• Megnő a halálozás kockázata, ha kevés D-vitamint fogyasztunk

    Szerző:
    WEBBeteg

    A D-vitamin hiánya növeli a szélütés, szívroham és a halálozás kockázatát - állapították meg amerikai kutatók követéses vizsgálatukban.

    Az Intermountain Medical Center (Salt Lake City) kutatói 27.686 ötven évnél idősebb ember egészségi állapotát követték nyomon több mint egy éven át.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vizsgálat elején az egyébként egészséges tesztalanyok vérében megmérték a D-vitamin szintjét, és ez alapján három csoportba sorolták őket. Az első csoportba tartozók vitaminszintje normális volt (literenként 30 nanogramm fölötti), a második csoportban kissé alacsony (15 és 30 nanogramm közötti), a harmadik csoportba pedig a nagyon alacsony (15 nanogramm alatti) D-vitaminszintű emberek kerültek.

    A követéses vizsgálat végén a kutatók megállapították, hogy a harmadik csoportba tartozók 77 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg, 45 százalékkal nagyobb volt náluk a koszorúér-betegségek kialakulásának kockázata és 78 százalékkal a szélütés veszélye az első, normál csoportba tartozókhoz képest. A tanulmány részleteit az Amerikai Szívtársaságnak a floridai Orlandóban megrendezett konferenciáján ismertették hétfőn.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A D-vitamin pótlásának jelentősége krónikus betegségekben

    A D-vitamin-hiány okozta népegészségügyi probléma az elmúlt évtizedben a kutatások középpontjába került, és napjainkra egyértelműen igazolódott, hogy a civilizációs betegségeknek tartott kórképekben a betegség előfordulása és a D-vitamin-hiány között összefüggés van.

    Naponta fél liter tejet kéne fogyasztani

    A tej a kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagokban is gazdag. A tejfogyasztás egyre csökken, pedig nemcsak a csontépítésben van támogató szerepe, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A napi átlag másfél deciliter helyett fél liter tej vagy tejtermék lenne az ajánlott mennyiség.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A D-vitamin túladagolásáról

    Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert. Szedését azonban nem ajánlott előzetes tájékozódás nélkül elkezdeni, hiszen zsírban oldódó vitaminként a D-vitamint is túl lehet adagolni!

    Depresszió is kialakulhat D-vitamin-hiánytól

    Kutatási eredmények bizonyítják, hogy számos idegrendszeri betegség egyik kiváltó oka lehet a D-vitamin-hiány. A depressziónál, a skizofréniánál is befolyásoló tényező lehet ennek a vitaminnak a hiánya. A szabad levegőn való séta vagy az ésszerű mennyiségű napozás segíthet megelőzni a vitaminhiányt.

    Hogyan pótolható a D-vitamin?

    A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi rendszerességgel gondoskodni, így akár a heti vagy havi bevitel is elegendő lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA