• Lesz ellenszere az Alzheimer-kórnak?

    Szerző:
    WEBBeteg

    "Nem tudom elképzelni, hogy a betegséget sejtterápiával befolyásolni lehet. Ez vágyálom" - mondta Rudolf Jaenisch, aki az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) Whitehead Intézetében dolgozik.

    Az Alzheimer-kór valószínűleg nem gyógyítható őssejtekkel - közölte a Der Tagesspiegel című lap hétfői számában megjelent interjújában Rudolf Jaenisch német őssejtkutató.

    Hirdetések

    "Nem tudom elképzelni, hogy a betegséget sejtterápiával befolyásolni lehet. Ez vágyálom" - mondta Jaenisch, aki az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) Whitehead Intézetében dolgozik. Ennek ellenére úgy véli, az őssejtek fontos szerepet játszanak a betegség elleni harcban.

    "Az őssejtekkel sokkal jobban vizsgálható az Alzheimer-kór, így fennáll a lehetősége, hogy megfelelő gyógyszert találnak a betegségre" - magyarázta. Jaenisch szerint valószínűleg elsőként a csontvelőbetegségeket kezelik majd rutinszerűen őssejtekkel. Ezeknél a betegségeknél ugyanis könnyen kicserélhetők a sejtek. Eddig azonban nem sikerült az őssejteket a kívánt sejtekké átalakítani.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Állatmodellekben viszont a sarlósejtes vérszegénységet már gyógyítani tudtuk" - mondta Jaenisch. Ezen túlmenően még a cukorbetegségnél tartja lehetségesnek a kutató az őssejtterápiát a jövőben, ám az időpont jóslására nem vállalkozott.

    "Azt hiszem, hamarabb, mint gondolnánk, ám az ilyesmit soha nem lehet megjósolni" - tette hozzá Rudolf Jaenisch, aki a világ egyik legelismertebb őssejtkutatója. Az idei év elején neki sikerült előállítania őssejteket egy Parkinson-kóros beteg bőrsejtjeiből, majd azokat idegsejtekké alakítani.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

    A traumás agysérülések növelhetik a demencia kockázatát

    A 2,8 millió, Dániában élő ember egészségi adatainak elemzésére épült vizsgálat eredményei szerint az egy, vagy több traumás agysérülést elszenvedett embereknél 24 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentkezett demencia, mint azoknál, akiknek nem volt agysérülésük - írta a BBC News.

    Hajlamos Ön az Alzheimer-kór kialakulására?

    Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok) kombinációja eredményez. Rizikófaktorok.

    Sokat tehet a demencia megelőzése érdekében

    Sokan úgy gondolnak a demenciára, mint egy konkrét betegségre, amely kizárólag az idősebb korosztályt érintheti. Ez azonban helytelen elképzelés. A demencia kifejezés valójában egy tünetegyüttes, mely a következőképpen foglalható össze: olyan memória-, illetve gondolkodási zavarokkal, szociális nehézségekkel járó kórkép, mely elég súlyos ahhoz, hogy befolyásolja a beteget mindennapi tevékenysége elvégzésében.

    Őssejtek - Tároltassuk-e a köldökzsinórvért?

    A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző sajtótermékei ne számolnának be újabb és újabb lehetőségekről, eredményekről.

    Miért előnyös a testmozgás?

    A mozgás nemcsak gyulladáscsökkentő, de az őssejtaktivitást is segíti. Ezek az őssejtek a szervezetben keletkezett hibák kijavításáért felelősek. Az egészség érdekében érdemes a mindennapi rutinba beilleszteni a mozgást.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA