Gondatlan amputálás után meghalt a szigetvári kórház betege

MTI
megjelent:

A szigetvári kórház kártérítési felelősségét állapította meg első fokon a Baranya Megyei Bíróság egy férfi gondatlan ellátása és lábának későbbi elvesztése miatt - írta hétfőn az Új Dunántúli Napló.

Az újság beszámolója szerint Tamás Béla nyugdíjas még 2007-ben, agyi infarktust követően került a szigetvári kórházba rehabilitációra. Az intézményben azonban sem bal lábának sérüléseit, sem cukorbetegségét nem kezelték megfelelően. A végtag idővel elüszkösödött, le kellett vágni, a férfi emiatt bírósághoz fordult.

A felperes a kórház kártérítési felelősségét kimondó elsőfokú közbenső ítéletet már nem élte meg. Úgy érezte, családja terhére van, nem látta élete értelmét, súlyos depresszióba esett, s a közelmúltban meghalt - olvasható a baranyai napilapban.

Az orvosi perek kulisszatitkai

A kártérítési perek megértéséhez és vizsgálatához érdemes górcső alá venni a jogi értelemben vett polgárjogi kártérítési felelősség fogalmát.

"Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni." - Szól a polgári törvénykönyv 339. szakasza. A kártérítés megítélésére négy feltétel együttes fennállása esetén van lehetőség. Amennyiben bármelyik is hiányzik közülük, nem állhat fent kártérítési felelősség.
Milliók egy hibáért? >>

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.