• Hová mennek az orvosok és ápolók?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) legfrissebb adatai alapján tavaly összesen 1614 orvos és egészségügyi dolgozó kért hatósági bizonyítványt okleveleiről azért, hogy külföldön dolgozhasson.

    A legfrissebb adatok szerint tavaly csaknem háromszor több, összesen 419 ápoló kért külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt, mint egy évvel korábban. Viszont 2009-ben az egész országban csupán egy-kétszáz képesített ápoló végzett.

    Hirdetések

    Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta: az életkori adatok alapján pont a jövő generációja megy ki külföldre dolgozni, ugyanis legnagyobb számban a fiatal 26-35 éves ápolók jelentkeztek az igazolványért.

    Külföldön a hazai ötszörösét keresheti

    Összeomlik a háziorvosi ellátás?
    Van olyan háziorvosi praxis Hajdú-Bihar megyében, ami évek óta betöltetlenül áll. Jelenleg 15 állás vár betöltésre 7 településen és ez a helyzet tovább romolhat. Összeomlik a háziorvosi ellátás? >>
    A kamara elnöke elmondta: az adatok alapján nagyon sok egészségügyi szakdolgozó már az iskolapadból rögtön külföldre megy dolgozni, be sem kerül a magyar egészségügyi rendszerbe. Nem csoda, hiszen egy végzett ápoló itthon hazavisz 80 ezer forintot, míg külföldön ennek az ötszörösét keresi - tette hozzá.

    Balogh Zoltán hangsúlyozta: korábban valamelyest enyhítette a helyzetet, hogy a szomszédos országokból, így például Romániából sok végzett ápoló jött Magyarországra dolgozni.

    Mára azonban ez már nincs így, az Unióhoz való csatlakozás lehetővé tette, hogy onnan is inkább a nyugati országokba menjenek munkát vállalni.

    Ráadásul már ezekben az országokban is gyakran jobban fizetik az egészségügyi szakdolgozókat, mint nálunk, ezért nincs értelme idejönniük - tette hozzá.

    Hová mennek az egészségügyi szakdolgozók és orvosok?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) legfrissebb adatai alapján tavaly összesen 1614 orvos és egészségügyi dolgozó kért hatósági bizonyítványt okleveleiről azért, hogy külföldön dolgozhasson: 887 orvos, 419 ápoló 158 fogorvos, 37 gyógyszerész, 7 szülésznő és 106 egyéb egészségügyi dolgozó.

    A legtöbben Nagy-Britanniában kívántak dolgozni, összesen 499-en.

    Népszerű célország volt még Németország, Olaszország, Ausztria,, Franciaország, és Svédország.

    Az EEKH adatai alapján az utóbbi évek összehasonlításából kiderül, hogy az ápolóknál a tavalyi év volt a csúcs: 2005-ben 239 egészségügyi szakdolgozó jelentkezett a hivatalnál, 2006-ban 113, 2007-ben 127 és 2008-ban 153, 2009-ben pedig 419.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ápoló- és védőnőhiány: nagyobb probléma, mint a kevesebb orvos?

    Az EU átlagához képest 25 százalékkal kevesebb a magyar kórházakban az ápoló, a szakdolgozói kamara, a MESZK honlapján több mint 200 álláshirdetés olvasható. Amíg nem találnak megfelelő szakdolgozót a kórházak, bérnővért alkalmaznak, magasabb fizetésért.

    Lelki egészségközpont jön létre Hatvanban

    Ápolásszakmai napot rendezett a hatvani kórház és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Megyei szervezete, valamint Magyar Ápolási Egyesület a hatvani Grassalkovich Művelődési Házban. Közel kétszázan gyűltek össze a továbbképzési napra, amely a lelki folyamatok kezeléséről szóló előadások mellett akkreditációs pontszerzésre is lehetőséget biztosított az ápoló szakdolgozók számára.

    Hazaküldenék a magyar orvosokat

    A nemrégiben nyilvánosságra hozott tervek szerint a brit kormány hazaküldené a külföldi orvosokat, és erősítené a hazai orvosképzést. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint itthon nagy szükség lenne a világlátott, nemzetközi tapasztalattal és nyelvtudással rendelkező orvosok munkájára.

    A Zika-vírus terjedése: Információk utazásra készülőknek

    Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 2016. január 21-én frissítette ajánlását a Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazók számára. Az ECDC ajánlásával egybehangzóan azt javasoljuk valamennyi külföldi utazásra készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek, hogy utazás előtt tájékozódjanak, érintett-e a célország a Zika-vírus járványban.

    Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke: kiszámíthatóságot várunk el a kormányzattól

    Az eredménytelenség következményeként jelenik meg a folyamatos kritikánk - mondta dr. Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnökét az ágazat problematikájáról, a bérrendezésről, az orvoshiányról, valamint a kamara érdekérvényesítő szerepéről kérdeztük.

    A búvárkodáshoz nem elég kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

    Több ezer magyar turista próbálja ki nyaranta a búvárkodást, közülük sokan azt hiszik, ehhez elegendő az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) kiváltani, pedig az extrém sportolás közben elszenvedett balesetekre nem terjed ki a védelme - hívja fel a figyelmet a Magyar Búvár Szakszövetség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA