• A túl sok és a túl kevés alvás is hizlal

    Szerző:
    WEBBeteg

    Aki éjjelente túl keveset, vagy túl sokat alszik, számítson rá, hogy – egy tanulmány megállapítása szerint – elhízik. Ezzel együtt automatikusan nő a szívbetegségek, vagy diabétesz kialakulásának kockázata is.

    A Sleep című, alváskutatással foglalkozó tudományos magazin a legfrissebb számában számol be arról a tanulmányról, amely szerint közvetlen összefüggés van az alvás ideje, a magas testtömeg-index (BMI) és az érintett hasi zsírmennyisége között.

    A kutatásban összesen 1100 negyven éven aluli férfi és nő vett részt. Azon közreműködők, akik éjszakánként hat-hét órát aludtak jóval kisebb testtömeg-indexszel és kevesebb hasi zsírréteggel rendelkeztek, mint az öt vagy kevesebb órát pihenők.

    A kevés mellett azonban a túl sok alvás is negatív egészségi következményeket és mindenekelőtt súlyfelesleget okozhat. Az átlagosan nyolc vagy több órát durmolással töltők ugyanúgy magasabb BMI-vel és némi hasi zsírfelesleggel rendelkeztek, mint a túl kevés ideig pihenők.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az 1100 résztvevő 17 százaléka öt vagy kevesebb órát aludt, 55 százaléka hat-hét órát, s 28 százaléka nyolcat, vagy annál többet is. A magas testtömeg-indexet a naponta túlságosan sok bevitt kalóriával magyarázzák a kutatók.

    Az öt, vagy kevesebb órát alvók a több ébren töltött időben arányosan jóval több táplálékot vittek be szervezetükbe, mint a normál, vagy emelt mennyiségben alvók.

    (WEBBeteg - K.J., fordító, forrás: fitforfun.de; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Gyakran érzi fáradtnak magát? - Mi lehet az oka?

    A fáradtság fogalma orvosilag nehezen definiálható, a fáradtság szubjektív, mindenki másképp éli meg. A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátterében betegségek is állhatnak.

    Az éjszakai műszak a feje tetejére állítja a bioritmusunkat

    Tapasztalták már, hogy egy át nem aludt éjszaka után másnap képtelenek koncentrálni, fejfájással, szédüléssel küszködnek? A rossz komfortérzethez az is elég, ha rosszul és kevesebbet alszanak ahhoz képest, amit megszokott a szervezetük. Elképzelni is nehéz, hogy miként élik meg a nappali ténykedésüket azok, akik rendre éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA