Nem egészséges a 3D-s mozi?

MTI
megjelent:

A 3D-ben forgalmazott játékfilmek mozis sikerein felbuzdulva a múlt héten 3D-s tévékészülékek kifejlesztéséről érkeztek hírek a Las Vegas-i szórakoztató elektronikai vásárról.

Miközben az ígéretesen jövedelmező 3D-s technikai őrület a mozi után már a televíziózásban is kezd teret hódítani, amerikai szemspecialisták arra figyelmezettek, hogy a háromdimenziós látvány egyeseknél fejfájást okozhat.

Mit kell tudni a rövidlátásról?
Ha a szem törőereje fokozott - mert a szaruhártya, vagy a lencse felszíne túlságosan domború - vagy ha a szemtengely hosszabb a normálisnál, akkor rövidlátás (myopia) jön létre.
Mit kell tudni a rövidlátásról?>>

A 3D-ben forgalmazott játékfilmek mozis sikerein felbuzdulva a múlt héten 3D-s tévékészülékek kifejlesztéséről érkeztek hírek a Las Vegas-i szórakoztató elektronikai vásárról. Az is kiderült, hogy két vezető amerikai kábeltelebízós csatorna is a háromdimenziós műsorszórás bevezetését tervezi.

Az új 3D-technika sokakat megörvendeztet, de a szakértők szerint azok, akiknek a szeme nincs teljesen rendben, megszenvedhetik. Mint Michael Rosenberg chicagói szemészprofesszor elmondta, számos embernek van kisebb szemproblémája, például apró eltérés a szemizmok egyensúlyában, amit rendes körülmények között az agy maradéktalanul kompenzál.

Van akinek gondot jelenthet a 3D-s mozizás

A 3D-s mozik azonban merőben új érzékelésre késztetik a szemet, ami nagyobb terhet ró az agyra, és az erőfeszítés fejfájást válthat ki - magyarázta az egyetemi tanár. John Hagan missouri szemész, az Amerikai Szemészeti Akadémia tagja szerint a kancsalsággal küzdők számára is gondot jelenthet a 3D-s filmek élvezete.

Akiknek pedig nincs térlátása, azok a filmeket sem látják három dimenzióban - jegyezte meg. Bár nem állnak rendelkezésre tanulmányok arról, hogy milyen gyakran léphet fel fejfájás a 3D-s filmnézés után, egy 3D-s technikai felszereléseket forgalmazó cég szóvivője közölte, hogy korábban éppen a fejfájás és a hányinger miatt nem lett nagy biznisz a három dimenziós technológiából.

Mint leszögezte, az újabb, digitális technológia a panaszok zömét már kiküszöbölte.

Rosenberg úgy vélekedett, hogy az emberek hamar ráunnak majd erre a "divathóbortra" is, mert rájönnek, hogy bár ügyes dolog, végső soron kényelmetlen.

A szem anatómiája
Látószervünk három fő részből tevődik össze: a szemgolyóból, a látóidegből - ami összeköti a szemgolyót agyunk látásban szerepet játszó területeivel - valamint az úgynevezett "járulékos szervekből", amik közé a szemizmok, a szemhéjak, a szempillák s a könnymirigyek tartoznak. Az emberi szemgolyó alakja gömbölyű, aminek a belsejében uralkodó túlnyomás az oka.
Legfontosabb alkotói a pupilla, a szivárványhártya, az érhártya, a retina, a szemlencse, az üvegtest, a szaruhártya és a csarnokvíz, melyek közül a négy utóbbi a szem fénytöréséért felelős. Ezek közül a lencsének van a legnagyobb szerepe abban, hogy szemünk a különböző távolságokban elhelyezkedő tárgyakhoz alkalmazkodni tudjon. A lencse egy átlátszó rostokból álló, kocsonyás állagú, felfüggesztett test, melyet a lencsefüggesztő rostok tartanak a helyén. Ha a lencsét alkotó rostok egymáson elmozdulnak, a lencse alakja és fénytörése megváltozik, így biztosítva a megfelelő alkalmazkodóképességet.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.