• Megtalálták a Chikungunya-láz ellenszerét?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Jelenleg sem vakcina, sem gyógymód nincs a chikungunyalázra, amellyel emberek milliói fertőződnek meg Afrikában és Ázsiában: a betegség fejfájással, magas lázzal és ízületi fájdalommal jár, bizonyos esetekben halállal végződik.

    Száz százalékos védelmet nyújtott egy kísérleti vakcina a szúnyogok által terjesztett chikungunyavírussal szemben főemlősöknél és egereknél, reményt ébresztve ezzel a humán alkalmazás sikerére - állapították meg amerikai kutatók a Nature Medicine című szaklap online kiadásában csütörtökön közölt tanulmányukban.

    Hirdetések

    Az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézetének (NIH) vakcinakutatói Gary Nagel vezetésével azonosították a fehérjéket, amelyek segítik a chikungunyavírus növekedését. Laboratóriumi kísérletekben létrehozták ezek biztonságos változatát, majd rhesus makákókat oltottak be velük.

    Tizenöt hét elteltével kitették a majmokat a kórokozónak, amit valamennyi állat túlélt. A második kísérletsorban a majmok által termelt antitesteket tartalmazó szérumot fecskendeztek be olyan génmódosított egereknek, amelyeknek saját immunrendszerük nem működött.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A rágcsálókat teljes mértékben megvédte a számukra egyébként halálos vírus fertőzésétől az oltás. A tanulmányban megállapították, hogy a vakcinált majmokban ártalmatlan szintre szorult vissza a vírus. A tervek szerint két éven belül a humán próbák is megkezdődnek a vakcinával.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Mi a leggyakoribb oka, ha lázas a gyermek?

    A láz 38 Celsius fok feletti testhőemelkedéssel járó, gyerekkorban gyakran előforduló állapot. Nagyon fontos azonban tudni, hogy ez nem egy betegség, hanem valamilyen betegségnek a kísérő tünete csupán, így akár hasznos is lehet számunkra.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA