• 50 felett - Milyen nyomelemekre ügyeljen?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A réz és a vas kis mennyiségben alapvetően fontos az életfolyamatokhoz, ám idősebb korban e fémek nagy koncentrációban károsíthatják a sejteket.

    Ötven év felett érdemes csökkenteni a szervezetbe bevitt réz és vas mennyiségét, mert ezek magas vérszintje összefüggésbe hozható néhány betegség nagyobb kockázatával, így az Alzheimer-kór kialakulásával vagy a szívbetegségekkel - közölték szerdán amerikai kutatók.

    Hirdetések

     Vitaminok, nyomelemek
    Tudjon meg többet a szervezetünk számára nélküözhetetlen vitaminokról és ásványi anyagokról!
    Adattár a WEBBetegen >>
    Az Amerikai Kémiai Társaság Chemical Research in Toxicology című szakfolyóiratában közzétett tanulmány szerzői több olyan lépést javasolnak az ötven évesnél idősebb embereknek, amelyekkel csökkenthetik a szervezetükbe bevitt fémek mennyiségét.

    A cikkben rámutatnak, hogy a réz és a vas kis mennyiségben alapvetően fontos az életfolyamatokhoz, ám idősebb korban e fémek nagy koncentrációban károsíthatják a sejteket, ezáltal hozzájárulnak több, öregedéssel összefüggő betegség kialakulásához.

     A vérszegénység tünetei
    A vérszegénység lassan fejlődik ki és nem okoz súlyos tüneteket. Bővebben a vérszegénységről >>
    Az EurekAlert című internetes tudományos portál (www.eurekalert.org) által ismertetett tanulmányban megelőző lépésként javasolják a kutatók, hogy 50 éves kor felett tartózkodjanak az emberek a vasat és rezet tartalmazó vitaminok szedésétől, csökkentsék a húsfogyasztásukat, kerüljék a rézcsövekből származó ivóvizet, rendszeresen adjanak vért, ha tehetik, illetve szedjenek cinktartalmú kiegészítőt.

      A vas szerepe szervezetünkben

    Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.A vas emberi (és más állati) szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. Mely táplálékaink tartalmazzák legnagyobb mennyiségben ezt a mikroelemet?
    A vas szerepe szervezetünkben és a szükséges élelmiszerek >>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

    Az USA-ban 2004-ben a társadalombiztosító 16,3 milliárd dollárt költött a csontritkulásos betegek kezelésére, gondozására, de ennél jóval többet költöttek (18,5 milliárd dollár) egy ugyancsak mozgásrendszeri problémára, a szarkopéniára.

    Nagy mennyiségben a vas is mérgező - Vasmérgezés

    Talán nincs olyan otthon, amelyben ne lenne megtalálható legalább egy fajta táplálékkiegészítő. A marketingfogások tengerében azonban eltűnik a túladagolásból származó veszélyek taglalása. Nagyobb dózisban a vas különösen veszélyes lehet - akár heveny, akár idült túladagolásról van szó.

    Időskori izomvesztés és csontritkulás - Segíthet a súlyzós edzés

    Eddig csak kardioedzést ajánlottak, a Debreceni Egyetem új kutatása szerint azonban a szakszerűen végzett súlyzós gyakorlatok is rendkívül előnyösek 60 felett. Az öregkori izomvesztés mellett a leggyakoribb időskori betegségek és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik a sport.

    Időskori táplálkozás

    Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.

    Az agysejtek számára az egyik legszükségesebb elem a cink!

    Ha kiürül a cink a szervezetből, akkor az agysejtek nem képesek tovább működni és beáll az agyhalál. A megoldás mégsem a túlzott cinkbevitel, hanem az anyagcsere-szabályozó anyagok fogyasztása, mint például a gyógygombák.

    Segítsünk! - Az időskori elesés megelőzése

    Az időskor számos rizikóállapotot hordoz magában. Mivel a biológiai öregedés nem előzhető meg, legfeljebb lassítható vagy leplezhető, ezért az öregedéssel járó új veszélyforrások megjelenését mind az időseknek, mind családtagjaiknak el kell fogadniuk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA