• Kevés tejtermék fogy Magyarországon

    Szerző:
    WEBBeteg

    Sajtevés területén nagy eltérések vannak az Európai Unió országai között - írja a Food Today című szaklap.

    Az Eurostat kimutatása szerint az uniós országok közül a legtöbb tejet, tejből készült ételt Finnországban, Svédországban és Írországban fogyasztják, a legkevesebbet pedig a csehek, a magyarok, a litvánok isszák és eszik.

    Hirdetések

     Tévhitek az egészséges táplálkozásról
    Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre. 
    Lássuk a csapdákat! >>
    A sajt még külön fogásként is szerepel. Azt mindenki tudja, hogy a görög, a francia, a svájci és a dán konyha használja leggyakrabban a sajtot, önállóan vagy különböző ételek ízesítésére, díszítésére. Európában a legkevesebb sajtot Magyarországon és Írországban eszik, bármilyen formában.

    Pedig sokak számára a sajt a legfőbb fehérjeforrás és a kálciumbevitel legfontosabb formája. Ezek különösen a növekedéshez, a csontok és a fogak kifejlődéséhez szükségesek. Egy gyufásdoboznyi kemény sajt a felnőtt ember fehérjeszükségletének egyötödét jelenti, a tizenévesek napi kalciumigényének pedig egyharmadát.

    Az a kalcium, amely tejtermék formájában kerül szervezetünkbe, sokkal könnyebben beépül a szövetekbe, mint a növényi eredetű tápanyag. A sajtban sok vitamin is van, valamint olyan nélkülözhetetlen nyomelemek, mint a cink vagy a foszfor. Aki pedig kevesebb zsírt kíván megenni a korábbinál, az felváltva többféle sajtot fogyasszon.

     A kalciumfogyasztásról

    A kalciumnak csupán 20-40 százaléka szívódik fel, ami nem számít túl jó értéknek. A pontos arányt több tényező befolyásolja. Bővebben a kalciumról a WEBBetegen >>

    A sajt előnyeivel szemben gyakran elhangzik, hogy sok benne a só, ami növelheti a vérnyomást. A só a sajt készítésekor alapvető védőanyag a baktériumok ellen. Sokfelé folynak vizsgálatok a kevesebb konyhasót tartalmazó sajtok előállítására, de egyelőre azt hangsúlyozzák, hogy a sajtokban lévő kalcium és kálium a nátrium hátrányait ellensúlyozza.

    A legfontosabb mindazonáltal az, hogy a kedvező tápérték mellett a különböző sajtok igen ízesek, finomak - márpedig erre is szükségünk van.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Naponta fél liter tejet kéne fogyasztani

    A tej a kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagokban is gazdag. A tejfogyasztás egyre csökken, pedig nemcsak a csontépítésben van támogató szerepe, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A napi átlag másfél deciliter helyett fél liter tej vagy tejtermék lenne az ajánlott mennyiség.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

    Hogyan előzhető meg a csontritkulás kialakulása?

    Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D-vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.

    A magyar fejlesztésű CalciTrio lett az Év Terméke Díj 2017 nyertese

    Innovatív összetételének köszönhetően a CalciTrio pezsgőtabletta nyerte el a rangos Év Terméke Díj 2017 címet a kalciumos pezsgőtabletta kategóriában. A CalciTrio 3 az 1-ben különlegessége, hogy kalcium mellett D-vitamint és természetes K2-vitamint is tartalmaz. (x)

    A csontritkulás megelőzése, rizikófaktorai és kezelése

    Az osteoporosis tulajdonképpen a csont anyagcseréjének betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege, de ezzel párhuzamosan a csont szerkezetében is átalakulás megy végbe, a csontgerendák elvékonyodnak, ami miatt a csont törékennyé válik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA