• Súlyos fertőzést okozhat a mosatlan saláta

        Szerző:
        WEBBeteg

        Az Egyesült Államok élelmiszer-áruházaiban sokféle zöldség, gyümölcs található "előmosott", sőt "háromszor mosott" feliratú csomagolásban, de gondos vizsgálattal még az ilyen termékekben is kimutatható sokféle baktérium.

        A kényelmes, szó szerint kész ételekre szoktatott amerikai vásárlók az utóbbi húsz évben nagyon megkedvelték a kibontás után azonnal fogyasztható, előmosott salátákat és zöldségeket. A népszerű termékek piaca csaknem hárommilliárd dollárra növekedett az elmúlt években.

        Hirdetések

         Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!
        Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.
        Mi van az élelmiszercímkéken? >>
        A vásárlók szövetsége, amely rendszeresen tájékoztatja a lakosságot a legkülönbözőbb, mindenkit érdeklő témákról, vizsgálatot végzett az azonnali fogyasztásra előkészített, mosott salátatermékekről. A felmérés során 16 cég 208 készítményét kapták meg a legjobban fölszerelt laboratóriumok azzal a megbízással, hogy állapítsák meg, kimutathatók-e esetleg kórokozó baktériumok a mutatósan csomagolt salátákban és zöldségeken.

        Michael Hansen, a szövetség szakértője azért tartotta fontosnak a kutatást, mert "a legtöbb kimutatott baktérium nem jelent egészségügyi veszélyt, de jelenlétük növeli annak valószínűségét, hogy akár halálos fertőzést okozó baktérium, például E.coli vagy szalmonella is van a csomagban".

        A megjegyzést alátámasztja az a négy évvel ezelőtt kirobbant eset, amikor csomagolt spenót elfogyasztása után több mint száz ember kórházba került, és közülük három meghalt. A fertőzés okát nem sikerült egyértelműen bizonyítani, de a kórokozó valószínűleg E. coli volt, annak eredete pedig sertések vagy szarvasmarhák ürüléke lehetett.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A most végzett vizsgálat a saláták 39 százalékában mutatott ki székletből származó baktériumokat, 23 százalékban volt enterokokkusz, amely súlyos fertőzést okozhat. A gyógyintézetekben azért is félnek tőle, mert alig van olyan antibiotikum, amely célzottan, önmagában képes elpusztítani, ezért kombinált kezelésre lehet szükség.

        A felmérés során spenótot tartalmazó salátákban találták a legtöbb baktériumot, de a fertőzöttség nem függött a csomagolástól: a műanyag zacskó és a papírdoboz tartalma egyaránt lehetett baktériummal szennyezett.

        Nem volt értékelhető különbség a nagy cégek és a kis, helyi kereskedők terméke között.

        Átlagosan mindegyik gyártó négy áruja közül legalább egyben volt aránylag sok E.coli vagy enterokokkusz.

        (MTI)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Látászavar, szédülés?

        Dr. Kapocsi Judit

        A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

        Gyümölcsök és puffadás

        Dr. Hidvégi Edit

        Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

        Emelkedett a szalmonella-fertőzések száma

        A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt tapasztalja, hogy Magyarországon is mérsékelten növekszik a szalmonella-fertőzések száma.

        Az élelmiszerek már nem tartalmaznak elegendő mennyiségű mikrotápanyagot!

        A mai zöldségek, gyümölcsök a nemesítés következtében már sokkal kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint 100 évvel ezelőtt. Az egészséges táplálkozáshoz gigantikus mennyiséget kellene fogyasztani belőlük. A táplálékkiegészítők világában sem egyszerű az eligazodás, mivel sok esetben, például a répánál, a zöldség nem csupán a béta-karotint tartalmazza, hanem alfa-, gamma-, epszilon-karotint is. Ezeknek az együttes hatása adja meg a tökéletes támogatást a szervezet számára. De ugyanígy elmondható ez az E- vagy más vitaminokról is.

        Az izolált C-vitamin fogyasztása gyorsíthatja a szürke hályog kialakulását!

        A Karolinska Intézetben pár évvel ezelőtt bebizonyították, hogy a menopauza utáni hölgyeknél az izolált C-vitamin fogyasztása gyorsíthatja a szürke hályog kialakulását. Továbbra is fontos a C-vitamin fogyasztása, de gyümölcsök és zöldségek formájában. A szervezet ugyanis természetes formában máshogy dolgozza fel a vitaminokat.

        A brokkoli élettani hatásai

        A napjainkban divatos szuperélelmiszerek egyik tipikus képviselője a brokkoli. Érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy a neki tulajdonított előnyös hatásokkal kapcsolatban milyen bizonyítékokkal rendelkezünk.

        Mi a baj a fogyókúrával?

        A fogyókúrák többsége hamis illúziókat kelt, a diéta befejezése után aztán jön a meglepetés: a fogyókúrára vállalkozók rövid idő alatt eredeti súlyuknál is több kilóval bírnak.

        A vegán étrend is lehet káros!

        Azoknak a vegánoknak, akik sok finomított élelmiszert fogyasztanak, mint például fehér lisztet, cukrot, étrendjéből hiába hiányoznak az állati fehérjék, az étrendjük mégsem minősül egészségesnek. Élelmiszerkutatók megállapították, hogy a krumpli, de még a hántolt rizs sem tartozik az egészséges ételek közé.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA