• H1N1 - Szükséges-e országos tanítási szünet?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Azokban az iskolákban, amelyekben az újinfluenzás megbetegedések miatt jelenleg tanítási szünetet rendeltek el, az intézményvezetők a helyi tisztiorvosi szolgálattal konzultálva hozták meg ezt a döntést - mondta az oktatási tárca államtitkára.

     H1N1 - Nagyon jó a magyar vakcina
    Nagyon jó minősítést kapott a H1N1 vírus elleni magyar védőoltás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) londoni laboratóriumában - közölte a világszervezet magyarországi irodája az MTI-vel szerdán.
    H1N1 - Nagyon jó a magyar vakcina>>
    Az országos tiszti főorvos-helyettes szerint nem várható központi országos tanítási szünet, mivel járvány esetén sem valószínű, hogy egy időben egyszerre betegszik meg az egész ország - mondta Molnár Kornélia országos tiszti főorvos-helyettes pénteken annak kapcsán, hogy egyre több iskolát és óvodát zárnak be a H1N1 vírusfertőzés miatt.

    Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium államtitkára azt mondta: az egyedi esetekben az intézményvezetők döntik el, hogy hogyan pótolják a tanítási napokat.

    Közölte azt is: egy esetleges országos járványnál az oktatási miniszter rendelheti el, hogy vagy a szünetek rövidítésével, vagy hétvégi tanítással vagy a tanév meghosszabbításával pótolják az iskolák a járvány miatt kiesett napokat.

    Hirdetések

      H1N1 - Két újabb halott, 30 százalékkal több beteg Magyarországon

    Az adatok alapján 28 új esetben igazolták a H1N1 vírus jelenlétét, 10 embert ápoltak kórházban és 2 ember egy 73 éves Csongrád megyei román állampolgár, valamint egy 55 éves Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakos meghalt feltételezhetően az újinfluenza következtében. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az újinfluenza miatt haltak meg, hétre emelkedik a magyarországi H1N1 áldozatok száma.
    H1N1 - Két újabb halott, 30 százalékkal több beteg Magyarországon >>

    Azokban az iskolákban, amelyekben az újinfluenzás megbetegedések miatt jelenleg tanítási szünetet rendeltek el, az intézményvezetők a helyi tisztiorvosi szolgálattal konzultálva hozták meg ezt a döntést - mondta az oktatási tárca államtitkára.

    Hozzátette: az igazgatók közölték, hogy nem okoznak számukra problémát a kieső napok, valószínűleg vagy hétvégi, szombati tanítással pótolják majd ezeket, vagy egy nap több órát tartanak majd a diákoknak.

    Arató Gergely azt is elmondta: minden egyes esetnél az iskola fenntartójának engedélye is kell a tanítási szünet elrendeléséhez.

    Nagyobb egységeknél, így például egy önkormányzat összes iskolájának bezárásánál a jegyző illetve a főjegyző jogosult a döntés meghozatalára.

    Hozzátette: minden ilyen esetben tájékoztatni kell az oktatási minisztert.

    130 ezer vakcinát szállítottak az iskolákba

    Molnár Kornélia elmondta: a múlt hétig 130 ezer adag vakcinát szállítottak ki az iskolákba, a szülői hozzájárulások összegyűjtése folyamatosan zajlik a többi intézményben. Hozzátette: az iskola által benyújtott igényhez képest az ÁNTSZ 2 nap múlva már szállítja a megrendelt oltóanyagot.

    Tanácsok az influenza ellen
    Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Bővebben: Hogyan erősítsük immunrendszerünket?
    Arató Gergely szerint egyébként jó eredmény az eddig kiszállított 130 ezer vakcina, hiszen ez azt jelenti, hogy két hét alatt tanulók 10 százalékát már beoltották vagy éppen oltják.

    Elképzelhető, hogy 1 évesnél idősebb gyermeket is pénzért oltanak be a házi gyermekorvosok - derült ki Molnár Kornélia egy kérdésre adott válaszából.

    A veszélyeztetett, tehát ingyenes védőoltásra jogosultaknál ugyanis a gyerekek úgy szerepelnek, hogy közülük a közösségbe, tehát bölcsödébe, óvodába, iskolába járók azok, akiknek térítésmentesen jár a vakcina.

    Tehát azok az anyukák, akik például gyesen vannak 1 évesnél idősebb gyermekükkel, receptre, pénzért vehetik meg a vakcinát, amelynek beadásáért kérhet pénzt a gyerekorvos - erősítette meg a Független Hírügynökség kérdését a főorvos.

    Bajnai azt szeretné, hogy egyszerűbb legyen beoltani az embereket


     Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
    A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
    A kutatás részletei >>
    Bajnai Gordon azt kérte az egészségügyi minisztertől, hogy tegye a jelenleginél is egyszerűbbé a H1N1 vakcinához való hozzájutást, hogy akik be akarják oltani magukat, minél egyszerűbben és gyorsabban megtehessék ezt.

    A miniszterelnök erről kérdésre válaszolva beszélt magyar újságíróknak Rómában.

    Az MTI úgy tudja: a kormányzat nem elégedett a jelenlegi oltási rendszerrel, mert hiába rendelkezik elsőként Európában milliós nagyságrendben H1N1 elleni oltóanyaggal, az nehézkesen, akadozva jut el az emberekhez.

    Bajnai Gordon kiemelte: Magyarország sokkal jobban áll vakcina-ügyben, mint a legtöbb európai ország. Van vakcinánk, megszervezett ellátásunk, amit tovább szeretnénk javítani - fogalmazott.

     További cikkek az új influenzáról
   • H1N1 - Kinek kell fizetni az oltásért?  
   • H1N1 és terhesség - Mennyire veszélyes?
   • H1N1 - A súlyos szövődmények felerészben egészséges embereket érintettek
   • A mutáció a jelenleginél súlyosabb lehet?
   • H1N1 - Elsősorban a gyerekek terjesztik, őket oltsák be
   • H1N1 vakcina - Szavatosság és biztonság
   • A hatvan felettiek védettebbek a H1N1 ellen
   • Szavai szerint Magyarország, csakúgy mint az energia-válságban, az influenza-válságban is a biztonság szigete szeretne lenni.

    Kitért arra: azért oltatta be magát nyilvánosan, mert a felelősségvállalást akarta hangsúlyozni.

    Mindenki felelős azért, hogy megőrizze az egészségét és - gazdasági válság idején - a munkaképességét - hangoztatta a kormányfő.

    Bajnai Gordon arra a kérdésre, hogyan kommentálná azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Mesterházy Attila frakcióvezető lehet az MSZP miniszterelnök-jelöltje, úgy válaszolt: a szocialista pártnak kell eldöntenie, hogy kit szán miniszterelnöknek. 

    Hozzátette: ha jól tudja, erről december 12-én döntenek majd. "Ez az ő dolguk és a felelősségük, ebben csak támogatni tudom majd az MSZP-t" - közölte.

     

      Ukrajnában nem fogják közzétenni az újinfluenzás esetek számát

    Vaszil Lazorisinec, az ukrán egészségügyi miniszter első helyettese pénteki kijevi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy mivel Ukrajnára is kiterjed a H1N1 vírus által okozott világjárvány, ezért jelenleg nem játszik szerepet, hány újinfluenzás esetet mutatnak ki az országban, ugyanis minden beteget egyformán kell gyógyítani.
    A járvány kezdete óta Ukrajnában 1,25 milliónyian betegedtek meg, az elmúlt egy nap során 61 ezren fordultak orvoshoz, ami 8 és fél ezerrel kevesebb az előző napokhoz képest - adta hírül a podrobnosti.ua internetes ukrán hírportál.
    Lazorisinec szerint a kórházakban 65 600 beteget ápolnak influenza miatt, közülük 392-ten intenzív kezelésre, 60-an pedig mesterséges lélegeztetésre szorulnak.
    A járvány kezdete óta 239-en haltak meg, az utóbbi egy nap során 26-an, főként az ország nyugati megyéiben – mondta, hozzátéve, hogy eddig 14 halálesetnél mutatták ki a H1N1 vírust.

    (FH/MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Elkezdődött az influenzaszezon

    A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya.

    Rohamosan terjed a kanyaró Ukrajnában

    Az elmúlt tíz napban mintegy kétszázan betegedtek meg, és egy ötéves gyermek bele is halt a fertőzésbe az ország déli részén lévő Odessza megyében.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA