• Új módszer a veseátültetésben

    Szerző:
    WEBBeteg

    A beavatkozás mára megváltoztatta Maxine életét, új veséje lehetővé teszi, hogy olyan ételeket - például csokoládét és mogyorót - is ehessen, amelyek addig tiltottak voltak számára.

    Úttörő transzplantációs eljárást alkalmaztak brit orvosok Coventryben, amikor egy nőnek testvére egyébként nem egyező veséjét ültették át speciális hűtés és szűrés után - olvasható a BBC hírportálján (http://newsvote.bbc.co.uk).

    Hirdetések

    Maxine Bath számára nem találtak egyező vesét, csak a dialízis tartotta életben. Most azonban megkaphatta nővére veséjét, mert a szerv kilökődését megakadályozták egy eljárással, amelyben erős hűtéssel kicsapatták a nem kívánatos immunfehérjéket, majd szűréssel eltávolították azokat.

    Az új szervek kilökődésének kockázata csökkenthető, ha a donor családtag, ám a 41 éves, tizenöt éve vesebeteg Maxine immunrendszere ellenanyagot termelt valamennyi családtagja szöveteivel szemben, ezért az élődonoros átültetés lehetősége veszélybe került esetében.

    Új módszert alkalmaztak

    A termelődött antitestek eltávolításának ismert módjait sem alkalmazhatták nála, mert alacsony vérnyomása miatt veszélyes lett volna számára.

     Hazai szabályozás
    Hazánkban a jogszabályok alapján a szervadományozással kapcsolatban az ún. „feltételezett beleegyezés” elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezhető az illető beleegyezése és a szervek eltávolítása elvégezhető. Tovább>>
    Az orvosok ezért egy korábban nem használt módszert, krioszűrést alkalmaztak a világon elsőként Maxine-nál.

    Az eljárásban a vérplazmát átengedik egy erősen hűtő készüléken, ezáltal a fehérjék, ellenanyagok kicsapódnak és könnyen kiszűrhetővé válnak.

    Az újramelegített plazmát ezután visszavezetik a páciens érrendszerébe. Maxine és testvére, Michelle is ötször ment át a műveleten az átültetés előtt.

    A novemberben végrehajtott úttörő beavatkozás mára megváltoztatta Maxine életét, új veséje lehetővé teszi, hogy olyan ételeket - például csokoládét és mogyorót - is ehessen, amelyek addig tiltottak voltak számára.

    Orvosi érdekességek

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    Sok betegségnél lehet segítség a plazmaadás

    A vérplazmaadás olyan gyógyszerek előállítását teszi lehetővé, amik a vérzékenységben szenvedő vagy az immunhiánnyal született betegek életét segítik. A plazmaadás során a vér alakos elemeit visszaadják a donornak, és a saját plazmát 72 óra alatt pótolja a szervezet.

    Vérplazmát adnék - Mire figyeljek?

    A plazmaferezis a véradás egyik formája, a levett plazmafolyadék gyógyszerkészítmények előállításához szolgál alapanyagul. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem véradás! Mi a különbség?

    Veseátültetés - Négy éve élvonalban a Semmelweis Egyetem

    Az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között.

    A vérplazmavétel (plazmaferezis)

    A plazmaadás a véradás egyik speciális formája: olyan folyamat, melynek során a donortól csupán a plazmafolyadék kerül levételre, miközben a vér egyéb, úgynevezett alakos elemei azonnal visszajutnak a szervezetbe.

    Évről évre többen kapnak életmentő szervet

    Magyarországon rendkívül jól működik a szervkoordináció, és örömteli, hogy évről évre növekszik azok száma, akik életmentő szervhez jutnak - mondta az egészségügyért felelős államtitkár Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálat keretein belül működő Szervkoordinációs Iroda létrehozásának tízedik évfordulóján tartott konferencián.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA