• A kávé jót tesz a szívünknek - Kutatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kávérajongók számára jó hírek hangzottak el az Amerikai Szív Társaság e héten zajló San Franciscó-i éves konferenciáján.

    A kávézó embereknek például kisebb a kockázatuk arra, hogy rendellenes szívritmussal kerülnek kórházba. Nincs jele annak, hogy napi néhány csésze kávé növelné az atherosclerosis kockázatát, amikor érelmeszesedés miatt megvastagszanak az érfalak, és a későbbiekben szívrohamot válthatnak ki. Sőt mi több, a kávé egyik alkotórésze csökkentheti a nőknél a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

    Hirdetések

      Milyen betegségek ellen lehet hasznos a kávé?

    Egy új kutatási eredmény szerint a kávé egészséges is lehet: nemcsak feldob és elmulasztja a fejfájást, hanem csökkenti a kettes típusú diabétesz, a Parkinson-kór, a vastagbélrák és még a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét is! Részletek >>

    A találkozó nem minden előadása kedvez azonban a kávézás szerelmeseinek. Egy jelentés a kávéfogyasztás és a magas vérnyomás között talált potenciális kapcsolatot, ám a hatást a "mérsékelt" jelzővel minősítették, és jelezték, hogy csak megfigyeléseken alapult, nem pedig tudományos igénnyel összeállított, ellenőrzött teszteken.

    A szívritmussal való összefüggést elemző tanulmány a Kaiser Permanente elnevezésű egészségvédelmi programban részt vevő 130 ezer ember adataira épült. A tagok mintegy 2 százaléka került kórházba ilyen problémák következtében, többségükben szívpitvari fibrilláció miatt. A naponta legalább négy kávé elfogyasztásáról beszámoló emberek kockázata azonban 18 százalékkal alacsonyabb volt, mint a nem kávézóké. A beszámoló nem adott választ a különbség okára, amely az eltérő életmódban is kereshető.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egy másik tanulmányban 3000-nél több férfi és nő egészségi állapotát követték nyomon húsz éven át. Ebben nem találtak összefüggést az elfogyasztott kávé mennyisége és az atherosclerosis kockázata között. Egy harmadik, kisebb tanulmányban 359, menopauza után lévő nő egészségét követték nyomon a Kaliforniai Egyetem kutatói.

    Úgy találták, hogy 56 százalékkal kisebb volt a diabétesz kialakulásának kockázata a nőknél ebben az életkorban, ha naponta legalább négy csésze kávét ittak. A csökkent kockázatra a kutatók szerint magyarázat lehet, hogy a koffein hatással van egy fehérjére, amely a nemi hormonokhoz kapcsolódik.

    A Louisianai Állami Egyetem kutatóinak összesen mintegy 172 ezer ember adataiból összeállított elemzése viszont a vérnyomás enyhe emelkedését jelezte azoknál, akik naponta egy-három kávét ittak. A konferencián elhangzott előadásokról a HealthDay című amerikai egészségügyi portál számolt be (www.healthday.com).

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Magas vérnyomás - A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

    A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen nagy, a felnőtt lakosság közel egynegyedét érinti.

    Természetes vérnyomáscsökkentők

    Sajnos nemcsak hazánkban, de a többi fejlett országban is népbetegségnek számít a magas vérnyomás. Az alább felsorolt életmódtanácsok és táplálékkiegészítők bizonyítottan segítenek a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.

    Veszélyes kombináció: magas vérnyomás és prediabétesz

    A magas vérnyomás és a prediabétesz együttes jelenléte sokkal komolyabb veszélyt jelent a szervezetnek, mint külön-külön. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpontkardiológusa az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

    A bélrendszerben az állati fehérje lebontása során veszélyes anyagok termelődnek

    Az állati fehérje lebomlása során a bélrendszerben trimetilamin-N-oxid keletkezik. Mivel ez egy igen káros gáznemű anyag, a bélfalon keresztülszivárogva a véráramba jutva visszamérgezi a szervezetet. Megállapították, hogy ez az egyik legfőbb kiváltója az érelmeszesedés kialakulásának. Érdekes eredmény viszont, hogy azoknál, akik vegetáriánusok, a tojás fogyasztásánál nem termelődik trimetilamin-N-oxid. Ez valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy ők nem rendszeresen fogyasztanak állati fehérjét.

    A stressz és a kardiológiai problémák

    Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik kiváltó okaként - sok más tényező mellett - a stresszt emelik ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA