• H1N1: 150 beteg Verpeléten - Bezárták az iskolát

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Heves megyei Verpelét általános iskolájának tanulói közül immár több mint 150-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a tisztiorvosi szolgálat.

    Az intézményben még szerdán rendeltek el ideiglenes tanítási szünetet, miután a 280 tanulóból 109-en betegedtek meg - emlékeztetett a népegészségügyi szolgálat egri kirendeltségének tiszti főorvosa.

    Hirdetések
    A H1N1 védőoltás
    Társadalmi kötelezettségünk, hogy védjük azokat, akiket nem lehet beoltani - mondta a WEBBetegnek Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója. >>Őszintén a H1N1 vakcináról - Az oltási pánik mellékhatásai

    Ugyanakkor felnőttek esetében továbbra sem tapasztalják az influenzaszerű megbetegedések szaporodását és hétfőn már az iskola tanulói közül is jóval kevesebb volt az új beteg  - tette hozzá Huszti Györgyike.

    Mint elmondta: három gyereknél mutatták ki, hogy a tüneteket a H1N1 vírus okozta. Emlékeztetett arra: a helyi házi gyermekorvosi szolgálat november 12-én jelezte a tömeges influenzaszerű megbetegedéseket. 

    Ugyanakkor a felnőtt- és a gyerek háziorvosi szolgálat esetében is elrendelték a napi jelentést - hangsúlyozta a tisztiorvos. Az iskolában hétfőn kezdődött volna a gyerekek oltása, ami most késik. A tanítás az eredeti tervek szerint csütörtökön folytatódik az intézményben - mondta a tiszti főorvos.

     Gyorsan terjed Romániában az új influenza

    A hét végén több mint 240 személyt fertőzött meg az egészségügyi minisztérium hétfői összesítése szerint. Május végi romániai megjelenése óta a H1N1 vírus közel 1400 személyt fertőzött meg az országban.A hatóságok csak hétfőn másfél tucatnyi oktatási intézményben függesztették fel a tanítást teljes mértékben vagy egyes osztályokban. Romániában ugyanakkor még nem regisztráltak új vírus által okozott halálesetet. A betegségnek azonban van már két román áldozata, miután Ausztriában és Olaszországban is életét vesztette egy-egy román állampolgárságú személy.

    A romániai lakosság beoltása még nem kezdődött el, várhatóan csak decembertől helyezik forgalomba a Romániában előállított vakcinát, amelyet még tesztelnek. A román kormány korábban visszamondta egy brit cégtől 500 ezer oltóanyag megrendelését, miután kiderült, hogy a gyártó nem vállal felelősséget az esetleges mellékhatásokért. Ezt a félmillió adagot a 6-15 éves gyerekek számára rendelték meg, hogy őket már a román oltóanyag forgalomba helyezése előtt beolthassák.

    Egy hétfőn közzétett felmérés szerint a románoknak kevesebb mint fele oltatná be magát a H1N1 vírus ellen, mivel vagy nem bíznak meg eléggé az oltóanyagban, vagy nem tartják komoly veszélynek az új influenzát. A megkérdezettek 57,2 százaléka utasítaná el a vakcinát a fenti érvekre hivatkozva. Az oltáspártiak 53,1 százalékának nagyobb a bizalma a román előállítású vakcinában, 46 százalékuk viszont a külföldit jobb minőségűnek gondolja a hazainál.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA