• Nyomorognak az egészségügyi szakápolók?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A közép-magyarországi régióban összesen 54 ápolóhallgató tanul középiskolai érettségi utáni felsőfokú szakképzésben, s a főiskolai képzésben lévő ápolóhallgatók száma sem éri el a százat nappali tagozaton.

    A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint az egészségügyi vezetés és a társadalom sem erkölcsileg, sem anyagilag nem ismeri el a szakdolgozókat; a hivatásukat gyakorlók iránt érzett aggodalmát a kamara nyílt levélben fogalmazta meg, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

    Hirdetések

    Az utóbbi öt évben nem emelkedett a szakdolgozók létminimum közeli bére és mindennapossá váltak megélhetési gondjaik - írták.

     Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról
    Lehetséges, hogy orvos és betege ma már alapvetően nem érti meg egymást, és ez vezet a kölcsönös bizalmatlansághoz, az együttműködés hiányához, végül a gyógyulási folyamat megtorpanásán keresztül a gyógyító tevékenység presztízsének csökkenéséhez?
    Az orvos-beteg kapcsolatról >>
    Az utóbbi közel tíz évben folyamatosan csökkent az egészségügyi ellátás minősége, az ágazatban sokkal kevesebb pénz jut az ápolásra, egyre alacsonyabb összegekből látják el a betegeket - fejtették ki.

    Véleményük szerint a struktúraátalakítást követően nagy létszámú elbocsátások történtek, aminek következtében közel 3500 ápoló és más szakdolgozó került utcára.

    Az intézmények rákényszerülnek arra, hogy csak alapvégzettséggel rendelkező személyzetet alkalmazzanak, mert a szakképzett ápolók bérét - amely 15-20 ezer forinttal több, azaz havi nettó illetménye 85-95 ezer forint - a munkáltató nem tudja biztosítani.

    A szakemberek tömegével hagyják el az egészségügyet

    Ezen okok miatt a jó szakemberek tömegével hagyják el az egészségügyet, részben külföldre távoznak, másrészt pályát módosítanak. 2009-ben a külföldön legálisan munkát vállalni kívánó szakdolgozók száma a tavalyi esztendőhöz viszonyítva megduplázódott, s meghaladja a közel háromszázat.

    A MESZK úgy véli, ezt a helyzetet tovább súlyosbítja az is, hogy az ápolói utánpótlás kritikus szinten van, mert a fiatalok közül nagyon kevesen választják az egészségügyi hivatást.

     Hasznos praktikák orvosoknak
    Felmérések szerint 15-18 másodpercig hallgatja az orvos a beteget anélkül, hogy félbeszakítaná. A betegnek tehát fel kell készülnie, hogy ez alatt mondja el a problémáját – jó, ha összeírja a kérdéseit.  Hasznos praktikák orvosoknak >>
    A közép-magyarországi régióban összesen 54 ápolóhallgató tanul középiskolai érettségi utáni felsőfokú szakképzésben, s a főiskolai képzésben lévő ápolóhallgatók száma sem éri el a százat nappali tagozaton.

    "A szakma életpályamodell, megbecsülés hiányában nem vonzó a pályakezdők számára" - írta a kamara a nyílt levélben. A kamara szerint a problémák egyenes következménye, hogy a betegek egyre rosszabb minőségű ellátást kapnak.

    Kevesebb pénz jut gyógyszerre, jó minőségű eszközökre. Az alulképzett és alulfinanszírozott szakemberekkel pedig nem lehet minőségi, európai szintű ellátást nyújtani.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

    Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről.

    Országos népegészségügyi program indult

    Az alapellátás, a népegészségügy, a betegbiztonság és környezet-egészségügy átfogó módszertani fejlesztése érdekében indult országos program 11,43 milliárd forintos uniós támogatással.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA