• Mammográfia jobb felvételekkel és kisebb sugárterheléssel

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyarországon egyedülálló emlőrákszűrési technikát tanítottak a hódmezővásárhelyi kórházban. A képzésen négy kórházból vettek részt szakasszisztensek. Azt mutatták meg nekik, hogyan lehet a lehető legjobb felvételt készíteni úgy, hogy minél kevesebb sugárterhelés érje a vizsgált nőket.

    Magyarországon a 45 év fölötti asszonyoknak még mindig alig fele jár emlőrákszűrésre. Pedig ez a betegség gyógyítható, ha időben észreveszik.

    Hirdetések

    A szűrésre jelentkező nők melléről úgy készítettek az asszisztensek felvételeket, hogy közben munkájukat figyelték és tanácsokkal látták el őket a Svájcból érkezett orvosok. Azt mutatták meg, hogyan kell a nőket úgy beállítani, hogy a vizsgálat szempontjából a lehető legjobb felvételek készülhessenek, a sugárterhelés pedig a lehető legkisebb legyen.

    Két éve szűrőbusz járja a Hódmezővásárhely környéki településeket, hogy azokat a nőket is meg tudják szűrni, akik nem mennek el a kórházakba. Ha valamiért nem sikerül a felvétel, ezeket a betegeket nehéz visszahívni. Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház főigazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: úgy kell elkészíteni a felvételeket, hogy azok a lehető legtökéletesebbek legyenek, és meg tudjanak bizonyosodni arról, hogy kialakult-e a betegség.

    Országosan csak a nők fele vesz részt a szűréseken

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az orvosok azt mondják, elismerik, hogy a vizsgálat nem kellemes, de rendkívül fontos. Ha időben észreveszik az emlőrákot, az esetek többségében meg tudják gyógyítani a beteget.

    Magyarországon a nők alig fele megy el szűrővizsgálatra. Hódmezővásárhelyen ennél jobb az arány. A két éve indult "Egészséges Vásárhely Program" segítségével elérték, hogy a részvétel 65-70 százalékos.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Hogyan szűrhető ki a Down-szindróma?

    Sok gond, probléma merülhet fel egy terhesség során. Legtöbbször nem is gondolunk arra, hogy sajnos nem minden magzat egészséges. A Down-szindróma a leggyakrabban előforduló kromoszómarendellenesség.

    Szűcs Adriána: Sosem fogom feladni és győzni fogok

    Szűcs Adriána fotómodellként dolgozott és dolgozik ma is. 2017 novemberében egy apró csomót fedezett fel a mellében, amiről végül kimutatták, hogy rosszindulatú elváltozás. A 26 éves lányt sokkolta a hír, de az első tagadás után - mert természetesen nem akarta elhinni, hogy ez vele történik - elhatározta, hogy végigcsinálja a kezeléseket és mindent megtesz a gyógyulásáért. Elkezdett blogot írni, amivel másoknak is erőt adott. Jelenleg a kezelések közepénél jár, de a csomók már nem kitapinthatók. Hihetetlen ereje és elszántsága példaértékű és bár azt mondja, sokszor nagyon nehéz a harca, de sosem fogja feladni és győzni fog.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA