• Egészségügyi hírek: Ingyenes oltás, beruházások, látogatási tilalom

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyarországon évente mintegy ötszáz nő hal bele a méhnyakrákba és ezerkétszáz új esetet fedeznek föl – közölte a szakember.

    Ingyen kaphatják meg a méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltást a rászoruló 13 éves korú szegedi lányok; a bakteriális agyhártyagyulladás elleni injekció után az 1-3 éves gyerekek szüleinek sem kell fizetniük - közölte Solymos László alpolgármester hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen.

    Hirdetések

    A nem kötelező védőoltásokat azoknak a gyermekeknek a szülei igényelhetik majd, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek – mondta a szocialista politikus a sajtótájékoztatón.

    Szegeden jelenleg 120 olyan tizenhárom esztendős lány van, aki jogosult lesz az ingyenes HPV elleni oltásra, és mintegy 280 kisfiú és kislány, aki megkaphatja agyhártyagyulladás elleni injekciót – közölte az alpolgármester.

    Az önkormányzat ez évi költségvetésében 10 millió forintos keretösszeget különít el az oltóanyagok vásárlására. A vakcinák szállítóit közbeszerzési eljárás keretében választják ki, a védőoltásokat a Szegedi Tudományegyetem orvosai adják majd be - tette hozzá az alpolgármester.

    Agyhártyagyulladás ellen is van vakcina

    Ványai Éva (MDF), a szegedi közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke elmondta, a baktériumfertőzés kiváltotta agyhártyagyulladás, a meningitisz az 1-3 éves gyerekek között okozza a legsúlyosabb tüneteket: a hányással és hasmenéssel járó megbetegedés mellett súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

    A méhnyakrák pedig - az emlőrák után - a 44 év alatti nők második leggyakoribb ráktípusa az Európai Unióban, évente mintegy 33 ezer eset, és 15 ezer halálozás fordul elő. Magyarországon évente mintegy ötszáz nő hal bele e betegségbe és ezerkétszáz új esetet fedeznek föl – közölte a szakember. A HPV-vakcina érdemben csökkenti a megbetegedés kockázatát, de a beoltottaknak továbbra is rendszeresen részt kell venniük megfelelő rákszűrésen – tette hozzá Ványai Éva.

    Egymilliárdos fejlesztési csomag a szabolcsi egészségügynek

    Egymilliárd forinthoz közeli összeget fordít a szabolcs-szatmár-beregi egészségügyi ellátórendszer fejlesztésére a megyei önkormányzat - közölte Seszták Oszkár, a térségi helyhatóság fideszes elnöke hétfőn az MTI-vel. A pénz több mint harmadát, azaz mintegy 350 millió forintot az önkormányzat tulajdonában lévő, nonprofit gazdasági társaságként működő egészségügyi holding szervezetfejlesztésére költik.

      Látogatási tilalom feloldva

    Feloldották a H1N1 vírus miatt korábban elrendelt teljes, majd január 14-én részlegesre módosított látogatási tilalmat hétfőn a debreceni Kenézy Gyula Kórházban - közölte Szentgyörgyi János, a kórház sajtóreferense az MTI-vel. A kórház vezetősége továbbra is arra kéri a betegek hozzátartozóit, hogy a központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályon, valamint a szülészeti és nőgyógyászati osztályon, továbbá a klinikai farmakológiai, infektológiai és allergológiai intézetben a látogatásokat rövid időre korlátozzák, a betegekhez lehetőleg csak egy-egy látogató érkezzen - mondta a sajtóreferens.

    Ennek keretében kiépül az az infrastruktúra, amely a három tagkórház központi irányításához szükséges, lehetővé téve például az infokommunikációs, kontrollig és számviteli rendszer egységesítését.

    Az elnök tájékoztatása szerint emellett mintegy 200 millió forint jut a kórházak eszközparkjának fejlesztésére, valamint új gépek beszerzésére. Így szeretnék növelni a betegellátás hatékonyságát, amely egyben az intézményeken is segít, hiszen további OEP-bevételekhez juthatnak - tette hozzá.

    A forrás kevesebb mint negyedét a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében kiírt pályázatok önerejének finanszírozására kötnék le, a fennmaradó 250 millió forintból pedig a középtávú megtérülést biztosító energetikai és egyéb beruházásokat indítanák el a holding tagkórházaiban.

    Seszták Oszkár azt is hozzátette: az egymilliárdos intézkedési csomagot a költségvetés terhére lehetetlen megvalósítani, ezért a helyhatóság fejlesztési kötvények kibocsátásából finanszírozza annak költségeit.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A HPV-oltás biztonságos és hatékony

    A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

    A HPV elleni védőoltás

    A HPV (humán papillomavírus) okozta fertőzés sajnos egyre gyakoribb. A HPV a méhnyakrák kórokozója, mely ellen létezik védőoltás. A HPV elleni védőoltás széles körben javasolt, legideálisabb esetben a szexuális élet megkezdése előtt, hiszen a HPV elleni oltás szempontjából azok a legalkalmasabbak, akik még nem élnek szexuális életet. De a HPV elleni oltás beadatása minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott.

    Védelem agyhártyagyulladás ellen - Már elérhető a védőoltás

    Már a hazai gyógyszertárakban is elérhető a fertőző agyhártyagyulladás egyik leggyakoribb okozója, a meningococcus B ellen védettséget nyújtó oltás - olvasható a Pfizer közleményében.

    Idén is kérhető hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni ingyenoltás

    Idén is kérhető iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás - mondta az egészségügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

    Méhnyakrák - Mire számíthat a nőgyógyásznál?

    Rendszeres nemi életet élő nők esetén a szűrővizsgálaton való részvétel évente ajánlott, egy egyszerű vizsgálattal ugyanis a méhnyakrák kialakulása megelőzhető!

    A betegségek megelőzésének tudománya

    A prevenció az orvosi ismeretek bővülésének és az elmúlt évek technikai fejlesztéseinek segítségével még sosem lehetett annyira aktuális, mint napjainkban, és a tendencia valószínűleg folytatódni fog.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA