• A gyógyszermásolatnak gyengébb a hatása

    Szerző:
    WEBBeteg

    A mindennapi gyógyítás szempontjából elgondoztató adatokat közöltek Kanadában.

    A nifedipin egyik leghatásosabb vérnyomáscsökkentő, de gondos vizsgálatok tanúsága szerint az eredeti készítményhez képest egy másik gyógyszergyár által gyártott generikum hatása lényegesen elmarad az eredeti tablettáétól.

    Hirdetések

    A híres kutató, Sydney Ringer 1882-ben vette észre, hogy a szívizom összehúzódó-képességéhez kalciumra van szükség. A kisérleti állatok kivett szíve az egyik oldatban hamar megállt, a másikban pedig órákig működött. A titok nyitja az volt, hogy a laboratóriumi asszisztens először előirásos módon desztillált vizet használt, de másodszor lusta volt desztillált vizet készíteni, az oldathoz csapvizet töltött, mely bőséges tartalmazott volt kalcium, amelytől a szív ritmusosan összehúzódott.

    Később viszont kiderült, hogy a kalcium hatásának gátlása bizonyos helyzetekben kedvező is lehet: védi az ereket, csökkenti a vérnyomást. A múlt század hetvenes éveiben kezdték alkalmazni koszorúér-betegségben, magas vérnyomásban a kalciumantagonista gyógyszereket, így a nifedipint is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A nifedipin világszerte igen népszerű lett, és különleges gyártási módszerrel elkészítették olyan változatát is, melynek tablettájából a hatóanyag 24 órán keresztül egyenletesen szívódik fel, így elég naponta egyszer bevenni.

    Amikor a gyógyszerek szabadalmi védettsége lejár, számos gyógyszercég kezdi előállítani az eredeti hatóanyagból készült "másolatot", a generikumot. A hatóságok mindig ellenőrzik, hogy az új tabletták, kapszulák valóban ugyanazt a szert tartalmazzák-e, de annak vizsgálata, hogy az utánzat biológiai szempontból azonos-e, hosszú időt és sok pénzt igényelne, tehát általában nem történik meg.

    Kanadában egészséges önkénteseken összehasonlították az eredeti gyártású nifedipint a generikus készítménnyel. A gyógyszermásolatból a hatóanyag később kezdett kioldódni, és 20 százalékkal kisebb hatásúnak bizonyult, mint a valódi. A szakemberek hangsúlyozták, hogy ez magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésekor jelentős veszélyt jelenthet a betegre.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    Irány a természet

    Kimutatott tény, hogy a természet látványa sokaknál vérnyomáscsökkentő hatású, ezenkívül a stresszt és a gyulladást is csökkenti a szervezetben.

    Természetes vérnyomáscsökkentők

    Sajnos nemcsak hazánkban, de a többi fejlett országban is népbetegségnek számít a magas vérnyomás. Az alább felsorolt életmódtanácsok és táplálékkiegészítők bizonyítottan segítenek a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.

    Vérnyomásmérés - A helytelen mérési mód megtévesztő adatokat szolgáltathat

    A vérnyomást befolyásolja a testhelyzet, a napszak, az érzelmi állapot. Gyakran az orvosi rendelőben magasabb értékek kerülnek rögzítésre, mint az otthon mért vérnyomásértékek. A magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításában, valamint a kezelés hatékonyságának felmérésében is segíthet az otthoni mérés.

    Ezért veszélyes az éjszakai műszak

    A szervezet belső órájának felborítását okozó éjszakai műszakban való munka növeli a diabétesz és az elhízás kialakulásának esélyét - állítják amerikai kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA