• Testsúlyfüggő, hogy mennyi antibiotikumra van szükségünk?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A növekvő mértékű elhízásra tekintettel nagyobb adag antibiotikum szedését kellene elrendelniük az orvosoknak a betegek számára - írják amerikai és görög kutatók a The Lancet című tudományos hetilapban megjelent tanulmányukban.

    A jelenleg érvényben lévő, mindenki számára előírt adag a nagyobb termetű felnőttek esetében nem biztos, hogy megszünteti a gyulladást, viszont növeli az antibiotikum-rezisztencia kockázatát. A testzsír tömege és aránya hatással lehet az antibiotikum-koncentrációra, és csökkentheti annak hatékonyságát a nagyobb súlyú betegek esetében - érvelnek a szakemberek.

    Hirdetések

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    Ne követeljünk minden megfázásra antibiotikumot a háziorvostól! Csak a bakteriális fertőzések kezelhetők és kezelendők antibiotikummal.
    Szemléletváltás kell >>

    Hozzátették: amennyiben túl kis adag miatt nem sikerül megszüntetni a gyulladást, növekedhet a rezisztenciakockázat, amely problémával egyre gyakrabban kerülnek szembe az orvosok.

    Ez hasonló ahhoz, mint amikor az átlagosnál kisebb súlyú betegek túl sok gyógyszert kapnak, ennek következményeként megnövekszik a mellékhatások kockázata.

    További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a háziorvosokat megfelelő irányelvekkel lássák el arról, hogyan és mikor változtassanak az adagokon.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Az orvosok hajlandók lennének megvalósítani a kezelés testsúly szerinti módosítását, ha nagyszabású klinikai vizsgálatok kimutatják annak hasznát a beteg számára" - írta a témának szentelt szerkesztőségi cikkében az orvosi hetilap.

     "A betegek egyre magasabbak és nagyobb súlyúak, helyénvaló az az elképzelés, hogy a szükséges adagú gyógyszert kapják.

    Ez azonban jóval költségesebb lehet, mivel a gyógyszergyáraknak különböző kiszerelésben kellene előállítani a gyógyszereket, amelyek jelenleg általában kétféle erősségben léteznek" - mondta Steve Field, a brit háziorvosok szakkollégiumának elnöke a BBC hírszolgálatának.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    Az antibiotikum indokolatlan szedése növelheti az allergia kialakulásának az esélyét

    Az antibiotikumok nagyon sok hasznos bélbaktériumot is elpusztítanak, amiknek a hiánya komoly gondot okoz az emésztőrendszerben. Mivel az immunrendszer egyik központi helye a bélrendszer, a gyerekkorban sokszor felborított bélflóra sok esetben felnőttkorban növeli az allergiás megbetegedések kialakulását.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is megengedne

    Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA