• Veszélyes az energiaital alkohollal

    Szerző:
    WEBBeteg

    Itt a szilveszteri bulik ideje, sokan szeretnének sokáig, jókedvűen ünnepelni. Nem ritka ilyenkor, hogy az alkoholt energiaitallal keverik, így jogos a kérdés, vajon melyik kevésbé káros: vodka-Red Bull fogyasztása mérsékelten (2-3 ital), rum-kóla fogyasztása, vagy más alkohol és Mountain Dew keverése?

    Hirdetések


    A fent leírt három koktélnak bár különböző ízvilága van, egy valami közös bennük: mindegyik ital tartalmaz koffeint. A három közül a Red Bull-ban található meg a legnagyobb mennyiségű koffein (80mg/adag), a Coca-Cola kevesebb mint a felét, 34mg-ot tartalmaz, a Mountain Dew pedig 55mg-ot.  Más szénsavas üditőitalok koffeintartalma jóval ez alá az érték alá eshet, míg más energiaitalokban sokkal több koffein is lehet.

    Amikor koffeint keverünk alkohollal, annak számos hatásavan a testre:

    • A koffein úgy működik mint egy stimuláns, az alkohol pedig mint depresszáns.
    • Mindkettő vízhajtó hatású, ami azt jelenti, hogyha keverjük a kettőt, nagyobb eséllyel dehidratálódik a test (és gyakrabban kell majd WC-re menni).
    • Ha dehidratálódik a test, kevésbé hatékonyan tudja feldolgozni az alkoholt, és ez durva másnapossághoz vezethet.
    • A koffein és alkohol keverése továbbá erős negatív hatással lehet a koordinációra, az egyensúlyra és a testhőmérséklet szabályozására.
    • A koffein stimuláló hatása miatt a fogyasztó sokkal éberebb lesz és nagyobb mennyiségű alkoholt is elfogyaszthat, mint normális esetben.
    • A koffein nincs hatással a véralkohol szintre és a fogyasztó csak azután fogja érezni az alkohol hatását, miután a koffein távozott a szervezetéből. Mivel a fent említett italok közül a Red Bull-ban van a legnagyobb mennyiségű koffein, ezért ezek a hatások legerősebben Red Bull fogyasztásakor jönnek elő.

    A szénsavas üdítő is veszélyes?

    Az üditők nem csak a koffein szintben térnek el a Red Bull-tól, hanem a széndioxid tartalomban is. Az üditők általában több széndioxidot tartalmaznak, mint az energiaitalok. Mivel a szénsav segíti az alkohol felszívódását, ezért a szénsavas üditővel kevert alkoholtól sokkal könnyebben lehet berúgni. Bármelyik kiegészítőt választja az alkohol mellé, ne felejtse el, hogy az energiaitalok és az üditők is 100-200 kalóriát tartalmaznak adagonként, és emellé jön még az alkohol kalóriatartalma.

    Megelőzés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amikor italozásra kerül a sor próbáljon meg minél több vizet inni az alkoholos ital mellett. A nassolás szintén lassíthatja az alkohol felszívódását (bár végül is a test felszívja az alkoholt) és segíthet elkerülni azt, hogy túlterhelje a szervezetét cukorral vagy alkohollal.


    Korai lenne még az energiaitalok potenciális hatásait elemezni, mivel csak viszonylag nemrég kerültek a boltok polcaira; több kutatásra van még szükség ezen a területen.

    (KamaszPanasz)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mi mindenre jó a pálinka? Tényleg van gyógyító hatása?

    Mint a tengeri hajósoknak a rum, a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer. Milyen előnyei és hátrányai vannak a fogyasztásának?

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Tudta-e a koffeinről?

    A koffein vagy rendes polgári nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Valóban a leggyakrabban, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában.

    Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

    Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Koffein - Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei

    Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe. A koffein megtalálható a különböző energia- és sportitalokban, egyes gyógyszerekben, kávéban, teában, csokiban, valamint a guaranát tartalmazó italokban is.

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA