• Időjárási helyzetek hatása - életműködési zavarok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók lehetnek életműködési zavarok, de betegséget kiváltó jellegűek is. Vannak emberek, akik az ilyen meteorogén hatásokra különösen érzékenyek és vannak, akik egyáltalán nem.

    Annyi kétségtelen, hogy az emberi szervezet, és az atmoszférában lejátszódó folyamatok között fennálló összefüggés van.

    Hirdetések

    A karácsony környéki csodálatos időszakban is folyamatosan ki vagyunk téve a minket körülvevő világ hatásainak. A karácsonyra való készülődés fokozott terhelést jelent testileg, lelkileg egyaránt.

    Karácsony - A szeretet ünnepe

    Decemberben a nap sugarai laposabb szögben éri hazánkat, a nappalok rövidebbek, a fényhiányos időszakok hosszabbá válnak.

    Ez az időszak több szempontból is megterheli szervezetünket pszichésen és szomatikusan egyaránt.

    A napos időszakok csökkenése miatt megnövekszik a depressziós panaszokkal küzdő emberek száma, a tartós hideg időjárás miatt a kihűléses panaszok előtérbe helyeződnek.

    A beteg, kimerült szervezet lassabban alkalmazkodik a légköri változásokhoz, így a fronthatások, és egyéb légköri jelenségek intenzívebbé tehetik a betegségeik tüneteit.

      Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?

    Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni? A depresszió a hangulatzavarok egyik legismertebb formája. Élete során az emberek 15%-át, egy adott pillanatban pedig a lakosság 2-2.5 százalékát érinti körülbelül. Minden pszichiátriai zavar tünetek együtteséből áll, vagyis itt is többféle tünet együttes jelenlétére van szükség a pontos diagnózishoz.
    A depresszió tüneteiről a WEBBetegen >>

    Az időjárás és a szervezet alkalmazkodási folyamatai

    Amikor az időjárás hat ránk, alkalmazkodási folyamat játszódik le. Ha az életfolyamatok gyors átállása szükséges, az alkalmazkodást az idegrendszer végzi, a lassú, fokozatos áthangolásért, pedig a hormonális szabályozás felel.

    A hideg, és melegfront érkezésekor a vegetatív idegrendszer különböző módon aktivizálódik.A melegfront érkezésekor a hideg légtömeg helyébe meleg nyomul, emelkedik a páratartalom, a légnyomás csökken, és a szimpatikus idegrendszer kerül izgalomba.

    Téli táj

    Hatására fokozódnak az anyagcsere folyamatok, a vérnyomás emelkedik, szaporábbá válik a szívműködés, erősödnek a gyulladásos jelenségek. A melegfronti hatások számos más tünetben is megnyilvánulnak, az arra érzékeny egyéneknél pedig kifejezett panaszokat okoznak.

    A keringési betegségekben és cukorbetegségben szenvedő betegek fokozottan reagálnak ezekre a jelenségekre.

    A hidegfront átvonulásakor a meleg légtömeget hideg követi, csökken a páratartalom, a légnyomás növekszik, és a paraszimpatikus idegrendszer kerül izgalomba.

    Hatására csökken a vérnyomás, a keringés lassul, a migrénes, reumás jellegű fájdalmak erősödnek, a reflexidő megnyúlik, és ezeken túl még sokféle módon érezzük a hatását.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az epilepsziás betegek kifejezetten rosszul viselik ezt az időjárási helyzetet, és a keringési betegségekben szenvedők a fokozott trombózisveszély miatt is nagyobb figyelmet igényelnek.

    De nemcsak a betegségekkel küzdő embereket viselik meg a légkörben végbemenő változások.

    Az egészséges szervezetet is komoly próbára teszi, és sok tünet kifejezetten az időjárás hatásaira jelentkezik.

    Sokunkat gyötör fejfájás, ha fúj a szél, vagy front tevékenység kapcsán. Rejtélyes módon időnként rosszul alszunk, ok nélkül vagyunk idegesek, feszültek, vagy éppen álmosak.

    Sokféle tünet mögött húzódhatnak meg időjárási okok!

    Bizonyos élethelyzetekben nagy szüksége lehet saját időjárás-függésének részletes megismerésére!  

    Az időjárás okozta gyakori panaszokról a www.meteoklinika.hu oldalon olvashat részletesen.

    (Meteoklinika.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Az időjárás változásainak egészségügyi hatásai

    Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik. A meteoropátia bizonyos körülmények között a teljesítő- és koncentrációs képességet, a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot is negatívan befolyásolhatja.

    Ezekre figyeljen, ha allergiásként indul futóversenyen

    Az edzettség mellett az aktuális pollenhelyzet és időjárás is hatással lehet a teljesítményére. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus néhány pontban összefoglalta, mire figyeljünk a verseny előtt.

    Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról II.

    A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében a legtöbb, amit tehetünk, a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a dobozokon feltüntetni, ezt mindig érdemes elolvasni.

    10 tanács szülőknek: Vigyázzon gyermekei egészségére télen is!

    Minden szülő szeretné megóvni gyermeke egészségét a téli hónapokban is, ám ez nem mindig egyszerű feladat. A nappalok rövidek, hideg van. Könnyen el lehet kapni a náthát. Ebben az időszakban sokan köhögnek, tüsszögnek. Mit tehet Ön szülőként, hogy gyermekét megvédje a betegségektől? Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük a dolgát.

    11 egészséges élelmiszer, amit nem fogyasztunk

    Táplálkozási szakértők már évekkel ezelőtt összeállítottak egy listát, olyan egészséges élelmiszerekről, amelyeknek tisztában vagyunk egészségvédő hatásaival, tudjuk, hogy fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük.

    A zabliszt jótékony hatásai

    Ha reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA