Kínos kérdések a biztonságos együttlétről - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Tisztelt szakértő! Érdeklődnék, hogy milyen módon védekezzünk óvszerrel, hogy elkerüljük a nemkívánt terhességet és fertőzéseket? Melyek az együttlét utáni tisztálkodás szabályai? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Nagyon helyes, hogy minden részletre oda szeretne figyelni, hogy lehetőleg elkerülje a problémákat, így sokkal jobban tud majd védekezni mind a nem kívánt terhesség, mind a betegségek ellen.

Az első, és legfontosabb pont, hogy semmelyik fogamzásgátló sem jelent 100 %-os védelmet, sem a terhesség, sem a betegségek ellen. Ezt fontos szem előtt tartani, de a szabályok pontos betartásával minimális a kockázat.

Az ajakherpesz átfertőzhető-e a nemi szervekre?

Szeretném megtudni, igaz-e, hogy az ajakherpesz nem fertőzhető át a nemi szervekre? Más vírus okozza a kettőt? Hogyan lehet pontosan elkapni másik személytől?
Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.>>

A betegségekkel kapcsolatosan amit én javaslok, hogy amikor látható probléma van (pl. herpesz, condyloma), akkor még óvszerrel sem javasolt az együttlét, hiszen bőrfelület mindenképpen találkozik, és pont elég a fertőzéshez. Ez a szabály az orális szexre is volnatkozik.

Általában a párok észreveszik, ha kilyukad az óvszer, ilyenkor érdemes esemény utáni tablettát íratni nőgyógyászaton, amit 72 órán belül kell bevenni.

Ha bizonytalan a helyzet, akkor az együttlét után vízzel fel lehet tölteni az óvszert, hogy vajon ereszt-e.

Az óvszer használata előtt ne vizezzék be, mert lemosnak róla minden spermicid anyagot, emellett a feltekert állapot fontos a helyes alkalmazáshoz. Érdemes elolvasni a használati utasítást, s akkor nem lesz gond.

Az anális együttlét veszélyei

Az anális közösülés nem tartozik a szokásos közösülési módszerekhez. Tehát semmiképpen sem ajánlatos, hogy túlságosan gyakran térjen át erre a módszerre. Az anális közösülés útján a hüvelybe fertőzést vihetünk át és folyást okozhatunk vele. A hímvesszőn is kialakulhat gyulladás. A végbélben is előfordulhat fertőzés, a közösülésből adódó sérülések miatt.
Az anális együttlét veszélyei>>

Tisztálkodás az együttlét után

A tisztálkodás akkor javasolt, amikor vége az együttlétnek. Nem elég letörölni a genitáliákat, hanem tiszta vízzel, szappannal (intim mosakodóval a lányoknak) kell tisztálkodni. Ezt követően lehet bármit újra elkezdeni.

Mikor alkalmazható sürgősségi fogamzásgátlás?

Nem megfelelő védekezés esetén jöhet szóba a sürgősségi fogamzásgátlás.
Mikor alkalmazható sürgősségi fogamzásgátlás?>>

Az óvszerrel alapvető szabály, hogy az együttlét alatt végig alkalmazni kell. Az orális szex során is el lehet kapni pl. a szifiliszt, és persze bármikor a távozó előváladék a hüvelybe juthat, ezért nagyon oda kell figyelni.

Ami a lényeg, hogy pontosan nyomon lehet követni a sperma útját, és akkor okoz terhességet, ha közvetlenül a hüvelybe jut. Szájból, szájba, majd onnan genitáliákra jutva sem lesz terhes senki.

A spermaölős óvszerek nagyobb biztonságot nyújtanak, de a kiszakadás esetén így is, úgy is szükséges esemény utáni tabletta.

A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik

A nemi szerveket érintő, szexuális úton terjedő betegségek miatt kevesen fordulnak személyesen orvoshoz. Az emberek többsége szemérmes, nehezen tárulkozik fel, ezért is fontos a leggyakoribb nemi betegségekről „beszélni”.
Az STD betegségek szoros érintkezés, szexuális érintkezés útján terjednek, és csak kivételes esetekben fürdőzés, közös törölköző használata során. A nemi betegségek közé 25-30 különböző betegség tartozik, melyeket baktériumok, vírusok, gombák és ún. protozonok okoznak.
A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik>>

(WEBBeteg/ Dr. Farkas Ágnes)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.