• Kimerült a szervezet - Támad az időjárás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bár az időjárásban még nem érzékelhetjük, a naptár szerint már beköszöntött a tavasz. Szervezetünk a hosszú téli időszak alatt kimerült, immunhiányos állapotba került, hiszen nem tudtunk megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot bevinni.

    A kevés fény és a hideg hatására szervezetünk lelassult, belső szabályozásunk egy nyugodt, inkább a táplálkozástól függő, úgynevezett trofotrop állapotba került. Ehhez jött még a téli mozgásszegény életmód, nőtt a szervezetünk zsírtartalma, és csökkent az izomtartalma.

    Hirdetések

    Ha még a hőmérsékleti értékekben nem is, a fény mennyiségben már érzékelhetjük a tavasz közeledtét. Nő a nappalok hossza, így a szervezetünk vegetatív szabályozása egy másik, úgynevezett ergotrop állapotba tolódik át, aktívabbak leszünk.

    A tavaszi átállás és szervezetünk reakciói

    A napos órák számának növekedtével egyre korábban ébredünk, de aki megszokta a későn fekvést, annak súlyosabb alvási problémákat is jelenthet ez a fajta átállás.

      Időjárás érzékenység - A téli depresszió


    Ma már több helyen is foglalkoznak a téli depresszióval, és különféle vizsgálatokkal mutatták ki, hogy már a nyári napfordulót követően megkezdődik a lassú hangulatvesztés.
    Időjárás érzékenység - A téli depresszió>>

    A mostani igen változékony időjárás azonban a felsorolt hatásokon túl extra alkalmazkodást kíván szervezetünktől.

    A február végén tapasztalt tavaszias időt egy igen erős lehűlés követte.

    A héten a hőmérsékleti értékek akár 10°C-kal is elmaradhatnak a sokéves átlagtól, országszerte előfordulnak hózáporok és igen erős szelek fújnak. Szervezetünk még alig heverte ki az első rohamát a tavaszi átállásnak, ha megjön a várva várt felmelegedés, ismét erős hatásokkal kell számolnunk.

      Az időjárás és a szervezet alkalmazkodási folyamatai


    Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók lehetnek életműködési zavarok, de betegséget kiváltó jellegűek is. Vannak emberek, akik az ilyen meteorogén hatásokra különösen érzékenyek és vannak, akik egyáltalán nem. A hideg, és melegfront érkezésekor a vegetatív idegrendszer különböző módon aktivizálódik.
    Az időjárás és a frontok>>

    Igen nagy figyelmet kell fordítanunk tehát ebben az időszakban a gyors regenerálódás elősegítésére, a fokozott ásványi anyag- és vitamin bevitelre.

    Fontos, hogy mindig figyelemmel kísérjük az időjárás előrejelzést, és ennek megfelelően öltözködjünk, mivel igen csípősek a reggelek, délután azonban már melegebb van. Ha nem öltözünk rétegesen, könnyebben megizzadunk, és megfázhatunk.

    Sport és fogyókúra tavasszal

    A tavasz közeledtével sokan kezdenek sportolni, vagy fogyókúrázni, ilyen esetekben nagyon fontos a fokozatosság elve, illetve az, hogy a megfelelő tápanyagokat ne vonjuk meg a szervezetünktől.

    A gyermekek
    között sok az
    időjárás érzékeny

    Az átlagoshoz képest igen hideg idő az időjárás-érzékenyek közül az úgynevezett anomália-érzékenyeket sújtja leginkább.

    Ez a fajta érzékenység azt jelenti, hogy az illetőt az terheli meg leginkább, ha nem az évszaknak megfelelő az időjárás.

    Ilyenkor a frontérzékenységi tünetek is felerősödhetnek.

    A gyermekek szervezetét is igencsak megterheli ez a nagy hőmérsékleti anomália.

    Az iskolás korú gyerekek közül minden ötödik időjárás-érzékeny. Számukra különösen fontos a szabályozott napirend betartása ebben az átmeneti időszakban.

    Hideg idő és szívpanaszok

    A hideg időben előjönnek a hidegfrontra érzékenyeknél jellemző tünetek. A hideg hatására az erek összeszűkülnek, ez nagyobb munkavégzést kíván a szívünktől, így a szív- és érrendszeri betegek tünetei erősödhetnek.

    A szívbetegeket
    viselik meg
    leginkább
    a frontok

    A jelentkező panaszok elkerülésére fogyasszunk rengeteg C-vitamin tartalmú ételt, mivel a C-vitamin immunrendszerünk legfőbb támogatója.

    A hideg levegő és a szél bőrünket is megviseli, így ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről, melyet nemcsak ásványvízzel, hanem lédús gyümölcsökkel, zöldséglevesekkel is megvalósíthatunk, így a vitaminpótlásról is gondoskodhatunk. Nagyon kevés az általános, mindenkire alkalmazható szabály.

    Sokkal inkább az jellemző, hogy az időjárási hatások az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg.

    Ugyanakkor fontos lenne mindenkinek tudnia, hogy ő milyen kategóriába tartozik, és hogy mikor milyen hatásokra számíthat.

    Ezzel sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, és fel kellene használnunk az eredményeket a hatékonyabb gyógyításban is.

    További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.

    (Meteo Klinika)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Éjszakai ágybavizelés

    Dr. Muszil Dorottya

    Az esetek jelentős részében örökletes hajlam áll a panaszok hátterében.

    A gerinc egészsége

    Dr. Dobos Márta

    Csak a szakorvosi vizit és kezelés eredményezhet hatásos kezelést.

    Végre itt a napsütés, de állj - Hogyan...

    Végre itt a tavasz, süt a nap! Milyen következményekkel jár ez a bőrünket illetően? Érdemes megfontolni az orvos hasznos tanácsait...

    Vitaminbevitel a tavasz közeledtével:...

    Nem lehet általánosítani, amikor azt szeretnénk kideríteni, mekkora vitaminpótlásra van szükségünk télen és tavasszal, mert más...

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól...

    Az agydaganat tünetei és típusai

    Az agydaganat tünetei gyakran hosszú ideig nem jelentkeznek, így a betegség rejtve marad, mivel semmilyen panaszt sem okoz. A tünetek alapján...

    Táskás szemek - Mi okozhatja?

    Az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelennek meg a szem alatti táskák. A szemmozgató izmok az évek során fokozatosan gyengülnek, a...

    A felnőttkori éjszakai ágybavizelés

    Az idegrendszer fejlődésének egyik mérföldköve a szobatisztává válás. Ez egészséges körülmények között legkésőbb 6 éves korra...

    Tej és tejtermékek: Ön tudta?

    A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA