• Régi-új fájdalomcsillapító

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Hyptis crenata, közismert nevén brazil menta megszárított leveléből főzött teát a népi gyógyászok ősidők óta alkalmazták a fejfájástól a hasi görcsök csillapításáig. A növény leveleit fél óráig forralták, majd lehülés után itatták azokkal, akiknek valahol, valami fájt.

    A brazil menta leveléből főzött teát Dél-Amerikában évezredek óta használták fájdalomcsillapításra. Angol kutatók most megfelelően ellenőrzött vizsgálattal is igazolták a természetgyógyászati hagyomány igazságát és eredményeiket az Acta Horticulturae közölte.

    Hirdetések

    A Hyptis crenata, közismert nevén brazil menta megszárított leveléből főzött teát a népi gyógyászok ősidők óta alkalmazták a fejfájástól a hasi görcsök csillapításáig. A növény leveleit fél óráig forralták, majd lehülés után itatták azokkal, akiknek valahol, valami fájt.

    Az aszpirin és amit nem tudunk róla
    Ki ne hallott volna már a nagy múltú láz- és fájdalomcsillapítóról, az aszpirinről?Az aszpirin hatóanyaga, az acetilszalicilsav, a fűzfa kérgében megtalálható vegyület, a szalicin származéka. Az aszpirin és amit nem tudunk róla>>
    A tapasztalat általában igen kedvező volt: a szenvedő beteg hamar megkönnyebbült. A Newcastle Egyetem kutatói Graciela Rocha vezetésével tervbe vették, hogy korszerű módszerekkel is megvizsgálják ennek a gyógymódnak a hatékonyságát. A munkacsoport először Brazíliában tanulmányozta, hogyan készítik az eredeti módszer szerint a fájdalomcsillapító teát.

    Ez igen egyszerű volt, mivel a vizsgálat vezetője a dél-amerikai országban nőtt fel és gyermekkorában a legkülönbözőbb panaszokra kapta ezt a kezelést. A kutatás most először egérkísérletek formájában történt.

    A fájdalomingerre adott tea adagját úgy állították be, hogy az megfelelt az emberek által megivott tea szokásos mennyiségének. A hatás mértékét a tabletta formában is világszerte szedett fájdalomcsillapító, az indometacin hatékonyságával hasonlították össze.

    Egereken ugyanolyan hatásos volt, mint a szintetikus fájdalomcsillapító

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az egerek fájdalmát a tea ugyanolyan eredményesen csillapította, mint a szintetikus fájdalomcsillapító gyógyszer. A kutatók most önként jelentkező embereken is vizsgálni kívánják a fájdalomcsillapító tea hatékonyságát.

    "Mióta ember jár a Földön, azóta kereste azokat a növényeket, melyek gyógyították, ha valamilyen betegsége támadt" - mondotta Rocha abban az előadásban, amit Újdelhiben tartott, a gyógynövényekkal foglalkozó, nemzetközi kongresszuson. "Becslések szerint legalább 50 000 növényt használtak világszerte a betegségek kezelésére".

    "A hagyományos alkalmazási módokon túl a receptre fölírt patikaszereknek legalább a felében olyan molekula a hatóanyag, mely eredetileg valamilyen növényből származik" - tette hozzá. A kutatás most úgy folytatódik, hogy igyekeznek tisztán is előállítani a brazil menta levelében lévő fájdalomcsillapító anyagot.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Teaötletek

    A gyümölcsökkel bekevert teákat a gyerekek sokkal szívesebben fogyasztják, hiszen a teázás után a gyümölcsdarabok is elfogyaszthatók. De a teából óriás jégkockákat is lehet készíteni, így még különlegesebb lesz az élmény.

    Koffein - Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei

    Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe. A koffein megtalálható a különböző energia- és sportitalokban, egyes gyógyszerekben, kávéban, teában, csokiban, valamint a guaranát tartalmazó italokban is.

    Példátlan előrelépések az akupunktúra alkalmazásában

    Az elmúlt két évtizedben mind mennyiségben, mind minőségben megnőtt azon bizonyítékok száma, amelyek az akupunktúra hatékonyságát igazolják.

    A tea hatásai az orvos szemével

    A tea - amellett, hogy igen népszerű ital és egyes kultúrák szerves hozzátartozója - az egészségre is számos jótékony hatással bír. A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően.

    A varázsitalként emlegetett maté tea

    A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését. Mi a tudományos alapja a maté tea hírének, és hol vannak a korlátai?

    5 mítosz a fájdalommal kapcsolatban

    Sok esetben a korábban reménytelennek tűnő fájdalom, ma már kezelhető. Mindezt az orvosoknak és kutatóknak köszönhetjük, akik az elmúlt időszakban sokat tettek a fájdalom megértése és kezelése érdekében. Ez idő alatt azonban lehullott a lepel néhány tévhitről is. Melyek ezek?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA