• Betiltották a sörözést és a dohányzást közterülteken

    Szerző:
    WEBBeteg

    A dohányzást, valamint az alacsony alkoholtartalmú italok fogyasztását jelentősen korlátozó törvénymódosítás lépett hatályba csütörtökön Ukrajnában

    A kijevi parlament által a napokban elfogadott, az alkohol, a sör és az alacsony alkoholtartalmú italok árusításának és fogyasztásának feltételeit szigorító jogszabály lépett életbe.

    Hirdetések

    Ennek értelmében tilos a felsorolt italok fogyasztása az egészségügyi, oktatási és művelődési intézményekben, tömegközlekedési eszközökön és ezek megállóhelyein, az aluljárókban, zárt sportlétesítményekben (kivéve a műanyagpalackos söröket), felvonókban és telefonfülkékben, játszótereken, sportpályákon, valamint az államhatalmi szervek, önkormányzatok, állami intézmények épületeiben.

     Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról
    A magyar lakosság 10 százaléka  bizonyíthatóan alkoholfüggő!
    Az alkoholfogyasztási szokásokról>>
    Tilos továbbá a sör és az alacsony alkoholtartalmú italok árusítása az egészségügyi és oktatási intézmények helyiségeiben és területén, zárt sportlétesítményekben (a műanyag palackozású söröket leszámítva), gyermekárukat forgalmazó üzletekben, kereskedelmi automatákból – adták hírül internetes ukrán hírportálok.

    A törvénymódosítás lehetővé teszi a helyi önkormányzatok számára az alkohol, a sör (a plasztikkiszerelésű kivételével) és az alacsony alkoholtartalmú italok eladásának betiltását vagy korlátozását saját területükön a tömegrendezvények idejére, s ugyanez vonatkozik a dohányzásra is.

    A jogszabály dohányzási tilalmat mondott ki az egészségügyi és oktatási intézményekre, játszóterekre, sportpályákra, lakóépületek lépcsőházaira, aluljárókra, liftekre, telefonfülkékre, a hazai és nemzetközi járatok tömegközlekedési eszközeire. A vendéglátóhelyeken, éttermekben, állami és önkormányzati szervek, vállalatok, intézmények és szervezetek épületeiben, zárt sportlétesítményekben csak az arra kijelölt helyen lehet dohányozni.

    A jövőben tilos 18 év alatti fiataloknak alkoholt, sört és alacsony alkoholtartalmú italokat, valamint dohányárut eladni.

      Hol kezdődik az alkoholizmus?
    "Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Az orvos válasza>>
    A szabályt megszegő kereskedők 6,8 ezer hrivnyára (kb. 170 ezer Ft) büntethetők, míg a speciális dohányzóhelyek kialakítását elmulasztó tulajdonosoknak vagy intézményfenntartóknak 3,4 ezer hrivnya bírsággal kell számolniuk.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Hol kezdődik az alkoholizmus?

    Felvetődik a kérdés, hogy hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és a komoly alkoholizmus között.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Az egészséges élet tükröződik az arcon

    Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

    Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

    Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA