.

    A friss kutatások szerint már megjelentek az antibiotikumoknak ellenálló szerveződések - tette hozzá a máltai biztos.

    A felmérések szerint esősorban a fiatalok (15-24 évesek) körében elterjedt az a nézet, hogy a baktériumok ellen hatásos antibiotikumok a vírusokat is képesek elpusztítani.

    Csak 36 százalék tudta helyesen a választ...

    Óvatosan az antibiotikumokkal!


    Ne követeljünk minden megfázásra antibiotikumot a háziorvostól! Csak a bakteriális fertőzések kezelhetők és kezelendők antibiotikummal.
    Antibiotikum - szemléletváltás kell >>

    Uniós átlagban csak a megkérdezettek 36 százaléka válaszolt helyesen az ezzel kapcsolatos körkérdésre. Legtöbben Svédországban (73 százalék), legkevesebben Romániában (14 százalék) tudták, hogy a vírusok ellen az antibiotikumok nem hatékonyak. Magyarországon is átlag alatti, 27 százalékos az arány.

    Uniós átlagban szintén 50 százalék alatt feleltek helyesen - nemmel - arra a kérdésre, hogy megfázásra és náthára érdemes-e antibiotikumot szedni.

    A bizottság a vizsgálatból azt a következtetést szűrte le, hogy a témáról az eddiginél szélesebb körű tájékoztatásra van szükség az uniós tagországokban. Ennek érdekében közös kezdeményezéseket tesz majd az EU járványügyi központjával (ECDC) is.

    Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

    Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké. E hasznos baktériumflóra szervezetünk külvilággal érintkező részét – a bélnyálkahártya felszínét – úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg. Ez az – eredetileg – összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet.
    Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Az antibiotikum indokolatlan szedése növelheti az allergia kialakulásának az esélyét

    Az antibiotikumok nagyon sok hasznos bélbaktériumot is elpusztítanak, amiknek a hiánya komoly gondot okoz az emésztőrendszerben. Mivel az immunrendszer egyik központi helye a bélrendszer, a gyerekkorban sokszor felborított bélflóra sok esetben felnőttkorban növeli az allergiás megbetegedések kialakulását.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Nem mindig az antibiotikum a megfelelő gyógymód

    A visszatérő felfázásos betegségeknél sokszor alkalmazták régen az antibiotikum kúrát, pedig szelídebb gyógymóddal is eredményeket lehet elérni. Az antibiotikum nemcsak a rossz baktériumokat pusztítja el, de a jó baktériumokat is, amiknek hiánya komoly problémákat okozhat.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

    Probiotikumok - A barátságos baktériumok

    A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet az ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA