Genetika - Hogyan hozható létre hosszabb életű egyed?

Független Hírügynökség
megjelent:

A japán kutatás választ adhat arra az alapvető kérdésre, hogy az emlősöknél a hosszú életet csak egyik vagy mindkét szülő génjei határozzák-e meg. Talán az is kiderül majd, hogy a nők miért élnek átlagosan tovább, mint a férfiak.

Valószínűleg a spermium egy génje felel azért, hogy az emlősök nőstényei tovább élnek, mint a hímek. Erről jelentettek meg japán kutatók tanulmányt szerdán a Human Reproduction című tudományos folyóiratban.

Kono Tomohiro, a Tokiói Egyetem professzora, és Kavahara Manabu, a Szagai Egyetem kutatója azt találta, hogy azok a kísérleti egerek, amelyeket génmanipulációval két anya genetikai anyagából hoztak létre, lényegesen tovább éltek, mint az egy anyától és egy apától származó egerek.

A két anyától való egerek átlagosan 841,5 napig éltek, 186 nappal tovább, mint a normál kevert génkészlettel rendelkező egerek, amelyek átlagos élettartama 655,5 nap volt. A kétanyás egerek közül a legöregebb 1.045 napot élt meg, míg a normális kontrollcsoportból a rekorder 996 nap után múlt ki.

A másik érdekes megfigyelés az volt, hogy azok az egerek, amelyeknek két anyjuk volt, kisebb termetűk és súlyúak voltak a normálisoknál, és erősebb volt az immunrendszerük. A kétanyás és az egyanyás egerek között a különbség valószínűleg az Rasgrf1 jelű génben van a kutatók feltevése szerint.

Ez a gén a 9. kromoszómán található, és a születés utáni növekedésben játszik szerepet. Normális esetben ez a gén az apától örökölt kromoszómán aktiválódik.

Orvosi érdekességek

(FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.