A középiskolások életvezetése - Tanulmány

szerző: Bétéri Csabáné - WEBBeteg
megjelent:

Szerte a világon egyre több ember küzd súlyproblémákkal. Ez a jelenség indította Bétéri Csabánét, hogy tanulmányt készítsen a Mátészalkán és környékén élő középiskolások egészségtudatosságáról. A kutatást a Magyar Tudományos Akadémia akadémikusaiból álló szakmai zsűri díjazta és a Sanofi-Aventis Szakmai díját is elnyerte.

Az elhízás egyik leggyakoribb anyagcsere-rendellenesség a világon, mely súlyos népegészségügyi problémák közé tartozik. A betegség megelőzésében, nemcsak a szakemberek, de a szülők szerepe is rendkívül nagy.

Lakosságunk táplálkozási szokásaiban ismert a túlzott energia-, állatizsír- koleszterin- és só fogyasztás, ugyanakkor az elégtelen élelmi rost-, zöldség-, főzelék-, gyümölcs- és teljes kiőrlésű gabonafogyasztás, ezzel egyidejűleg sok a hozzáadott cukor.

A gyermekeknek nincsenek megfelelő ismereteik, egészséges táplálkozási elveik, ebből adódóan hiányzik az egészséges táplálkozási gyakorlatuk. Hiányzik a példamutatás. Az alább ismertetett kutatást többek között a figyelem felhívása az egészségtelen táplálkozás káros következményeire motiválta.

A tanulmány szerzője feltérképezte Mátészalka és a város környékén élő középiskolások egészségmagatartását, egészséges táplálkozási szokásait, táplálkozási ritmusát, testedzési és testmozgási tevékenységét.

A tanulmányról

Szerző: Bétéri Csabáné - Területi Kórház Mátészalka Reumatológiai osztály IV. éves diplomás ápoló levelező tagozat
Konzulens: Szelesné Ároszállási Andrea DOTE Főiskolai tanársegéd
A kutatás a Magyar Tudományos Akadémia akadémikusaiból álló szakmai zsűri által díjazott tanulmány és 2009. 11.20.-án a Sanofi-Aventis Szakmai díját is elnyerte.
A tanulmány teljes szövege ITT tölthető le

Mit fogyasztanak a középiskolások?

A vizsgálatban 123 tízedik osztályos középiskolás, 56 fiú, és 67 lány vett részt. Az iskolai védőnők segítségével testmagasság, testsúly lett mérve, amiből BMI index lett számolva.

Mind a fiúk, mind a lányok esetében előfordul, hogy a BMI index kevesebb, mint 16, a fiúk esetében nagyobb arányban fordul elő a túlsúly és az elhizottak aránya. A vizsgálat során bebizonyosodott, valóban nem fogyasztanak elegendő mennyiségű nyers zöldséget, gyümölcsöt, valamint tejterméket.

A diákok közül, csak közel minden harmadik fogyaszt naponta tejet, nyers zöldséget, és gyümölcsöt, főzeléket 0.8%, halat 1,6% fogyaszt naponta, ez az arány nagyon alacsony. Ellenben a naponta édességet, csokoládét fogyasztók (39,8%) aránya magasabb a naponta tejet, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztók arányától.

Étrendkiegészítőt 22% fogyaszt, illetve ezen belül 17,1% szed vitamin és ásványianyag készítményt, és 45,5%-a sózza utána az ételét.

A dokumentációelemzés során 23.5% esetében van regisztrálva valamilyen megbetegedés, amiről nem vagy nem akarnak tudomást venni a vizsgálatban részt vevő személyek. A dokumentum elemzés során 5,6% áll gyógykezelés alatt. A hypertoniában, és obesitásban szenvedő diákok egyike sem áll gyógykezelés alatt.

Az antropometriai vizsgálat mellett vérnyomásmérés történt. A fiatalok az iskolában szereztek tudomást magas vérnyomásukról. Kivizsgálásra lettek továbbküldve, a vizsgált magas vérnyomásos tanulók közül, egyelőre senki sem szed gyógyszert a hypertoniás megbetegedésére. Sajnos a diákok egyike sem ment el a javasolt kivizsgálásra.

A vizsgálat eredményeinek összehasonlítása az országos helyzettel

Vizsgálatunk eredményének összehasonlítása az országos felméréssel. Az OÉTI vizsgálatai közül az Antal M. dr., Regöly-Mérei A. dr., Nagy K. dr., Bíró L. dr., Greiner E. dr., Barna M. dr., Balajti A. dr., Domonkos A. dr.: 2001. évi Reprezentatív táplálkozás- egészségügyi szűrővizsgálat fővárosi középiskolákban eredményeivel lett összehasonlítva. A választás azért esett erre az országos felmérésre, mert ezzel voltak közel hasonlóak a vizsgált paraméterek.

Sporttevékenység összehasonlítása az országos adatokkal

A vizsgált személyek aktív sportolási tevékenysége nagyon hasonló. A rendszeres sportolás esetében a mért adatok jelentősen alul maradnak az országos adatoktól.

Az alkalmanként sportolók eredményei közel hasonlók. A soha nem sportolók aránya viszont jelentősen magasabb az országos méréshez viszonyítva. A lányok 13-szor többen soha nem sportolnak. A fiúk és lányok is lustábbak az országos átlagtól, bár a lányok kényelmesebbek.

Hasznos

A vizsgálat során kiderült, hogy a diákok jelentős időt töltenek fizikai inaktivitással. Fontos lenne, hogy a passzívan eltöltött idő egy részét aktív mozgással töltenék. Az aktív sporttevékenység kedvezően hat a cardiovascularis megbetegedések, az elhízás, a cukorbetegség megelőzésére. Ugyancsak kimutatott tény, hogy azok a fiatalok, akik gyermekkorukban nem sportoltak, későbbi éveikben sem folytatnak aktív sporttevékenységet.

A gyümölcs, zöldség, tejtermékek, hal, főzelék és húsfogyasztás

Vizsgálatunk eredménye jelentősen elmarad az országos felmérés összehasonlítása során kapott eredményektől. Kisgyermekkorban az édességek kerülése mellett a helyes egészségmagatartás, helyes szokások kialakítása illetve azok rögzítése a legfontosabb, amit már az óvodában el kell kezdeni. A példamutatás elengedhetetlen mind a szülők, pedagógusok, szakemberek részéről.

Az obesitas megelőzhető, azonban a megelőzés sokrétű feladatok összességéből tevődik össze. Folytatódnia kell a prevenciónak, már kisgyermekkorban is. A nyers zöldség és gyümölcsfogyasztás inspirálása nagyon fontos teendő, iskoláskorban pedig a testmozgás jelentősége, a fizikai aktivitás fokozása.

A szülők és a szakemberek felelőssége, hogy minél egészségesebb nemzedéket neveljenek az elkövetkező társadalomnak.

A felsorolt ételek fogyasztási gyakorisága - Táblázat

Naponta (%)

Hetente 2x-3x (%)

Hetente 4x-5x (%)

Hetente (%)

Havonta néhányszor(%)

Soha (%)

Milyen gyakran eszel főtt ételt?

70,7

12,2

13

3,3

0,8

0

Tejtermék

39

27,6

19,7

10,5

2,4

0,8

gyümölcs

35

35,8

15,4

9,7

4,1

0

Aszalt gyümölcs

0,8

5,7

5,7

4,8

47,2

35,8

Zöldség

22,8

35,8

15,4

19,7

6,3

0

Főzelék

0,8

11,4

4,9

29,3

35

18,6

Teljes kiőrlésű kenyér

22,8

9,7

7,3

8,1

22,8

29,3

Szárnyas hús, csirke

14,6

52,8

14,6

17,2

0,8

0

Sertés hús

9,7

42,3

13,8

20,3

13

0,8

Hal

1,6

8,9

5,7

22

48

13,8

Rántott hús

4,1

37,4

8,9

30,9

17,9

0,8

Sült krumpli

24

24,4

8,1

30,9

32,5

1,6

Pizza, hamburger

5,7

11,4

5,7

19,7

52,8

4,9

Csokoládé, édesség

39,8

22

12,2

16,3

8,1

21,6

A tanulmány teljes szövege ITT tölthető le.

(Bétéri Csabáné)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.