• Betegszállítók - Veszteséges működés, pénzügyi gondok

    Szerző:
    WEBBeteg

    A veszteséges működés következményeként a Magyarországon működő 95 betegszállító cég közül sok pénzügyi gondokkal küszködik.

    Az idei évre egymilliárd forint többletforrást szeretnének kapni a betegszállítással foglalkozó cégek ahhoz, hogy működésük fenntartható legyen - mondta Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) elnöke csütörtökön az MTI-nek.

    Hirdetések

    Már többször jelezték a szaktárcának, hogy a betegszállításra szánt finanszírozás messze nem fedezi a tényleges költségeket - közölte a szervezet vezetője.

    Összeomlik a háziorvosi ellátás?
    Van olyan háziorvosi praxis Hajdú-Bihar megyében, ami évek óta betöltetlenül áll. Jelenleg 15 állás vár betöltésre 7 településen és ez a helyzet tovább romolhat. Összeomlik a háziorvosi ellátás? >>
    Hozzátette: úgy vélik, hogy a betegszállítási feladatot - mivel az esetszámok nem a szolgáltatótól függnek - nem szabadna úgynevezett zárt kasszából finanszírozni. Közlése szerint a jelenlegi finanszírozás a betegkíséreti díjjal együtt 100 forint kilométerenként, s ez nem fedezi a költségeket.

    A korábbi jogszabályváltozásokkal együtt járó pluszfeladatokra sem kaptak finanszírozást. Ezek közé tartozott az ügyeleti rendszer, a 24 órás irányító rendszer működtetése, a távolsági szállítások koordinációja, de elmaradt a kompenzálás az üzemanyagár-növekedésre és a munkatársak képzésére is.

    Veszteséges működés, pénzügyi gondok

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Bíró Ferenc úgy fogalmazott: a betegszállítóknak azonnali segítség kell, mert e nélkül veszélybe kerülhet a betegszállítás.

    A veszteséges működés következményeként a Magyarországon működő 95 betegszállító cég közül sok pénzügyi gondokkal küszködik.

    Ennek nyomatékosítására pénteken autós demonstrációt tartanak az Egészségügyi Minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal épülete körül, amelynek keretében petíciót szeretnének átadni az egészségügyi miniszternek és a miniszterelnöknek.

    2007 augusztusában döntött úgy a kormány, hogy kettéválasztja a mentést és a betegszállítást. 2008 januárjától a feladat finanszírozása is szétvált az Egészségbiztosítási Alapon belül, a betegszállításért ugyanakkor most sem kell fizetniük az állampolgároknak, hiszen az megmarad a társadalombiztosítási finanszírozásban. Betegszállításra az idén 5 milliárd 850 millió forint áll rendelkezésre.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Évente több mint 100 000 Forintot költünk gyógyszerre, de mi van, ha ez sem elég?

    Az OECD adatai szerint a magyar lakosság egy főre elosztva éves szinten 527 dollárt, azaz több mint 100 000 forintot költ el gyógyszerekre. Az egy főre eső éves egészségügyi kiadások összege pedig több mint 343 000 Forint. Ezeknek az összegeknek jelentős részét ugyan fedezi a társadalombiztosítás, de mi történik, ha egy sürgős műtét, vagy egy váratlan fogászati beavatkozás felborítja a család tervezett költségvetését?

    Cukorbetegség - Komoly pénzügyi teher

    Világszerte mintegy 250 millió embernek van diabétesze, a növekvő esetszám háromnegyede a fejlődő országokból származik.

    Nincs pluszpénz a betegszállítóknak

    Az Egészségügyi Minisztérium nem tud azonnali pénzbeli támogatást nyújtani a betegszállítást végző, nehéz anyagi helyzetbe került magáncégeknek, de az érintettek bevonásával megvizsgálja, hogy különböző módosításokkal milyen pluszforrások szabadulhatnak föl az ágazaton belül.

    Takarékosság - Műtéteket halasztanak el Szegeden

    Szigorú takarékoskodási intézkedéseket vezettek be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáin, ez - néhány szakmacsoportot leszámítva - november 23. és 27. között a tervezhető műtétek elhalasztásával jár – közölte Pál Attila, az SZTE klinikai központjának elnöke kedden a csongrádi megyeszékhelyen.

    Zöld zászló a kórházakon

    Zöld zászlót helyeztek ki a magyarországi kórházak többségében csütörtökön, hogy első lépésként ezzel hívják fel a figyelmet az intézmények pénzhiányos helyzetére.

    Kilenc és fél órát utazott egy betegszállítóban a tüdőgyulladásos beteg

    9 és fél órán keresztül utazott a betegszállítóban egy lázas beteg, akinek tüdőgyulladása volt. Az asszonyt Kaposvárról vitték Budapestre, út közben azonban a betegszállítók még felvettek másik két beteget is, másik két városban. Így hajnalban indultak és csak késő délutánra értek a fővárosba.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA