Mammográfia jobb felvételekkel és kisebb sugárterheléssel

Független Hírügynökség
megjelent:

Magyarországon egyedülálló emlőrákszűrési technikát tanítottak a hódmezővásárhelyi kórházban. A képzésen négy kórházból vettek részt szakasszisztensek. Azt mutatták meg nekik, hogyan lehet a lehető legjobb felvételt készíteni úgy, hogy minél kevesebb sugárterhelés érje a vizsgált nőket.

Magyarországon a 45 év fölötti asszonyoknak még mindig alig fele jár emlőrákszűrésre. Pedig ez a betegség gyógyítható, ha időben észreveszik.

A szűrésre jelentkező nők melléről úgy készítettek az asszisztensek felvételeket, hogy közben munkájukat figyelték és tanácsokkal látták el őket a Svájcból érkezett orvosok. Azt mutatták meg, hogyan kell a nőket úgy beállítani, hogy a vizsgálat szempontjából a lehető legjobb felvételek készülhessenek, a sugárterhelés pedig a lehető legkisebb legyen.

Két éve szűrőbusz járja a Hódmezővásárhely környéki településeket, hogy azokat a nőket is meg tudják szűrni, akik nem mennek el a kórházakba. Ha valamiért nem sikerül a felvétel, ezeket a betegeket nehéz visszahívni. Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház főigazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: úgy kell elkészíteni a felvételeket, hogy azok a lehető legtökéletesebbek legyenek, és meg tudjanak bizonyosodni arról, hogy kialakult-e a betegség.

Országosan csak a nők fele vesz részt a szűréseken

Az orvosok azt mondják, elismerik, hogy a vizsgálat nem kellemes, de rendkívül fontos. Ha időben észreveszik az emlőrákot, az esetek többségében meg tudják gyógyítani a beteget.

Magyarországon a nők alig fele megy el szűrővizsgálatra. Hódmezővásárhelyen ennél jobb az arány. A két éve indult "Egészséges Vásárhely Program" segítségével elérték, hogy a részvétel 65-70 százalékos.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus, Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász ; Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.