Mennyire tartjuk be az orvos utasításait?

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

A betegek együttműködési hajlandóságát jelentősen befolyásolja az iskolai végezettségük és az életkoruk, habár nem feltétlenül a sokak által várt irányban - derült ki a Szinapszis Kft. a DRportál megbízásából végzett kutatásából.

Valamilyen akut betegségben - legyen az akár egy megfázás - a betegek 66 százaléka tartja be maradéktalanul az orvos gyógyszerszedésre vonatkozó utasításait, ötödük önkényesen változtat a javasolt mennyiségen, adagoláson, 8 százalék pedig legalább egyeztet erről a kezelőorvosával.

Az együttműködési hajlandóság a 65 év feletti lakosság körében a legjobb, 75 százalékuk működik együtt a gyógyszeres terápia maradéktalan betartásának tekintetében, ezzel szemben a 26 és 35 év közötti fiatalok esetében ez az arány nem éri el a 60 százalékot.

Némiképp meglepő módon az alapfokú végzettséggel rendelkezők szignifikánsan nagyobb arányban követik az orvosok gyógyszerszedésre tett javaslatait, mint teszik azt a felsőfokú végzettségűek (72% illetve 62%).

Tudta?

  • Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni, mert így fejtik ki leghatékonyabban hatásukat!

  • Egyes készítményeknél fontos szempont, hogy étkezés előtt, közben vagy után kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását.

  • Több gyógyszer együttes szedésénél módosulhatnak a mellékhatások és olyan tüneteket is okozhatnak, amelyeket külön-külön nem okoznak

Szükségesek a kontrollvizsgálatok

Egy akut betegség kezelésének befejeztével a betegek kevesebb, mint fele, mindössze 47 százalékuk megy vissza rendszeres orvosához kontrollra, 13 százalékuk ezt soha nem teszi meg.

Kontroll tekintetében a nyugdíjasok a leglelkiismeretesebbek, 57 százalékuk minden esetben megjelenik ellenőrzésre orvosánál, a fiatalok (tanulók) körében jóval kisebb ez az arány, 23 százalékot tesz ki.

Aki valamilyen krónikus betegségben is szenved, jellemzően komolyabban veszi a kontroll szükségességét, 56 százalékuk felkeresi az orvosát ellenőrzés céljából az akut betegség kezelésének beszűntetése után, míg a krónikus betegségben nem szenvedőknél ez az arány csak 42 százalék.

A kutatás eredményei szerint minél iskolázottabb valaki, annál kevésbé tartja be az egyeztetett kontroll-időpontot. Míg az alapfokú végzettségűeknél 84 százalék az orvos által előirányzott időpontban jelenik meg a kontroll vizsgálaton, addig a középfokú végzettségűek már némileg kisebb hajlandóságot mutatnak a megjelenésben (82%). A legkevésbé együttműködő csoport e tekintetében a felsőfokú végzettséggel rendelkezők csoportja (75%).

A fenti számokkal kapcsolatban egy dolgot mindenképpen fontos megjegyezni: az egészséggel, betegségekkel kapcsolatos felvilágosultság nem jogosít fel bennünket az orvos vagy patikus utasításinak felülbírálására, megszegésére.

(Katona Gergely, Szinapszis Kft.)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.