• Az orvostudomány csodái - Különleges történetek az óévből

    Szerző:
    WEBBeteg

    Összegyűjtöttünk, néhányat 2009 orvosi "csodáiból". Az óévben jónéhány olyan különleges eset történt, amely még a páciensek kezelőorvosait is meglepte.

    A férfi, akiben ikertestvére élt

    Majdnem négy évtizedig volt egy indiai férfiben ikertestvére. A 36 éves férfi óriásira duzzadt hasától már levegőt is alig kapott. A tumorra gyanakvó orvosok döbbenetére a műtét során a férfi félig kifejlett ikertestvérét távolították el, mely parazitaként élt benne tovább.

    Hirdetések

     

    Fotó: ABCNews
    Sanju Bhagat

    Az orvosi szakirodalom mindössze 90 magzat a magzatban esetet ismer. Sanju Bhagat hasa olyan nagy volt, mintha kilenc hónapos terhes lenne, és már levegőt is csak nehezen kapott. A 36 éves férfit mentők vitték kórházba, ahol az orvosok először azt hitték, óriási tumora van, ami nyomja a rekeszizmot, ezért lélegzik nehezen a beteg.

    Dr. Ajay Mehta, a Mumbai Tata Memorial Kórház orvosa a műtét során soha addig nem tapasztalt dologgal szembesült: „Amint mélyebben a beteg hasába vágtam, abból rengeteg folyadék tört elő, majd legnagyobb megdöbbenésemre valaki kezét fogtam meg odabent – életem egyik legsokkolóbb élménye volt. Éreztem, hogy sok csont van odabent.

    Először egy végtagot emeltem ki, aztán mégegyet, majd haj és állkapocsdarabok és további végtagdarabok következtek. Mindannyiunkat megrémisztett, összezavart és elgondolkodtatott az eset.”

    Bhagat gyomrában egy félig kifejlett élőlény volt, melynek kifejlett karjai, lábai, és meglehetősen hosszú körmei voltak.

    Bővebben: A férfi, akiben továbbélt az ikertestvére>>

    Szinte helyet cseréltek a fiú belső szervei

    Tizenhat éves korában vették észre az orvosok, hogy egy kelet-ukrajnai fiú belső szervei csaknem helyet cseréltek. A korábban epehólyag-probléma diagnózisával kezelt Zsenyának hiányzott a rekeszizma.

     

     Arcátültetés - orvosi bravúrok 
    Néhány, a közelmúltban elvégzett sikeres műtét után francia és kínai kutatók szerint a bonyolult arcplasztikák rutinműtétté válhatnak. Figyelem: megrázó képek!>>

    A donyecki orvosok háromórás műtéttel szüntették meg a születési rendellenességet. Az érettségi előtt álló 16 éves ifjú csak az elmúlt hónapokban kezdett panaszkodni arra, hogy az étkezések után fokozott hányingert érez, s több ízben viszont is látta a vacsoráját.

    A Donyeck megyei Dzerzsinszk város orvosai a tünetek alapján epebántalmakat feltételeztek, s ennek megfelelően kezelték.

    Bővebben: Szinte helyet cseréltek a fiú belső szervei>>

    Fél aggyal él teljes életet a 37 éves nő

    A 37 éves Michelle Mack esete az orvosokat is elképesztette. A szakemberek 10 éve fedezték fel, hogy a nő agyának teljes bal fele hiányzik - számolt be az eset részleteiről a CNN. Ennek oka valószínűleg az lehetett, hogy még magzatként szélütést szenvedett el.

    Az agy bal féltekéjének kiesésével többek közt a mozgás irányításáért, a viselkedésért és a szellemi képességekért felelős fontos rendszerek estek ki - magyarázta Jordan Grafman, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) ideggyógyásza. A megmaradt jobb félteke azonban "újraalkotta" magát, és több fontos funkciót átvett.

    Ennek köszönhetően még ha akadozva is, de Michelle Mack tud olvasni és beszélni. A nő érettségi bizonyítványt szerzett és egy templomnak dolgozik, adatgyűjtést végez.

    Bővebben: Fél aggyal él teljes életet a 37 éves nő>>

    Csaknem teljes arcátültetés

     

    Connie Culp a 
    baleset előtt

    Jól van az az amerikai asszony, akin májusban a világ első csaknem teljes arcátültetését végezték - közölték orvosai a Lancet című brit orvosi lap legújabb számában.

    A 46 éves kétgyermekes Connie Culp tavaly decemberben kapta meg egy elhunyt nő arcát.

    A páciensnek az arca 80 százalékát cserélték ki, csak a homloka, a felső szemhéja és az álla maradt a sajátja.

    Bővebben: Csaknem teljes arcátültetés - Fotókkal!>>

    Egyre jobban lát - Szemfogát ültették a szemgolyójába

     

    Egyre jobban lát az az évtizede vak amerikai nagymama, akinek a szemfogát ültették be az egyik szemgolyójába, közölték kezelőorvosai. Sharron "Kay" Thornton 2000-ben veszítette el látását a ritka Stevens-Johnson szindróma következtében, amely tönkreteszi a szaruhártyát

    Az ilyen betegeknél donortól vett vagy mesterséges szaruhártyát ültetnek be.

    De akinek szervezete nem fogadja be a mesterséges szaruhártyát, annál fogból alakítanak ki egy olyan formát, amely tartani tudja a műanyagból készült mesterséges szemlencsét.

    Az eljárást Olaszországban dolgozták ki, és csak néhány klinikáján alkalmazzák. Az Egyesült Államokban ez az első ilyen műtét, a miami Bascom Palmer szemklinikán végezték el.

    Bővebben: Egyre jobban lát - Szemfogát ültették a szemgolyójába >>

    (WEBBeteg összeállítás)

     

    Orvosi érdekességek

     

    Legutóbb frissült:
    Címkék: Orvostudomány,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    A vaspótlás lépcsőfokai

    Mire a vashiány diagnosztizálásra kerül, gyakran hosszú idő telik el, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. Pedig, ha nem kezelik még idejében, úgy a hiány egyre fokozottá válik, mely komolyabb kezelést igényel. Hogy melyek a vaspótlás lépcsőfokai, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője válaszolta meg.

    Hogyan válthatja ki családtagja gyógyszereit az e-recept bevezetése után?

    Nem jár el jogszerűen az a patika, amelyik nem ad ki papír alapú vényre vagy a felírási igazolásra egy gyógyszert a beteg hozzátartozójának - hangsúlyozta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

    Veszélyes önkísérletek az orvoslás szolgálatában

    Az elmélet próbája a gyakorlat, de az orvoslás történetében olykor előfordult, hogy a bizonyító értékű kísérlet elvégzésére nem akadt önkéntes kísérleti alany.

    Nanotechnológia a gyógyászatban

    A technológiai fejlődésnek köszönhetően a modern fizika számos újítása közül nem egy az egészségügy területén is felhasználható, melynek egyik szemléletes példáját a nanotechnológia jelenti.

    Táplálkozástudományi mesterszak indul Debrecenben

    A világon mindenhol ismert és elterjedt táplálkozástudomány felsőfokú oktatását itthon a rossz fogyasztói kultúra és a romló népegészségügyi adatok is indokolják. A Debreceni Egyetemen felismerték a képzés hiánypótló szerepét, így hároméves előkészítés után Magyarországon elsőként náluk indul táplálkozástudományi mesterszak, a 2009/2010-es tanévben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA