50 felett - Milyen nyomelemekre ügyeljen?

MTI
megjelent:

A réz és a vas kis mennyiségben alapvetően fontos az életfolyamatokhoz, ám idősebb korban e fémek nagy koncentrációban károsíthatják a sejteket.

Ötven év felett érdemes csökkenteni a szervezetbe bevitt réz és vas mennyiségét, mert ezek magas vérszintje összefüggésbe hozható néhány betegség nagyobb kockázatával, így az Alzheimer-kór kialakulásával vagy a szívbetegségekkel - közölték szerdán amerikai kutatók.

Az Amerikai Kémiai Társaság Chemical Research in Toxicology című szakfolyóiratában közzétett tanulmány szerzői több olyan lépést javasolnak az ötven évesnél idősebb embereknek, amelyekkel csökkenthetik a szervezetükbe bevitt fémek mennyiségét.

A cikkben rámutatnak, hogy a réz és a vas kis mennyiségben alapvetően fontos az életfolyamatokhoz, ám idősebb korban e fémek nagy koncentrációban károsíthatják a sejteket, ezáltal hozzájárulnak több, öregedéssel összefüggő betegség kialakulásához.

Az EurekAlert című internetes tudományos portál által ismertetett tanulmányban megelőző lépésként javasolják a kutatók, hogy 50 éves kor felett tartózkodjanak az emberek a vasat és rezet tartalmazó vitaminok szedésétől, csökkentsék a húsfogyasztásukat, kerüljék a rézcsövekből származó ivóvizet, rendszeresen adjanak vért, ha tehetik, illetve szedjenek cinktartalmú kiegészítőt.

A vas szerepe szervezetünkben
Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.A vas emberi (és más állati) szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. Mely táplálékaink tartalmazzák legnagyobb mennyiségben ezt a mikroelemet?
A vas szerepe szervezetünkben és a szükséges élelmiszerek

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
PentaCore Laboratórium - Dr. Németh Dániel
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.