• Genetika - Hogyan hozható létre hosszabb életű egyed?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A japán kutatás választ adhat arra az alapvető kérdésre, hogy az emlősöknél a hosszú életet csak egyik vagy mindkét szülő génjei határozzák-e meg. Talán az is kiderül majd, hogy a nők miért élnek átlagosan tovább, mint a férfiak.

    Valószínűleg a spermium egy génje felel azért, hogy az emlősök nőstényei tovább élnek, mint a hímek. Erről jelentettek meg japán kutatók tanulmányt szerdán a Human Reproduction című tudományos folyóiratban.

    Hirdetések

    Kono Tomohiro, a Tokiói Egyetem professzora, és Kavahara Manabu, a Szagai Egyetem kutatója azt találta, hogy azok a kísérleti egerek, amelyeket génmanipulációval két anya genetikai anyagából hoztak létre, lényegesen tovább éltek, mint az egy anyától és egy apától származó egerek.

    A két anyától való egerek átlagosan 841,5 napig éltek, 186 nappal tovább, mint a normál kevert génkészlettel rendelkező egerek, amelyek átlagos élettartama 655,5 nap volt. A kétanyás egerek közül a legöregebb 1.045 napot élt meg, míg a normális kontrollcsoportból a rekorder 996 nap után múlt ki.

    A másik érdekes megfigyelés az volt, hogy azok az egerek, amelyeknek két anyjuk volt, kisebb termetűk és súlyúak voltak a normálisoknál, és erősebb volt az immunrendszerük. A kétanyás és az egyanyás egerek között a különbség valószínűleg az Rasgrf1 jelű génben van a kutatók feltevése szerint.

    Ez a gén a 9. kromoszómán található, és a születés utáni növekedésben játszik szerepet. Normális esetben ez a gén az apától örökölt kromoszómán aktiválódik.

     Orvosi érdekességek

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Szelénpótlás, de hogyan?

    Mára a szelén egyike lett a leginkább tanulmányozott mikroelemeknek, mivel számos élettani folyamatban bizonyították fontos szerepét. Közvetlen vagy közvetett módon, de a szelénhiány számos betegség kialakulásában vagy kórképének súlyosbodásában játszik szerepet. De hogyan pótolhatjuk?

    A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

    Egy új brit tanulmány eredménye szerint az elhúzódó munkavégzés nemcsak kimerítő, hanem egy gyakori és potenciálisan veszélyes betegség kockázatát is növeli.

    Az elhízáshoz vezető okok

    Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha Ön több kalóriát vesz fel, mint amennyit lead, akkor a szervezete zsír formájában tárolni fogja a felesleges kalóriamennyiséget.

    Élet a halál előtt

    Örvendetes, hogy hazánkban nő a születéskor várható élettartam. Az 1990-ben még 66,1 éves országos átlag, 2014-re 78,9 évre emelkedett. Nem közömbös azonban, hogy a hosszabb életet milyen állapotban, milyen aktívan töltik el az emberek, illetve hogy életük mekkora részében szorulnak esetleg segítségre.

    Hogyan hat a ginzeng az immunrendszerre? A tudományos vizsgálatok eredményei

    A ginzeng kedvező hatásáról gyakran hallani manapság. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy melyik növény is ez pontosan, mit érdemes tudni róla, és mikor érdemes alkalmazni.

    Ginzeng és férfi szexuális problémák - Nézzük a tudományos oldalról!

    A ginzeng szexuális jellegű problémákra, köztük a merevedési zavarokra gyakorolt lehetséges előnyös hatásaival már több tudományos kutatás is foglalkozott: teljesen egyértelmű bizonyítékot még nem sikerült találni, a legtöbb vizsgálat azonban egy javasolható alternatív kezelésként tekint a ginzeng alkalmazására.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA