Ásványvíz minőségű víz folyik a csapokból egy magyar településen

Független Hírügynökség
megjelent:

Kiváló minősítést kapott a Somogy megyei Mesztegnyő ivóvize. A településen most azt tervezik, hogy egy-egy ünnepi alkalomra palackozzák is a csapvizet - mondta Nemes László polgármester vasárnap.

Nem tudjuk előállítani
Mint ahogyan a vitaminokat, úgy az ásványi anyagokat sem tudja szervezetünk előállítani, így a táplálékkal, és nem utolsósorban a természetes ásványvizek fogyasztásával kell a szervezetbe juttatnunk a szükséges mennyiséget.
A jó vízbázis a mesztegnyői víz egyik titka. 300 méter mélyről, egy törésvonalban elhelyezkedő medencéből nyerik a vizet.

Azonban ahhoz, hogy a jó adottságokból adódó minőséget megőrizzék, szükség volt arra is, hogy felújítsák a falu határában lévő hidroglóbuszt, az elavult fém vízvezetékeket pedig modern, műanyag csövekre cserélik. Évente 3 millió forintot költenek a rendszer karbantartására - mondta el a polgármester.

Az ÁNTSZ 70 összetevőt vizsgált meg a mintában, de mindegyik a kimutatható érték alatt maradt, így a csapvíz a legjobb ásványvizekkel egyenértékű. Bár hivatalosan nem minősítették ásványvízzé, azt tervezik, hogy egy-egy ünnepi alkalomra buborékos formában palackozzák is a csapvizet Mesztegnyőn.

Éppen az ellenkező a helyzet összesen 140 dél-magyarországi településen, ahol áprilistól nem lehet majd fogyasztani a csapvizet, mivel annak túl magas az arzén tartalma.

Az Európai Unió már többször is haladékot adott a probléma megoldására, ami nem történt meg. Mivel az érintett településeknek nincs pénze, ezért még reménykednek abban, hogy újabb haladékot kapnak. Ha nem, akkor jövő csütörtöktől palackos és zacskós vízzel kell megoldaniuk az ellátást.

(FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász, gyermektüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.