• A zöldek támadják a nanotechnológiát

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy zöldszervezet támadást indított a nanotechnológiával készült élelmiszeradalékok ellen. Az Európai Földbarátok (FoEE) szerint legalább 104 olyan élelmiszer van forgalomban az EU-ban, amely nanoanyagot tartalmaz, vagy amelynek az előállításában alkalmaztak nanotechnikát is.

    Nanorészecskéknek a milliomodmilliméter nagyságrendű dolgokat nevezik. Az ilyen mikroszkopikus anyagok, alkatrészek gyártása, a nanotechnológia öles léptekkel vonul be manapság az alapkutatásba, a számítástechnikába és az orvoslásba.

    Hirdetések

    Az Európai Földbarátok szerint a nanotechnika egyre gyakrabban lép át a laboratóriumokból a polgári életbe, és nincs megfelelően ellenőrizve, hogy a nanoeljárással készült termékek nem károsak-e a felhasználókra.

      Gyanús termékek a zöldek szerint

    Az FoEE fekete nanolistáján olyan termékek szerepelnek, mint élelmiszeradalékok, a csomagolásra mindennaposan használt nejlonfólia, műanyag zacskók, dobozok, az antibakteriális edények, bizonyos hústermékek és kakaóitalok.

    A Földbarátok szerint joghézag van az EU-s előírásokban. Amíg nincs megfelelő szabályozás és ellenőrzés, addig nem szabad olyan élelmiszereket vagy élelmiszer-csomagolóanyagokat forgalmazni, amelyekről nem tudni, nem mérgezőek-e - érvel az FoEE.

    Az FoEE szerint míg az EU-ban 104, addig világszerte több száz olyan élelmiszer van forgalomban, amelynek az előállításában alkalmaznak nanotechnológiát.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    Címkék:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Zsíros a bőre? Így ápolja!

    A zsíros bőr gyakran együtt jár tágabb pórusokkal is, ugyanakkor talán kevésbé ráncosodik. Peterman Krisztinának, a Dermatica kozmetikus mesterének, gyógykozmetikusának tanácsait követve pedig a zsíros bőr nyáron is jól karbantartható, a problémái kezelhetők.

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    Milyen esetben fontos foniáterhez fordulni, még az iskolakezdés előtt?

    A fiatal életkorban jelentkező halláscsökkenés jelentősen nehezíti a gyermek beszédértési és nyelvhasználati képességeinek megfelelő fejlődését, így ha korábban nem tettük, az iskolakezdés előtt mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ha azt gyanítjuk, hogy gond lehet a gyermek hallásával.

    Infekciókontroll: MRSA egységcsomagok minden osztályon

    Van olyan eset, amit nem tudunk kivédeni a meglévő megelőző intézkedések ellenére sem, ilyenkor a legfontosabb cél, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését. - A kórházi fertőzéseket érintő kérdésekben érdeklődtünk a debreceni Kenézy Gyula Kórház illetékes osztályán.

    Hogyan befolyásolja az ajakherpesz kialakulását az UV sugárzás?

    Az ajakherpesz elsősorban az ajkakon jelenhet meg, de ritkán az arc más területén is, így a homlokon, az orron vagy az állon. Ha valaki egyszer megfertőződött, akkor a vírusok egész életében a szervezetében maradnak megbújva az idegdúcokban, és bizonyos ingerek és provokáló tényezők hatására időről időre reaktiválódhatnak, és a herpesz megjelenését, kiújulását okozzák.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA