• Takarékosság - Műtéteket halasztanak el Szegeden

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szigorú takarékoskodási intézkedéseket vezettek be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáin, ez - néhány szakmacsoportot leszámítva - november 23. és 27. között a tervezhető műtétek elhalasztásával jár – közölte Pál Attila, az SZTE klinikai központjának elnöke kedden a csongrádi megyeszékhelyen.

    A klinikai központnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) a betegellátásért kapott finanszírozása a tavalyi havi átlagos 1,86 milliárd forintról az idei év végére, azonos teljesítmény mellett, 1,54 milliárd forintra csökkent - mondta sajtótájékoztatóján a professzor.

    Hirdetések

    Hozzátette: az év elején a klinikai központ által elvégzett, nem fedezett beavatkozások értéke 1,7 milliárd forintról 4 milliárd forintra nőtt.

    Az egyetem mintegy háromszáz pontból álló konszolidációs programot fogadott el. Ennek egyik eleme a tervezhető műtétek elhalasztása november 23. és 27., valamint december végén, a két ünnep között. Ez az intézkedés nem érinti a gyermekgyógyászati, a traumatológiai, a kardiológiai és az onkológiai ellátást - tudatta a központ elnöke.

    Valamennyi érintett pácienssel már egyeztették az új műtéti időpontot – mondta a professzor, hozzátéve, hogy hétfőn az ÁNTSZ ellenőrizte a betegellátást a klinikai központban, és mindent rendben talált.

    Bizonyos költséges diagnosztikai eljárások és gyógyszerek alkalmazásáról a klinikák vezetői vagy az osztályvezetők dönthetnek, és a központ nem fogad az ellátási területén kívülről érkező beteget – említett néhány intézkedést Pál Attila. A professzor az MTI kérdésére elmondta, a konszolidációs programtól havonta 123 millió forintos megtakarítást várnak.

    Létszámleépítés nem volt

    Létszámleépítésre nem kerül sor, jelentős arányú azonban a szakdolgozók és a fiatal orvosok elvándorlása; ők főként külföldön vállalnak munkát - tette hozzá.

    Orvosi érdekességek
   • Napraforgó nőtt volna egy kisfiú tüdejében - Fotóval
   • A férfi, akiben továbbélt az ikertestvére - Fotóval
   • Két nappal halála után adott életet gyermekének
   • A sikeres műtétek után hazatért a faember - Fotóval
   • 14 év után halt meg a szívében hagyott kendő miatt
   • Golyóval a fejében, fejfájással fordult orvoshoz - Fotóval
   • Szabó Gábor rektor kifejtette, hogy az ország négy klinikai központjának és az őket működtető egyetemeknek a vezetői rendszeresen egyeztetnek Székely Tamás egészségügyi miniszterrel. A megbeszélések "jó irányba mozdultak el", így a professzor bízik benne, hogy ez látszik majd az intézmények decemberi és januári OEP-ellátmányában.

    A Magyar Rektori Konferencia elnöki posztját is betöltő professzor hangsúlyozta, hogy szükség van a klinikai központok finanszírozásának átalakítására, mert "a progresszív ellátás csúcsaként működő" intézmények teljesítménye nincs elismerve.

    Ez a négy egyetem felelős a teljes magyar orvosképzésért és –továbbképzésért, ezeken dolgoznak a legjobban képzett szakemberek a legkorszerűbb – és így legdrágább – berendezésekkel, amelyeket folyamatosan meg kell újítani – mondta a rektor.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét, amelynek az a lényege, hogy minél komplexebb támogatást adjon a beteg gyermekük mellett lévő szülőknek - mondta el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a budapesti Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

    A mese gyógyít!

    A betegség alatt nemcsak a közérzet, de az ember kedve is rosszabb. A kisgyerekeknél pedig mindez hatványozottan fennáll. Mesekönyvet adományoztak a Heim Pál Gyermekkórház kis betegeinek, akiknek így a kórházban töltött idő is könnyebben fog eltelni. A közérzetjavulás, a mosoly pedig bizonyítottan gyógyító hatású.

    Rendben lezajlott a szülés? Mehet haza

    Az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészeti tagozatának vezetője szerint a kollégium már húsz éve valamennyi kormánynál megpróbálta elérni, hogy a kötelezően előírtnál hamarabb is hazamehessenek a kórházból az anyák az újszülöttjeikkel, ám nem jártak eredménnyel.

    Melyik kórház kapjon 100 liternyi kézfertőtlenítőt? Szavazzon!

    A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete – vagyis a ReSzaSz – a hazai betegbiztonság elkötelezett híve, ezért most dr. Novák Hunor gyermekgyógyásszal karöltve 200.000 forint értékben alkoholos kézfertőtlenítőt ajánlanak fel egy, a lakosság szavazatai alapján kiválasztott budapesti kórháznak.

    Húsvét - A kórházak és a mentők folyamatosan működnek

    A betegellátás a húsvéti időszakban is folyamatos lesz az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában működtetett intézményekben, kórházakban, és az Országos Mentőszolgálat is teljes készenlétben áll az ünnepek alatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA