• Zöldségfogyasztás és a rák - Mi az igazság?

        Szerző:
        WEBBeteg

        Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben kibocsátott ajánlása szerint napi öt adag gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása segít a rák és más betegségek elleni védekezésben.

        A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csupán kis mértékben véd a rák ellen, állítják amerikai kutatók szerdán megjelent tanulmányukban, ám a szerzők hangsúlyozzák, hogy mindenképpen jót tesz egészségünknek, ha magunkhoz vesszük az ajánlott napi öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt.

        Hirdetések

         Fogyasszon sok színes zöldséget és gyümölcsöt!

        A zöldségek és gyümölcsök színét adó fitokemikáliák - növényi vegyi anyagok - segítenek az egészség megőrzésében.
        Fogyasszon sok színes zöldséget és gyümölcsöt!>>

        A New York-i Mount Sinai Orvosi Központ munkatársai Paolo Boffetta vezetésével egy nagyszabású európai követéses vizsgálat nyolc évének adatait elemezték az étrend és a rákkockázat közötti összefüggéseket keresve.A még zajló vizsgálat során tíz európai országban 470 ezer önkéntest követnek nyomon. 1992 és 2000 között a résztvevők közül több mint 30 ezernél diagnosztizáltak rákot. Boffetta kutatócsoportja elemzésében úgy találta, hogy a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csak szerény mértékben védett a rák ellen, napi 200 grammnyi növekedés csak három százalékkal csökkentette a rákkockázatot.

         

        Önmagában a zöldségfogyasztás némi előnnyel járt ugyan, de csak a nőknél. Az erősen italozó embereknél az étrendbe iktatott sok zöldség és gyümölcs csökkentette némileg a kockázatot, ám csak az alkohollal és dohányzással kapcsolatba hozható ráktípusoknál.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        "A végkövetkeztetésünk, hogy a gyümölcs és zöldség fogyasztásának van védőhatása a rák ellen, ám a korábban hittnél gyengébb az összefüggés" - tudatta Boffetta a Mount Sinai által kibocsátott sajtóközleményben.

        Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben kibocsátott ajánlása szerint napi öt adag gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása segít a rák és más betegségek elleni védekezésben. A WHO szerint világszerte a gyomor-bélrendszeri rákok 19 százalékát, az isémiás szívbetegségek mintegy 31 százalékát és a szélütések 11 százalékát okozza a kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A mostani tanulmány a brit Oxford University Press által kiadott Journal of the National Cancer Institute című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

        (MTI)

        Csak "némi" előnnyel jár a sok zöldségfogyasztás?

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Koleszterincsökkentés

        Dr. Vajda Orsolya

        Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

        Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

        Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

        Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

        Egészséges a mediterrán táplálkozás

        A mediterrán étrend alapvetően rostban gazdag. A sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett a déli népek napi szinten használnak olívaolajat. Emellett sok tengeri halat is fogyasztanak, ami többek között az omega-3-zsírsav-tartalma miatt kedvező a szervezet számára.

        Daganatmegelőző táplálkozás és a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel fontossága

        Az emésztőrendszeri daganatok kialakulását legtöbbször a rostszegény táplálkozás okozza. Ezért nagyon fontos, hogy a napi táplálék legalább fele növényi eredetű legyen. Elegendő zöldség-, gyümölcsfogyasztással megelőzhető a vastagbéldaganat. Emellett nagyon fontos a rendszeres szűrés, hiszen az időben diagnosztizált daganatok legtöbbször tünetmentesen orvosolhatók.

        Daganatmegelőző táplálkozás és a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel fontossága

        Az emésztőrendszeri daganatok kialakulását legtöbbször a rostszegény táplálkozás okozza. Ezért nagyon fontos, hogy a napi táplálék legalább fele növényi eredetű legyen. Elegendő zöldség-, gyümölcsfogyasztással megelőzhető a vastagbéldaganat. Emellett nagyon fontos a rendszeres szűrés, hiszen az időben diagnosztizált daganatok legtöbbször tünetmentesen orvosolhatók.

        A túlfeldolgozott élelmiszerek fogyasztása rákkockázattal járhat

        Francia tudósok szerint létezhet kapcsolat a túlságosan feldolgozott ételek - sütemények, csirkefalatok, csomagolt kenyérfélék - fogyasztása és a rák kialakulásának kockázata között, de hangsúlyozták, hogy ennek kiderítésére további kutatásokra van szükség.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA