A többség nem oltatja be magát - H1N1 Magyarországon

Független Hírügynökség
megjelent:

A magyarok túlnyomó többsége nem tervezi, hogy beadatja magának az újinfluenza elleni védőoltást - ez derül ki a GfK Hungária legfrissebb felméréséből.

Főként a nyugdíjasok és a fiatalok utasítják el a vakcinát, bár az értelmiségiek körében is csak nagyjából minden ötödik ember kéri az oltást. A magyar felnőttek 81 százaléka elutasítja a H1N1 elleni védőoltást - derül ki a felmérésből.

Látogatóink véleménye

Fő dilemma mindenkiben, hogy oltani vagy nem oltani. Olvassa el a WEBBeteg látógatóinak eddigi hozzászólásait és kapcsolódjon be Ön is a vitába!
Szükség van-e védőoltásra?

Van, aki azért, mert nem szokott influenzás lenni, más pedig bízik az immunrendszerében. Volt, aki azzal indokolta, hogy eddig sem adatott be magának influenza elleni vakcinát és eddig sem történt semmi baja. Többen viszont a sok ellentmondásos információ miatt tartanak a védőoltástól, a válaszadók egy része pedig mesterségesen gerjesztett hisztériának gondolja a H1N1 járványt.

A védőoltás mellett voksolók között vannak krónikus betegek és olyanok, akik eddig is beadatták maguknak az influenza elleni védőoltást. Mások pedig félnek a járványtól, a szövődményektől és gyermekeiket is óvni akarják.

A kutatás négy csoportra osztotta a megkérdezetteket. A társadalom 4 százalékát alkotó "felső plusz" körében a legnagyobb a védőoltás elfogadottsága, bár közülük is mindössze 23 százalék tervezi, hogy beadatja. A társadalom 14 százalékát alkotó "befutott értelmiségiek" csoportjában pedig minden ötödik válaszadó tervezi, hogy kéri a vakcinát.

További tudnivalók a H1N1 oltásról

Mindkét csoportra az a jellemző, hogy az átlagnál jóval magasabb a jövedelmük, felsőfokú végzettséggel rendelkeznek és jellemzően nagyobb városokban élnek. Ők azok, akik a legtöbbet tesznek az egészségükért, így nem meglepő, hogy körükben a legnagyobb a védőoltás elfogadottsága.

A társadalom 25 százalékát alkotó "szegény nyugdíjasok" közül ugyanakkor tízből kilencen úgy gondolják, hogy egyáltalán nincs szükségük az oltásra. Az ugyancsak veszélyeztetettnek számító csoport, a társadalom 17 százalékát kitevő "hedonista fiatalok" közül szintén a túlnyomó többség - 85 százalék - úgy véli, hogy szükségtelen a vakcina beadása.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.