• Keveset alszanak a fiatalok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az amerikai fiataloknak csak kis hányada alszik jól és eleget - és ez nem csak álmosságot vagy fejfájást okoz, hanem rontja az iskolai teljesítményt is.

    A késői tizenévesek egészségügyi kockázatának tanulmányozására 14-18 esztendős tanulók alvási szokásait vizsgálták. Évekkel ezelőtt egy hasonló fölmérés eredményei alapján a kutatók hangsúlyozták, hogy nincsenek merev szabályok, de ennek a korosztálynak legalább kilenc órai alvásra volna szüksége, de nyolc óránál kevesebb semmiképpen sem elég.

    Hirdetések

      Ételek, melyek segítik a jobb alvást
    Egy pohár langyos (mézes) tej elalvás előtt, minden bizonnyal jólesik, ám nincs rá tudományos bizonyíték, hogy segítené az elalvást. Természetesen mindaz, amit eszünk vagy iszunk, hatással van az elalvásunkra, illetve annak nehézségére. Ételek, melyek segítik a jobb alvást >>
    Most Danice Eaton vezetésével az amerikai Járványügyi és Betegség-megelőzési Központ (CDC) munkacsoportja 12 000 iskolás alvási szokásait vizsgálta.

    A kutatók arra is figyeltek, hogy az igen vegyes amerikai népesség minden rétegéből legyenek tizenévesek, illetve fölmérték, hogy a különféle eredetű, különböző bőrszínű gyerekek között van-e különbség ilyen szempontból. (Az eredményeket a Journal of Adolescent Health közölte.)

    Összességében a 14-18 éveseknek csak nyolc százaléka aludt eleget minden átlagos éjszaka. A többiek napközben álmosak voltak, sokuknál jelent meg depresszió, fejfájás és iskolai teljesítményzavar.

    A korosztályhoz tartozók 10 százaléka csak ötórányi időt töltött éjszakánként alvással, 23 százalék pedig legfeljebb hat órát aludt. Az alváshiány a lányoknál gyakoribb volt, kiváltképp a fekete és a fehér bőrűek körében. A spanyolnyelvű országokból származó diákok éjszakája hosszabbnak bizonyult.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A napi elfoglaltság ebben a korban legtöbbször azt jelenti, hogy a fiatalok mind később kerülnek ágyba, és reggelente legtöbbször úgy érzik, hogy ez még csak az éjszaka közepe.

    A Nemzeti Alvási Alapítvány kutatási adatai szerint jobb volna a tizenévesek tanulási eredménye, ha minden nap legalább egy órával később kezdenék az iskolai tanulást. A munkacsoport vezetője szerint a jelenlegi rendszerben a fiataloknak a tanítási napokon esténként legkésőbb tíz órakor ágyban volna a helyük.

    A mind magasabb osztályokba lépő tizenévesek társadalmi tevékenységeik, házi feladataik, esetleg különféle munkák miatt még kevesebbet alszanak.

    A szakértők egy része szintén úgy látja, hogy hasznosabb lenne reggelente az első iskolai órát a jelenleginél későbbre tenni.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Világossejtes veserák

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mik a betegség tünetei? Milyen vizsgálatokkal mutatható ki? Hogyan kezelhető?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    Miért veszélyes az erős horkolás?

    Normális esetben az orrunkon keresztül szívjuk be a levegőt, amely tisztítja, szűri és felmelegíti azt. Ha azonban ezt a rendszert, vagyis az orrlégzést valami gátolja, kénytelenek vagyunk szájon át lélegezni.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Szexszomnia: szex öntudatlanul

    Ebben a ritka betegségben szenvedő betegek alvás közben létesítenek szexuális viszonyt, ám másnap nem emlékeznek a történtekre. A betegség viszonylag jól kezelhető különböző generikus antidepresszánsokkal.

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA