Karácsonyi stressz - Van, aki eltörölné az ünnepet

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A karácsony napjainkban nem csak a szeretet ünnepét jelenti, hanem óriási stresszt és kapkodást - legalábbis a nők számára. Közel minden harmadik nő arról számol be, hogy a karácsony előtti időszakot különösen stresszesnek éli meg.

Egy németországi piackutató egyik reprezentatív közvélemény-kutatása során arra volt kíváncsi, napjainkban hogyan éljük meg a karácsony előtti, az ünnepre való készülődéssel teli időszakot.

A nők 29,8 százaléka arról panaszkodott, hogy érzése szerint a karácsony miatt túl nagy nyomás nehezedik rá, mivel túl sok dologgal kell egyszerre foglalkozniuk.

A férfiak ezzel szemben kevesebb gondot csináltak maguknak az adventi időszakból: mindössze 19,2 százalékuk érzi úgy, hogy a készülődés stresszes lenne.

Magát a (boldog?) karácsonyi ünnepet a megkérdezettek 22,8 százaléka találja megerőltetőnek, mert ugyanis nagyon fárasztó odafigyelni, hogy minden tökéletes legyen, s 20 százalékuk bevallotta, hogy nem tudja az ünnepeket úgy eltölteni, ahogyan tulajdonképpen szeretné.

A közvélemény-kutatás résztvevőinek 17 százalékánál ingerült hangulatban telik az amúgy meghittnek tervezett ünnep, s 18,6 százalék egész egyszerűen eltörölné az ünnepet.

A stresszkezelés folyamata

A testi tünetek kezelésén túl törekedni kell a stressz állapot felismerésére és a stresszor megkeresésére.

  • Fel kell ismerni a változtatás szükségességét: El tudjuk-e távolítani a stresszort? El lehet kerülni? Tudjuk-e csökkenteni a stresszor behatásának idejét és erősségét? Tudunk-e új célt kitűzni?

  • Csökkenteni kell a stresszre adott emócionális reakció intenzitását: Nem reagálunk-e túlságosan?
    Próbáljunk meg úgy tekinteni a stresszre, mint egy olyan helyzetre, amelyet meg kell oldani, s nem olyanra, amely le akar győzni! Ne kérdezzük: mi lett volna, ha?......

  • Meg kell tanulni, gyakorolni a stresszre adott fizikai és érzelmi reakció mérséklését: Fizikai módszerek alkalmazása:
    -mély lélegzés, izomlazítás
    -zene terápia
    -gyógyszer(ek), feszültségoldók

  • Erősíteni kell a test fizikai állapotát („fit”, edzett állapot): Mozgás: kerékpár, úszás, „jogging”, séta stb.; a dohányzás elhagyása, kávézás csökkentése; több, jobb, rendszeres alvás;

  • Törekedni kell az érzelmi állapot stabilitására:
    - Társasági kapcsolatok kiépítése, fejlesztése
    - Reális célok kitűzése, önismeret fejlesztése

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
K. J., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.