• Szmogriadó is lehet szombaton

    Szerző:
    WEBBeteg

    Meghaladta a riasztási küszöbértéket a szállópor mértéke az elmúlt 24 órában Budapest 6 pontján.

    Amennyiben csütörtökön is hasonlóan nagy lesz a légszennyezettség, egy miniszteri rendelet értelmében a Fővárosi Önkormányzatnak riasztást kell elrendelnie, sőt, fennáll annak is a lehetősége, hogy szombaton szmogriadó lesz, tehát január 30-án reggel 6-tól csak a páros rendszámú autók közlekedhetnek.

    Hirdetések

    A légszennyezés árthat a fejlődő agynak

     A gyerekek IQ-ját ötéves korukban vizsgálták a kutatók, és összevetették azzal, hogy mennyi szennyezés érte őket magzati korukban az édesanyán keresztül.
    A kutatás részletei >>

    A Főpolgármesteri Hivatal csütörtöki közleménye azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy az előrejelzések szerint a havazás és a szél hatására valószínűleg csökken a légszennyezettség.

    A Főpolgármesteri Hivatal adatai szerint szerdán jelentősen nőtt Budapesten a szállópor koncentrációja, mértéke a város 6 pontján is meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 mikrogramm/m3), így a Gilice téri, a Teleki téri, a Kőrakás parki, a Honvéd-telepi, a Gergely utcai és a csepeli mérőállomásnál. További 5 állomáson a tájékoztatási küszöbértéket (75 mikrogramm/m3) haladta meg.

    A küszöbértékeket meghatározó miniszteri rendelet értelmében, ha a szállópor koncentrátuma két egymást követő napon, 3 mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a Fővárosi Önkormányzat köteles tájékoztatni erről a lakosságot.

    Amennyiben a szállópor mértéke két egymást követő napon, 3 mérőállomáson napi átlagban a riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, úgy riasztást kell a Fővárosi Önkormányzatnak elrendelni. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye hangsúlyozza: egyelőre még nem áll fenn az a helyzet, amikor szükség lenne a tájékoztatási, illetve riasztási fokozatra.

    Korlátozhatják az autóforgalmat

    A Hivatal ennek ellenére felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt 24 óra adatai alapján fenn áll a lehetősége annak, hogy pénteken el kell rendelni a szmogriadót, ami azt jelenti, hogy szombaton reggel 6-tól korlátozzák az autóforgalmat a fővárosban, a páros-páratlan elv alapján csak a páros rendszámúak közlekedhetnének.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtöktől a légszennyezettség szempontjából javul az időjárás. Ennek ellenére a főváros vezetése arra kéri a budapestieket, hogy önkéntesen korlátozzák az autóhasználatot, és a tömegközlekedést válasszák, hogy a riasztási fokozat elkerülhető legyen.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szállópor egészségkárosító hatásai: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Többen fordulnak ilyenkor orvoshoz asztmás és krónikus légcsőhurutos panaszokkal, illetve nő a szív-érrendszeri megbetegedések száma is.

    Az időjárás előrejelzés szerint északról, Lengyelország déli ipari régiójából erősen szennyezett légtömeg sodródott fölénk. A helyi hatások és az ide érkező szennyezett levegő következtében a szálló por koncentrációja többfelé tovább emelkedett. Csütörtökön megélénkül a délnyugati szél és egy front is átvonul napközben északnyugat felől.

    A front hatására a délelőtti óráktól a kora délutáni órákig több alkalommal havazás valószínű. Péntek hajnaltól az északnyugati szél megélénkülhet, hózáporok is kialakulhatnak. Szombaton tartós havazás valószínű, vasárnap átmenetileg felszakadozhat a felhőzet.

    A következő 3 napban szállópor értékekben fokozatos javulás várható: csütörtökön még elérheti a koncentrációja a tájékoztatási küszöbértéket, később az egészségügyi közelében vagy az alatt alakul.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Nemcsak szépek, de hasznosak is a kristályok

    A kristályterápiát sokan alkalmazzák kisebb problémák otthoni kezelésénél. A fejfájásra például az ametisztet, emésztési zavarokra a topázt, menstruációs görcsökre a tűzachátot, köhögésre az akvamarint szokták ajánlani.

    Enyhe légúti fertőzés is belobbanthatja az asztmát

    Tipikus náthás tünetekkel, tüsszögéssel, orrfolyással kezdődik, majd néhány nap elteltével súlyos nehézlégzéssé alakul az enyhe megfázás. Ha valaki asztmás, még jobban kell figyelnie a megelőzésre, kezdeti tünetekre és kezelésre.

    A stressz is okozhat tartós köhögést

    A téli időszakban gyakori légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés. A panaszok hosszabb időn át is jelentkezhetnek, dr. Dózsa Izabella, a Dr. Laslo Tüdőközpont orvosának segítségével ezért utána jártunk, mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében.

    A zajártalom még a diabétesz kialakulását is elősegíti!

    A nagyvárosi életnek számos egészségkárosító hatása van. A zajártalom mellett a levegőszennyezettség is károsíthatja az egészséget. Gyakori kirándulással, a természetben töltött órákkal segíteni lehet a tüdő átszellőztetését, így csökkenteni lehet a nagyvárosi élet káros következményeinek a kialakulását.

    Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

    2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik.

    Rosszabbodnak asztmás tünetei, ha a légszennyezettség magas?

    Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. A pollenjelentés mellett azonban a légszennyezettségi adatokat is érdemes átböngészni, mielőtt szabadtéri programot szervez.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA