"Higiénia" - 600 millió ember végzi a dolgát szabadban

Független Hírügynökség
megjelent:

A szédületes ütemben fejlődő India gazdasági központjában, Bombayben amely a világ legnagyobb városa, átlagosan 58 lakóra jut egy illemhely. A nyomornegyedekben 81 ember osztozik egy vécén, de van olyan körzet, ahol ez a szám 273.

Az ENSZ becslései szerint Indiában a lakosság 55 százaléka, vagyis 600 millió ember még ma is a szabadban végzi a dolgát.

Megszokott látvány, hogy emberek kuporognak az utak és vasutak mentén, a tengerparton, és mindenki szeme láttára végzik dolgukat abban a városban, amelyben a világ leggazdagabbjaiból is lakik néhány.

Krónikus hasmenés - Mi okozhatja?
Krónikus hasmenésről akkor beszélünk, ha a gyakori, híg székürítés több, mint 2 hétig tart. Míg akut betegségnél a fertőzéses eredet a leggyakoribb, a tartós hasmenés okai szerteágazóak lehetnek, részletes kivizsgálást igényelnek.
Krónikus hasmenés - Mi okozhatja?

A nők és lányok sokszor egész nap várnak, és csak sötétedéskor mennek a dolgukat végezni elhagyatott helyekre, kitéve magukat a fertőzésnek, az erőszaknak vagy a kígyómarásnak.

Egy ENSz-jelentés szerint még ahol van is illemhely, a többségükben nincs folyóvíz, szennyvízelvezetés és villany.

Ennek persze megvan az egészségügyi következménye, tömegesek a fertőzések. Az ENSZ gyermekvédelmi alapja, a UNICEF szerint Indiában naponta 1.000 öt éven aluli kisgyerek hal meg hasmenésben.

Az egészségügyi minisztérium úgy kalkulálja, hogy a szennyvízkezelés hiánya miatt fellépő betegségek évente 12 milliárd rúpiába (46 milliárd forintba) kerülnek.

(FH)

Cikkajánló

Hasmenés gyermekeknél - Okok és kezelés

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Hasmenés
A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses eredetű, a kórokozót a fertőzött ember tisztátalan keze terjeszti tovább a gyermekekre. Mi okozhatja még? Mi a teendő?
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Kulcsár Flóra, medikus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.