• "Infarktus után elküldik a férjem! Tehetünk valamit?" - A jogász válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    "A férjem júliusban kapott két szívinfarktust. Október közepétől dolgozott, azonban most közölték vele, hogy az új esztendőben nem számítanak már rá. Mit tehetünk?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      Mit tehetnénk? Van valamilyen lehetőségünk?

    A férjem júliusban kapott két szívinfarktust. Különböző beavatkozásokat végeztek rajta, s sajnos az infarktus utáni állapothoz társul még a magas vérnyomása és a cukorbetegsége is.
    Október közepétől dolgozott, azonban most közölték vele, hogy az új esztendőben nem számítanak már rá. Majdnem húsz éve van a cégnél, azonban a döntést azzal indokolták, hogy már nem képes "egész embert" kívánó munkát ellátni.
    Valóban nehezebben, vagy egyáltalán nem bírja a fizikai munkát. Mit tehetnénk?
    Hirdetések

    Tisztelt Kérdező!

    A Munkáltató indoklás mellett - a próbaidő kivitelével – bármikor jogszerűen szüntetheti meg a Munkavállalóval fennálló munkaviszonyát.

      A táppénzről - Nem véd meg a felmondástól

    Még mindig él az általános vélekedés, hogy a táppénz megvéd a felmondástól, és a táppénz lejárta után sem lehet felmondani.
    A táppénzről - Nem véd meg a felmondástól >>

    Ezt követően a Munkáltató köteles a Munkavállalót a felmondási idő feléről felmenteni, melyre munkabér jár a Munkavállalónak.

    Így kerül meghatározásra a munkaviszony utolsó munkanapja. Olyat sajnos nem tudok mondani Önnek, mellyel el lehetne kerülni a munkaviszony megszüntetését.

    Még a munkaviszony fennállása alatt a férje elmehet táppénzre, melynek időtartama alatt a Munkáltató nem szüntetheti meg a munkaviszonyt.

    Táppénz és a munkaviszony megszüntetése

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A táppénz időtartamára a munkabér 60%-a illeti meg a Munkavállalót. Ez azonban csak elodázhatja a munkaviszony megszüntetését. A táppénz lejárta után van egy maximum 30 napos ún. „védelmi idő”, mely alatt nem szüntethető meg a munkaviszony.

    Ennek letelte után a korábban leírtak alapján szüntethető meg a Munkavállaló munkaviszonya. Arra is van mód, hogy a munkaviszony megszűnését követő 3 munkanapon belül a Munkavállaló ún. passzív táppénzre menjen. Mértékére és időtartamára a táppénz általános szabályai az irányadóak.

    Azt nem tudom megállapítani, hogy a férje állapota indokolja-e a tartós táppénzes állományt. Esetleges lehetőségként felmerülhet a leszázalékolás is, azonban nem tudom, hogy a férje állapota indokolja-e a leszázalékolást. Ha igen, milyen mértékben.

    Amennyiben a Munkáltató meg kívánja szüntetni a férje munkaviszonyát annak megakadályozására nincs mód. Ha ezt mégis jogszerűtlenül teszi meg, akkor a munkaügyi bírósághoz lehet fordulni.

      Változtak a táppénz szabályai

    80 százalékról 70 százalékra csökken a munkáltatók által fizetett, a betegség első 15 napjára járó távolléti díj. 70 százalék helyett 60 százalék lesz az OEP által fizetett táppénz mértéke azoknál, akik legalább 2 évig folyamatos alkalmazásban álltak és ezalatt lettek keresőképtelenek.
    Ha ennél rövidebb ideig alkalmazták őket, akkor a kórházi ellátás idejére kapnak táppénzt, viszont a korábbi 60 százalék helyett csak 50-et. Az új jogszabály szerint nemcsak az aktív táppénz 1 napra járó összegét maximalizálják, hanem a passzív táppénzét is. Tehát legfeljebb 3575 forintot fizetnek ki egy napra azoknak, akik a biztosítotti jogviszonyuk megszünte után, 3 napon belül igénylik a táppénzt.
    Tehát csak azután kérik a passzív táppénzt, hogy például megszűnt a munkahelyük. A jogszabály szerint egyébként ezt a passzív táppénzt az eddigi 45 nap helyett már csak 30 napig folyósítják.

    A táppénz folyósításának szabályai>>

    (WEBBeteg/ Dr. Barcsai Tímea, jogász)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Rehabilitáció: a legfontosabb tudnivalók!

    Leszázalékolás, rokkantnyugdíj. Ezek a kifejezések jóformán már csak a köznyelvben léteznek. Néhány éve már olyan fogalmakkal találkozhatunk, mint megváltozott munkaképesség, komplex minősítés, rehabilitációs szolgáltatás és ellátás. Összeszedtük a legfontosabb információkat.

    Milyen szempontokat vesznek figyelembe a megváltozott munkaképesség megállapításánál?

    Korábban a munkanélküliség helyett rokkantságot állapítottak meg minden olyan munkanélkülinél, akinek valamilyen krónikus betegségről orvosi papírja volt. Ezen változtatott egy 2012-es miniszteri rendelet.

    A legfontosabb tudnivalók a táppénzről

    Az alkalmazottak többsége nem marad otthon egy-egy kisebb betegség miatt, bár hosszabb távon talán éppen ezzel járulhatnak hozzá ahhoz, hogy egy sokkal komolyabb betegség alakulhasson ki. Ha mégsem bírjuk tovább, jó tudni mit jelent a pénztárcánknak a munkából való távolmaradás.

    Öt centi a határ - A magas sarkú cipő veszélyei

    Az öt centiméternél magasabb cipősarok – a cipő gyakori viselése esetén – a vádli rövidüléséhez vezethet. Brit női szakszervezetek rögtön szervezkedésbe is fogtak annak elérésére, hogy ne kelljen a mindennapos munka során ilyen cipőt hordaniuk.

    Megszűnik a passzív táppénz: Változások az egészségügyben júliusban

    Elfogadta a parlament az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását. Ennek értelmében megszűnik a passzív táppénz, míg a táppénzen lévők soron kívüli ellátásban részesülhetnek. Az indítvány rendezi az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait és pihenőidejüket, továbbá kimondja: a szakmai kamarákba való belépés illetékmentes.

    Rákbetegek - Leszázalékolás, rokkantnyugdíj, munka?

    Nemcsak egészségük megrendülésével, korábbi anyagi helyzetük hanyatlásával is gyakran szembe kell nézniük a rákbetegeknek. Az addig ellátott munkakör sokszor nem összeegyeztethető az onkológiai kezelésekkel, ezért betegszabadság, táppénz, majd nem egy esetben leszázalékolás, rokkantnyugdíj vár a betegekre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA