• H1N1 - Hány embert oltottak be eddig?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy Magyarországon jelenleg nincs járvány. Az eddigi megbetegedések közül csaknem 350 esetben igazolódott be a H1N1 jelenléte, 80-an szorultak kórházi kezelésre és 5-en vesztették életüket.

    Az emberek hat százalékát oltották be eddig újinfluenza ellen a kívánatos hatvan százalék helyett - erről beszélt Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön az "A(H1N1): Tények!" című konferencián.

    Hirdetések

      Románia még vár a külföldi oltóanyag beszerzésével

    Adriean Videanu egészségügyi miniszter csütörtökön kijelentette, hogy amennyiben nem sikerül egyezségre jutni a külföldi vállalattal, a román gyártmányú oltást használják majd, amely egyelőre azonban nincs letesztelve. Videanu nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy Emil Boc miniszterelnök azt kérte a szaktárcától, ne vásároljon vakcinát külföldről, ha a gyártó nem vállalja a felelősséget az esetleges mellékhatásokért. (MTI)

    A tárcavezető azt is kiemelte, hogy a vírus megjelenésekor Magyarország abszolút kivételes helyzetben volt a rendelkezésre álló vakcina gyártási technológia miatt.

    Székely Tamás a konferencián célként emelte ki, hogy minél több ember beoltassa magát az újinfluenza vírusa ellen, az ideális az lenne, hogyha az oltással rendelkezők aránya meghaladná a 60 százalékot.

    Ehhez képest jelenleg az emberek 6 százaléka kapta meg a védőoltást.

    Általában egyébként az influenza január utolsó heteiben éri el a tetőpontját, így még van másfél hónap arra - beleszámítva a védettség kialakulásához szükséges két hetet -, hogy az emberek kérjék az oltást.

    H1N1 - Hazánkban nincs járvány

    A mai napig egyébként már valamivel több mint 2,1 millió vakcinát szállítottak ki országszerte az oltóanyagból és szerdán is nagyjából 150 ezer adag kiszállítását tervezik - mondta a miniszter. Székely Tamás előadásában hangsúlyozta, hogy Magyarországot nem érte felkészületlenül az újinfluenza megjelenése.

    Tanácsok az influenza ellen
    Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani.
    Bővebben: Hogyan erősítsük immunrendszerünket?>>
    Már évekkel ezelőtt kidolgoztak egy felkészülési tervet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Járványügyi Központ (ECDC) ajánlásai alapján. Ez magában foglalta az antivirális készletek feltöltését, kórházak tájékoztatását vagy épp a kommunikációt.

    Az egészségügyi miniszter megismételte, hogy Magyarországon jelenleg nincs járvány. Az eddigi megbetegedések közül csaknem 350 esetben igazolódott be a H1N1 jelenléte, 80-an szorultak kórházi kezelésre és 5-en vesztették életüket.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    A hatóanyagok mellett mit tartalmaznak az oltások?

    Furcsa, de a legtöbb oltás szukralózt is tartalmaz, ezenkívül valamilyen alumíniumfélét. A szukralóznak természetesen ebben az esetben nem édesítő szerepe van, hanem a fehérjét kell stabilizálnia, az alumíniumot pedig azért használják, mert megfigyelték, hogy a szervezet immunválasza erősebb a jelenlétében. Ritka esetekben viszont az alumínium jelenlétére súlyos, nem várt reakciókkal is reagálhat a szervezet.

    A hatóanyagok mellett mit tartalmaznak az oltások?

    Furcsa, de a legtöbb oltás szukralózt is tartalmaz, ezenkívül valamilyen alumíniumfélét. A szukralóznak természetesen ebben az esetben nem édesítő szerepe van, hanem a fehérjét kell stabilizálnia, az alumíniumot pedig azért használják, mert megfigyelték, hogy a szervezet immunválasza erősebb a jelenlétében. Ritka esetekben viszont az alumínium jelenlétére súlyos, nem várt reakciókkal is reagálhat a szervezet.

    Növényi hatóanyagok támogató szerepe az oltások mellett

    Az oltások akkor hatékonyak, ha a szervezet megfelelő mértékben reagál a vakcinában lévő hatóanyagra. Ha a reakció nem elég erős, akkor a védelem sem lesz elég hatásos. Vannak olyan növényi hatóanyagok, amik képesek növelni a szervezet reakcióképességét.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Ingyenesen kaphatnak védőoltást a pedagógusok is

    Más rizikócsoportok mellett az idei évtől ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos Szegeden.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA