• Őssejtes szervátültetés - Az első alkalom egy gyermeknél!

    Szerző:
    WEBBeteg

    „Ez az első alkalom, hogy egy gyermek őssejtes szervátültetésben részesül, és ez a leghosszabb légút, amit valaha pótoltak” - nyilatkozta Martin Birchall professzor, a University College London transzlációs helyreállító gyógyászati tanszékének vezetője.

    Brit és olasz orvosok úttörő sebészeti megoldással állították helyre egy tízéves brit kisfiú légcsövét. A beavatkozáshoz a páciens saját testében kifejlesztett őssejteket használtak fel. A közel kilencórás műtét során a londoni Great Ormond Street gyermekkórházban az orvosok olyan donor tracheát, légcsövet ültettek be a fiúba, amelyet megfosztottak saját sejtjeitől, és a betegével töltötték fel.

    Hirdetések

     Az orvostudomány csodái
    Összegyűjtöttünk, néhányat 2009 orvosi "csodáiból". Az óévben jónéhány olyan különleges eset történt, amely még a páciensek kezelőorvosait is meglepte.
    Az orvostudomány csodái (Fotókkal)>>
    Az orvosok azt várják, hogy a következő hónapban a fiú csontvelő őssejtjei a páciens szervezetében légcső-sejtekké alakulnak át – ez a folyamat, amennyiben sikeres lesz, forradalmasíthatja a helyreállító orvostudományt.

    Az új szervet a hagyományos szervátültetésektől eltérően a fiú immunrendszere nem löki ki, mert a sejtek a beteg saját szöveteiből származnak.

    „Ez az eljárás sok mindenben eltér a megszokottól, és reméljük, hogy valódi mérföldkőnek számít majd” – nyilatkozta Martin Birchall professzor, a University College London transzlációs helyreállító gyógyászati tanszékének vezetője.

    Orvosi érdekességek
    „Ez az első alkalom, hogy egy gyermek őssejtes szervátültetésben részesül, és ez a leghosszabb légút, amit valaha pótoltak.” További klinikai kísérletekre lesz szükség annak bizonyítására, hogy az eljárás beválik, de ha így van, ennek köszönhetően világszerte megkezdődhetnének az olyan szervek átültetései a kórházakban, mint például a gége vagy a nyelőcső.

    Életveszélyes légcsőszűkülettel született

    A fiú életveszélyes hosszú szegmens légcsőszűkülettel született, ami azt jelenti, hogy szűk légcsővel rendelkezett, amely nem tudott növekedni: az orvoscsoport ahhoz hasonlította az állapotot, mintha valaki egy szalmaszálon át lélegezne. A rajta elvégzett különféle kezelések ellenére állapota novemberben súlyosbodott, ezért kezelőorvosai a firenzei Careggi egyetemi kórház őssejtspecialistájához, Paolo Macchiarini professzorhoz fordultak.

    Macchiarini vezette két évvel ezelőtt Spanyolországban a 30 esztendős Claudia Castillo műtétjét, aki a világon elsőként kapott az átültetés során olyan szervet, amelyet saját sejtjeiből hoztak létre. Az ő esetében a szövet a testén kívül fejlődött ki, de folyamat sokkal egyszerűbb a páciens testén belül. A fiú a második beteg, és az első gyermek lesz, akin ilyen beavatkozást végeznek. Martin Elliott szív- és mellkassebész professzor arról számolt be, hogy a fiú lábadozása jól halad. „A gyermek rendkívül jól van. Teljesen magától lélegzik és beszél, és azt állítja, hogy sokkal könnyebben kap levegőt, mint korábban éveken keresztül” – nyilatkozta.

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Tudnivalók az egynapos sebészeti beavatkozásokról

    Korábban is voltak már kezdeményezések az egynapos sebészeti ellátás kiterjesztésére hazánkban, de számtalan finanszírozási, kivitelezési akadályba ütközött a zökkenőmentes alkalmazás. Napjainkra azonban a korszerű műtéti eljárások és eszközök használatának köszönhetően bizonyos beavatkozások esetén lehetőség van arra, hogy a beteg ne töltsön napokat a kórházban, hanem 24 órás megfigyelés után az otthonában lábadozzon tovább.

    Őssejtek - Tároltassuk-e a köldökzsinórvért?

    A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző sajtótermékei ne számolnának be újabb és újabb lehetőségekről, eredményekről.

    Miért előnyös a testmozgás?

    A mozgás nemcsak gyulladáscsökkentő, de az őssejtaktivitást is segíti. Ezek az őssejtek a szervezetben keletkezett hibák kijavításáért felelősek. Az egészség érdekében érdemes a mindennapi rutinba beilleszteni a mozgást.

    Mit tudunk az őssejtbankokról?

    Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke őssejtjeit.

    A stressz az immunrendszer működését is megzavarhatja!

    Mivel az immunrendszer aktiválja a szervezetben azokat az őssejteket, amik a regenerálódásért felelősek, fontos a hatékony stresszoldás. Így megelőzhetjük az immungyengülést, ezáltal a betegségeket is.

    Izomrostok fejlődését őssejtek aktiválják!

    Az izomőssejteket az immunsejtek aktiválják, a növekedés egy gyulladási folyamattal indul, aktiválódnak az izomőssejtek, amik elindítják az izomnövekedést. A megfelelő izomfejlődéshez fontos, hogy a táplálkozás során olyan ételeket is fogyasztanunk kell, amivel szabályozhatjuk az immunrendszer működését. Az immunrendszer szabályozására a növényi flavonoidok a legalkalmasabbak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA