• A zsíros, cukros ételek mint kedélyjavítók

    Szerző:
    WEBBeteg

    A zsíros és cukros ételek az agyban hasonló kémiai folyamatokat indítanak be, mint a kedélyállapot-javító gyógyszerek - állapította meg egy ausztrál tanulmány.

    A kutatás során fiatal patkányokat traumatizáltak, és a depressziós, ideges állatok egy csoportját zsíros falatokkal - sütivel, pástétommal - etették. A kísérlet eredményeképpen kiderült, hogy ebben a csoportban csökkent az állatok stresszszintje.

    Hirdetések

     Tesztelje magát!
   • Testtömegindex (BMI) kalkulátor
   • Depresszió teszt
   • Energiaszükséglet
   • Stressz teszt
   • Margaret Morris, a kutatócsoport egyik tagja szerint a kísérlet egyértelműen bizonyította, hogy ezek az ételek kedélyjavító hatásúak voltak.

    "A stressznek kitett állatok, amelyek ízletes, vagy ha úgy tetszik gyorsételt kaptak, nem tűntek többé idegesnek" - szögezte le az Új-Dél-Walesi Egyetem tudósa.

    A kutatók azzal stresszelték a kis patkányokat, hogy hosszabb időszakokra elválasztották őket az anyjuktól. Az egyik csoport állatkát aztán afféle "terülj-terülj asztalkámmal" kárpótolták, a másik csoport viszont sokkal egészségesebb táplálékot kapott.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Morris elmondta, hogy ahhoz hasonló hatást tapasztaltak a zsírban és cukorban gazdag étellel táplált állatoknál, mint amilyent az antidepresszánsokkal kezelt állatoknál értek el. 

    A tudós azonban figyelmeztetett: ezzel nem azt akarták mondani, hogy akkor "nyomás, együnk gyorsételeket", mivel azok köztudottan egészségtelenek.

    Csupán a kutatás elején tartanak még, s az a cél, hogy megtalálják, mi és hogyan váltja ki ezt a kedvező hatást az agyban, s más módon reprodukálják azt.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

    Fehér liszt és fehércukor - Mi az igazság a fogyasztásukkal kapcsolatban?

    A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Köszönhető ez annak, hogy túlságos feldolgozottságuk miatt kevés értékes tápanyagot tartalmaznak, ellenben magas a kalóriatartalmuk, kis mennyiség fogyasztásával is nagy energiabevitelt érünk el. Ennek következtében könnyen alakul ki túlsúly, elhízás, szövődményként pedig különböző anyagcsere-, szív- és érrendszeri megbetegedések sújtanak minket.

    Tej és tejtermékek: Ön tudta?

    A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani. Ennek oka, hogy a tejben és tejtermékekben számos értékes tápanyag - fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok - található, melyekre a szervezetnek szüksége van, bizonyos összetevői (kalcium) pedig ebből az élelmiszercsoportból hasznosulnak a legjobban. A tej és tejtermékek minden korcsoport számára ajánlottak, különösen a növekedésben lévő gyerekeknek az erős, egészséges fogak és a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében.

    Tökéletes technika a cukor segítségével

    A cukorpasztával való gyantázás látszólag hasonlít a hagyományos gyantázáshoz, pedig szinte mindenben különbözik. A cukorból, vízből és citromléből kevert pasztát ugyanúgy felmelegítik, majd a növésiránynak megfelelő irányba távolítják el a bőrről. Nemcsak kíméletesebb, de hatásosabban is emeli ki a szőrszálakat, és a bőrt sem allergizálja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA